Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neporažení Finové míří do finále, Rusko porazili 3:1

Moskva – Hokejisté Finska nenašli na letošním světovém šampionátu přemožitele ani v semifinálové bitvě s domácí sbornou a v neděli si zahrají o zlato. Rusové sice v úvodu utkání zatlačili svého soupeře a převahu záhy zúročili gólem Širokova. Svěřenci kouče Jalonena ovšem dokázali utkání otočit. Zazářil především osmnáctiletý benjamínek Sebastian Aho, který skóroval dvakrát. Jednou přesně zamířil Jussi Jokinen. 

Finsko v semifinále porazilo domácí výběr Ruska
zdroj: ČTK/ZUMA/Ludvig Thunman

Od prvních střídání bylo zřejmé, že na sebe naráží týmy s vynikající aktuální formou. Mírnou převahu měli zpočátku Rusové, kteří poprvé zahrozili po dvou minutách. Od modré čáry tvrdě vypálil Bělov, jehož rána zaplula do náruče finského brankáře Koskinena.

Z následné akce už svěřenci Olega Znarokse udeřili a fanoušci v zaplněném Ledovém paláci poprvé jásali. Ivan Tělegin našel v prostoru mezi kruhy volného Romana Širokova, který přesnou střelou švihem otevřel skóre. V moskevské aréně mohlo být záhy ještě veseleji. Ovečkin si našel odražený puk a ocitl se tváří v tvář strážci finské svatyně. Jeho střele však chyběla potřebná razance.

Na letošním mistrovství světa neporažený tým ze severu Evropy odpověděl vzápětí. Koivu se efektně zbavil obránce a poslal křižnou přihrávku volnému Granlundovi. Bobrovsky se ovšem dokázal velmi rychle přemístit a střelu jednoho z nejproduktivnějších hráčů šampionátu zneškodnil. I v dalších minutách byla k vidění celá řada zajímavých momentů. Důvodem byly především přesilové hry.

Obě mužstva si hru v početní převaze vyzkoušela jednou, nicméně žádná ze střel si cestu do sítě nenašla. Sveřenci kouče Jalonena zahrozili prostřednictvím dvojice Koivu – Barkov, sborná odpověděla individuální akcí Kuzněcova. S blížícím se závěrem první části přebírali iniciativu hokejisté ze země tisíců jezer. Nejprve se Ohtamova střela od modré čáry odrazila ve shluku těl před brankou těsně vedle tyče ruské branky. Poté měl blízko k vyrovnání Sallinen, ale Bobrovského beton opět úřadoval.

Druhé dějství začalo vytrvalým tlakem sborné, která během prvních střídání uzamkla finský výběr v obranném pásmu. Výraznější příležitost navýšit náskok si ovšem ruští hokejisté vypracovat nedokázali. Finové drtivý nápor soupeře ustáli, načež sami z první šance srovnali krok.

Během přesilové hry sice dlouho nedokázali najít recept na výborně bránící domácí tým, ale půl minuty před jejím koncem udeřili. Granlund našel od mantinelu zcela volného Aha, jenž si s nabídnutou šancí věděl rady - 1:1. S ruským celkem inkasovaný gól výrazněji nezamával. Nadále svíral svého protivníka. Veterán Dacjuk nicméně sborné náskok nevrátil a neujala se ani rána Ljubinova.

Pět minut před koncem druhé části naopak z čista jasna udeřilo na druhé straně. Laine vybojoval puk za brankou, vybruslil si do mezikruží, odkud vyslal lahůdkovou přihrávku volnému Jokinenovi, který neměl problém uklidit puk do odryté branky - 2:1.

Vstřelený gól Finy nabudil. Podobně jako v první třetině opanovali i závěr druhého dějství. Rusové jim navíc krátce nato nabídli přesilovou hru a hokejisté ze severu Evropy tvrdě trestali. Početní převahu využili za šestnáct sekund. Druhý gól v utkání zaznamenal osmnáctiletý benjamínek Sebastian Aho.

Závěrečná třetina se nesla ve znamení snahy ruského týmu o korekci skóre, jenže veškeré ataky domácích odrážela bez větších problémů pozorná finská obrana. Na ledě byla vidět především elitní formace Ovečkin - Dacjuk - Kuzněcov. Nejlepší střelec NHL Ovečkin pálil deset minut před koncem téměř do prázdné branky, ale ani on kýžený gól nevstřelil.

Z hlediště moskevské arény bylo s přibývajícím časem cítit napětí. Ruský tým vytrvale útočil, posledních pět minut odehrál dokonce bez brankáře. Tutovky Kuzněcova a Ljubinova však pochytal pozorný Koskinen.

Finsko tudíž vyhrálo i devátý zápas na letošním světovém šampionátu a v nedělním finále vyzve vítěze zámořského derby.

Rusko - Finsko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Širokov (Tělegin, Marčenko) - 26. Aho (Mikael Granlund, Lindell), 36. J. Jokinen (Laine), 39. Aho (Koskiranta, M. Koivu). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kubuš (SR) - McIntyre, Ritter (oba USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 12.215.

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Bělov, Čudinov, Orlov - Širokov, Kuzněcov, Ovečkin - Sanniko, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Rantanen, T. Sallinen, Pihlström. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články