Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lotyšskou reprezentaci čeká jubilejní 20. mistrovství světa po postupu mezi elitu

Lotyšsko nechybí na závěrečném šampionátu v novodobé éře od roku 1997, kdy postoupilo do elitní skupiny mistrovství světa. Letos se bude snažit o lepší výsledek, než jakým bylo loňské 13. místo v Praze a Ostravě. Měl by k tomu přispět návrat úspěšného lotyšského trenéra Leonidse Beresnevse.

Lotyšská radost
zdroj: ITAR-TASS autor: Rusko Yelena

Kvůli nepřesvědčivým výkonům hrozil Lotyšům dokonce sestup do divize I, nakonec je před pohromou zachránily poslední dva zápasy ve skupině. Nejprve udolali Rakousko, když o výhře 2:1 v prodloužení rozhodl Kaspars Daugavinš. V posledním utkání Lotyši potřebovali získat bod proti Francii, která pro změnu musela získat k záchraně dva body. Duel dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých byli šťastnější hokejisté galského kohouta, a po vítězství 3:2 odsoudili k sestupu rakouskou reprezentaci.

Nejlepším umístěním pobaltského státu tak zůstávají tři sedmá místa (1997, 2004, 2009). Na ruských šampionátech mělo Lotyšsko střídavé úspěchy. V roce 2000, kdy závěrečný turnaj hostil Petrohrad, dosáhli lotyšští hokejisté na osmou příčku. Moskevské mistrovství (2007) se jim však nepovedlo a nakonec skončili podobně jako v Praze třináctí. Na olympiádě dosáhli čtvrtfinálové mety na turnaji v Soči (2014), když je vyřadili hokejisté Kanady po těsném výsledku 1:2 znamenající konečné osmé místo.

Po pražském neúspěchu přišla změna na trenérském postu. Po jedné sezoně skončil u národního týmu Alexander Beliavski, kterého nahradil Leonids Beresnevs. U lotyšské reprezentace se tak uzavřel pomyslný kruh. Právě bývalý lotyšský hokejista dovedl jako reprezentační kouč před dvaceti lety lotyšský výběr mezi elitu. U týmu vydržel do norského šampionátu v roce 1999, poté se ještě vrátil, když vedl tým na rakouském mistrovství světa ve "výlukové" sezoně 200405 a na olympiádě v Turíně 2006. Naposledy úspěšně vedl lotyšskou reprezentaci do 20 let, která se probojovala na příští mistrovství světa juniorů v Kanadě.

Lotyšsku se v přípravě pod hlavičkou Euro Hockey Challenge dařilo jen zčásti. Nezačalo přitom špatně, v prvních dvou duelech si lotyšští hráči poradili s Dánskem (6:4, 4:3). Ve druhém týdnu ale doma proti Bělorusku příliš nepřesvědčili a ze dvou utkání vytěžili pouze dva body za výhru na nájezdy (1:3, 3:2sn). V podobném duchu se odehrály i souboje s Německem (3:4, 4:1). Na závěr přípravy Lotyši nestačili na Švýcary, i když sehráli vyrovnané zápasy (1:2pp, 3:4).

Edgar Masalskis
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Korotayev Artyom

Mezi hráči byli střelecky nejaktivnější Andris Džerinš, který se prosadil celkem šestkrát, a také Rodrigo Abols, autor pěti branek. Ve výběru figurují známá jména, která patří k oporám lotyšských výběrů řadu let. K nejznámějším útočníkům patří už zmíněný Kaspars Daugavinš, dále Aleksejs Širokovs či Mikelis Redlihs. Největší útočnou hvězdou je jediný zástupce z NHL Zemgus Girgensons (Buffalo Sabres), čtrnáctka draftu z roku 2012.

V obraně vyčnívají Aleksandrs Jerofejevs, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš či Maksims Širokovs. V brance je nestárnoucí Edgars Masalskis, který má zkušenosti z české extraligy, když v sezoně 2004–05 nastupoval za Duklu Jihlava a Karlovy Vary. V lotyšském výběru figuruje také Roberts Bukarts, který letos zazářil v dresu Zlína. Šikovné křídlo pozvedlo matný moravský klub až do play-off i díky 19 brankám a 31 bodům v 36 zápasech. Bukarts navíc přidal ve vyřazovacích bojích v 10 duelech dvě branky a sedm bodů.

Nominace hokejistů Lotyšska na MS v Moskvě a Petrohradu (6.–22. května):

Brankáři: Edgars Masalskis (Togliatti/KHL), Elvis Merzlikins (Lugano/Švýc.), Janis Kalninš (Székesfehérvár II/MOL Liga).

Obránci: Guntis Galvinš (Dinamo Riga/KHL), Edgars Siksna (Karaganda/VHL), Kristaps Sotnieks (Dinama Riga/KHL), Ralfs Freibergs (Toledo/ECHL), Oskars Cibulskis (Dinamo Riga/KHL), Maksims Širokovs (Sterzing-Vipiteno/It.), Janis Andersons (Zvolen/SR), Aleksandrs Jerofejevs (Dinamo Riga).

Útočníci: Kaspars Daugavinš (Nižnij Novgorod/KHL), Zemgus Girgensons (Buffalo/NHL), Gints Meija (Dinamo Riga/KHL), Mikelis Redlihs (Dinamo Riga/KHL), Andris Džerinš (Dinamo Riga/KHL), Roberts Bukarts (Zlín/ČR), Gunars Skvorcovs (Dinamo Riga/KHL), Aleksejs Širokovs (Almeťjevsk/VHL), Edgars Kulda (Dinamo Riga/KHL), Rodrigo Abols (Portland/WHL), Vitalijs Pavlovs (Dinamo Riga/KHL), Miks Indrašis (Dinamo Riga/KHL), Ronalds Keninš (Utica/AHL), Maris Bičevskis (Dinamo Riga/KHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články