Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Francie po infarktové bitvě slaví záchranu v nájezdech, sestupuje Rakousko

Praha - Hokejisté Rakouska znovu opouštějí elitní skupinu mistrovství světa. O hořkém konci nováčka rozhodlo vítězství Francie na samostatné nájezdy nad Lotyšskem, tedy jediný výsledek, který mohl Rakušany sesunout na poslední příčku skupiny A. Lotyši přitom v nervydrásající bitvě vedli po dvou přesilovkových brankách 2:0, ale Francouzi ve třetí třetině zásluhou Stephana da Costy a Sachy Treilleho vyrovnali a v penaltovém rozstřelu proměnili všechny tři nájezdy.

Utkání Lotyšsko - Francie
zdroj: ČTK autor: Petr David Josek

Francouzi věděli, že k udržení se mezi elitou musí svůj poslední zápas na turnaji vyhrát. I proto byli v první třetině výrazně střelecky aktivnější, brankáře Masalskise však nepřekonali. Obránce Janil k tomu přitom byl blízko, již ve druhé minutě trefil tyč.

Brankář Francie Huet si v úvodní dvacetiminutovce připsal jen jeden zákrok, přesto inkasoval jako první. Ve 12. minutě zajistil Lotyšsku vedení v přesilové hře Daugavinš. I druhý gól utkání padl v početní výhodě a opět se radovali Lotyši. Faul Fleuryho potrestal Galvinš.

Zdramatizovat duel mohli Teddy da Costa, Fleury nebo Bertrand, ani jeden z nich však Masalskise překonat nedokázal. Ke gólu Francii nepomohly ani tři přesilovky. Ve třetí třetině se však Francouzi snížení dočkali. Paradoxně ve chvíli, kdy se Lotyši začali více projevovat i v útočném pásmu. Na 1:2 snížil ve 49. minutě Stéphane da Costa.

Francie ožila a nakonec se jí podařilo i vyrovnat. Masalskise překonal podruhé v 56. minutě Sacha Treille. Obrat mohl dokonat osm vteřin před koncem Desrosiers, svůj samostatný nájezd ale neproměnil. "Jen jsem prostě věděl, že ten puk musím chytit. Jinak sestoupíme. Bylo to něco a nevím, jak to více popsat. Ale chytat puky je má práce," podotkl Masalskis.

Lotyšský brankář tak mohl okamžitě začít slavit udržení svého týmu v elitní skupině MS. Kdyby se totiž francouzský útočník prosadil, poražený tým by sestoupil, bod Lotyšům stačil. "Odvedli jsme svou práci, ale jen částečně, nebylo to stoprocentní. Máme bod, který jsme potřebovali, ale každý z nás chtěl vyhrát," řekl Masalskis.

V prodloužení nejprve trefil tyč Sotnieks, poté na druhé straně Hecquefeuille a S. da Costa. O vítězi i sestupujícím tak rozhodly až samostatné nájezdy. V nich Masalskise postupně překonali Fleury, Desrosiers a S. da Costa, Hueta jen Darzinš. Kdyby přitom vyhrálo Lotyšsko, Francie by sestoupila. "Těžko hledat slova, je to velmi emocionální. Sledovali jsme zápas společně, jsme zklamaní. A to zklamání hraničí se vztekem," prohlásil trenér Rakouska Daniel Ratushny.

Lotyšsko - Francie 2:3 po nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 26. Galvinš (Darzinš, Daugavinš) - 49. S. da Costa (Fleury), 56. S. Treille (Hecquefeuille, Huet), rozhodující nájezd Desrosiers. Rozhodčí: Mayer (USA), Rönn - Suominen (oba Fin.), Lhotský. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 15 167.

Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, S. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, T. da Costa, Rech - Guttig. Trenér: Dave Henderson.

Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Sotnieks, K. Redlihs, M. Jass, Širokovs, Cibulskis, Andersons - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Indrašis, Cipulis, Berzinš - Abols, Saulietis, Skvorcovs - K. Jass. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články