Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kometa Laine. Osmnáctiletý Fin hned na začátku MS připravil Jágra o rekord

Petrohrad - Vycházející hvězda finského hokeje Patrik Laine dokázal již po dvou zápasech na mistrovství světa v Rusku připravit Jaromíra Jágra o jeden z jeho rekordů. Laine ve dvou utkáních nasbíral šest kanadských bodů za čtyři góly a dvě asistence a překonal tak ve srovnání osmnáctiletých hráčů Jágrovu bilanci z roku 1990. Finský supertalent bude mít ještě minimálně pět příležitostí k dalšímu vylepšení.

Patrik Laine
zdroj: ČTK/AP

Ve dresu tehdejšího Československa si Jágr před 26 lety v deseti utkáních připsal pět bodů (3+2) a až do neděle byl rekordmanem "moderní" éry světových šampionátů v kategorii hráčů do 18 let. Laine, který patří společně s Američanem Austonem Matthewsem mezi hlavní aspiranty na pozici jedničky letošního draftu, kraluje po dvou odehraných kolech kanadskému bodování celého turnaje.

Alexandr Ovečkin dal v 18 letech na MS 2004 gól a přidal nahrávku. K Laineho bilanci se přiblížili rovněž jako osmnáctiletý Sidney Crosby se dvěma góly (2006) a o rok starší Steven Stamkos v roce 2009. Dva góly a asistenci si stejně jako Laine připsal Sergej Fjodorov ve Stockholmu 1989, kdy mu bylo devatenáct.

Rodák z Tampere už letos Finsku pomohl k zisku zlatých medailí na MS hráčů do 20 let a v Petrohradu má na kontě stejný počet bodů jako Jaroslav Drobný, který v roce 1939 coby osmnáctiletý hokejista při své premiéře na mistrovství světa vstřelil v šesti zápasech šest gólů. Tehdy se asistence nezapisovaly.

"Hraje opravdu skvěle, na vysoké úrovni. Snad si bude takové zápasy i nadále užívat," řekl další šikula finské ofenzivy Mikael Granlund s vidinou, kam by až mohly Laineho příspěvky mužstvo na turnaji vynést.

"Jsem skutečně ohromený. Přesně takové hráče potřebujete pro chvíle, kdy je vývoj utkání na hraně. A je pro nás skvělé, že ho máme. Nasbíral už hodně sebevědomí díky zjištění, že věci, které umí, fungují i na této úrovni," prohlásil Jussi Jokinen, Laineho spoluhráč z útočné formace.

Svými výkony si Laine vysloužil velký respekt a obdiv u spoluhráčů. "Je mu jen osmnáct a hraje na tak vysoké úrovni... Je neuvěřitelné vidět na vlastní oči, jak moc dobrý ve svém věku je. Pro tohle ani nejsou slova," uvedl gólman Mikko Koskinen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články