Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hokejová supervelmoc budoucnosti? Talentované Finsko

Moskva – Před pár lety by se každý divil, nyní to je realita. Finsko se svým výchovným systémem hokejových talentů přeskočilo ostatní hokejové země a v současnosti se může pyšnit nejlepší plejádou mladých hráčů, která by měla v příštích letech dominovat jak světovému, tak zámořskému hokeji. Vše nasvědčuje tomu, že Finové mají i přes porážku ve finále letošního mistrovství světa znovu úspěšnou generaci mladíků, podobnou té z poloviny devadesátých let.

Finské vycházející hvězdy
zdroj: ČTK autor: Markku Ulander

V poslední dekádě minulého století zářili ve finských výběrech talentovaní hráči jako Saku Koivu, Ville Peltonen, Jere Lehtinen, Sami Kapanen či Teemu Selänne. Už jako junioři se prosazovali ve svých klubech a díky úspěchům v reprezentaci se ukázali i na světové scéně prostřednictvím mistrovství světa různých věkových kategorií.

Na mistrovství světa dospělých v roce 1995 Finsko přehrálo ve finále domácí Švédy 4:1 a slavilo premiérový titul. I díky zisku zlata se výjimečné generaci hráčů otevřely dveře do slavné NHL, ve které v té době už naplno zářil Selänne.

V roce 2011 se hokejisté Finska radovali podruhé, a to na mistrovství světa v Bratislavě a Košicích. Historie se opakovala, opět to odnesl švédský rival, tentokrát však s výpraskem 1:6. V sestavě se skvělými výkony blýskl tehdy devatenáctiletý Mikael Granlund, a byl tak prvním hráčem v zástupu nových talentů, které se měly ve finských výběrech začít objevovat.

První záblesk budoucích finských nadějí se zjevil na mistrovství světa do osmnácti let v roce 2013, kde Finové brali bronz. V týmu byli mimo jiných také Kasperi Kapanen (syn slavného otce) a brankář Juuse Saros, který dělal na letošním šampionátu v Rusku dvojku kolegovi v brance Koskinenovi.

V roce 2014 se finští junioři dočkali zlata na šampionátu dvacítek. V brance vychytal titul Saros a tým vedl s kapitánským céčkem Teuvo Teräväinen, který už válí v Chicagu Blackhawks. V následujícím roce se finská osmnáctka o stupínek zlepšila oproti roku 2013 a získala stříbro.

Letošní rok znamenal završení práce finského mládežnického systému. Finští junioři získali opět zlaté medaile a dvacítku napodobil i výběr do osmnácti let. Ve dvacítkách zářila elitní formace Patrik Laine – Sebastian Aho – Jesse Puljujärvi, která zařídila neuvěřitelných 44 bodů. Významnou součástí týmu byli už zmíněný Kapanen a také Mikko Rantanen, loňská desítka draftu.

Na šampionátu dospělých se představili Rantanen, Aho i Laine, výrazně ale zazářil zejména Patrik Laine. Křídelník z Tampere nasázel sedm gólů, posbíral dvanáct bodů, a přispěl tak Finsku k zisku stříbrných medailí. Osmnáctiletý talent byl po zásluze zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje.

Laine by se měl umístit na nejvyšších příčkách letošního draftu. V současnosti se spekuluje, zda bude celkovou dvojkou, nebo zda ještě přeskočí Američana Austona Matthewse. V první desítce je podle skautů NHL predikována také volba Puljujärviho, kterého by si mohl vybrat Columbus dokonce ze třetí pozice.

Na sedmém místě by mohl skončit Olli Juolevi a další obránce Markus Niemeläinen by měl figurovat okolo 24. místa. Finsku se skutečně urodila skvělá generace mladíků, kteří si říkají o místo v NHL. V juniorských kategoriích si podmanili světové šampionáty, nyní se postupně zabydlují v seniorské reprezentaci a stávají se její důležitou součástí.

Největším finským talentům je k tomu předpovídána zářná budoucnost v elitní zámořské soutěži. Draft je prvním krokem. Finsko by se mohlo dočkat dvou voleb na prvních třech pozicích. Podmaní si mladí Finové po světových šampionátech také NHL?

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články