Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Matthews nebo Laine? Souboj o jedničku draftu NHL vrcholí

Moskva – První je elitním centrem, druhý je nebezpečným křídlem. Američan Auston Matthews a Fin Patrik Laine jsou nejzářivějšími mladými hvězdami na ruském šampionátu a zářivá budoucnost se oběma předpovídá také v NHL. Letos budou zvoleni v prvním kole draftu na nejvyšších pozicích, spekuluje se jen nad pořadím. Každý hraje jiným stylem, ale jejich hokejová kvalita je srovnatelná. Už v tomto mladém věku se oba stali oporami svých reprezentací.

Auston Matthews a Patrick Laine
zdroj: ČTK autor: Heikki Saukkomaa

Auston Matthews byl na začátku letošního roku považován za jasnou budoucí jedničku draftu 2016. Měl pro to všechny předpoklady. Urostlý osmnáctiletý Američan s výškou 188 cm a váhou 88 kg nasbíral ve dvou sezonách v juniorské USHL ve 104 zápasech 166 bodů (79+87) a poté zvolil na severoamerického hráče netradiční cestu do Evropy.

V sezoně 2015–16 nastupoval za švýcarský Curych, dopomohl mu k vítězství v základní části a i přes nízký věk se zařadil mezi nejproduktivnější hráče soutěže, přestože chyběl ve 14 duelech. V 36 utkáních vyprodukoval nadprůměrných 46 bodů včetně 24 branek, což stačilo na desáté místo produktivity. V hokejové Lize mistrů se představil v prvním kole play-off v dvojzápase proti Spartě, ale asistoval pouze na jednu branku, a z postupu se následně radovali Pražané.

Na mistrovství světa měl perfektní start. Proti Kanadě se ještě neprosadil, ale v následujícím zápasu s Běloruskem se ukázal třemi body a vstřelil první dvě branky na turnaji. V přímém souboji s Lainem se utkal ve třetím zápase skupiny. Matthews sice přihrál na gól Vatrana, ale z výhry 3:2 se radovalo Finsko.

V dalších čtyřech zápasech proti Francii, Maďarsku, Německu a Slovensku vytěžil jen dva body (1+1), ale to nejlepší si nechal na čtvrtfinálový souboj proti Česku. Nejprve vyrovnal na 1:1 a poté rozhodl samostatné nájezdy. V semifinále proti Kanadě se prosadil tvrdou ránou, ale ani jeho branka Američanům k postupu nakonec nepomohla.

Patrik Laine je produktem úspěšné finské školy. Na loňském mistrovství světa do 18 let odešel z finálového souboje proti hokejistům USA jako poražený, ale zlaté medaile se dočkal na letošním šampionátu dvacítek. Ještě jako sedmnáctiletý křídelník zazářil 13 body (7+6) v sedmi utkáních a byl členem nejlepšího útoku turnaje ve složení Laine–Aho–Puljujärvi (dohromady 44 bodů). Druhý jmenovaný se společně s Lainem dostal také na letošní šampionát dospělých.

V letošní sezoně odehrál Laine na klubové úrovni první kompletní ročník ve finské nejvyšší soutěži a v dresu Tappary Tampere zaujal ziskem 33 bodů (17+16) ve 46 zápasech. Ve vyřazovacích bojích už naplno zazářil. V 18 zápasech dotáhl Tampere k mistrovskému titulu ziskem 15 bodů včetně deseti branek a trofejí pro nejužitečnějšího hráče play-off. V Lize mistrů přidal v osmi zápasech čtyři body (2+2).

Už osmnáctiletý finský střelec (194 cm, 94 kg) si výbornou formu přenesl také na šampionát do Ruska a v základní skupině se ukázal už v prvních dvou utkáních, když se proti Bělorusku a Německu předvedl shodně vždy třemi body (pokaždé 2+1). V dalších pěti duelech přidal čtyři body (2+2) a do play-off vstupoval se statistikou šesti branek a čtyř přihrávek.

Ve čtvrtfinále proti Dánsku zvyšoval na průběžných 3:1 a uklidnil tak Finsko na cestě do semifinále (5:1). Finský útočník sehrál důležitou roli i v semifinále proti Rusku, když Jokinenovi přihrál na vítěznou branku.

Laine se tak může těšit na finále proti Kanadě, Matthewsovi zbývá duel o bronz. Na mistrovství světa se už nesetkají, a tak si na jejich další vzájemné souboje musíme počkat. Možná to ale nebude trvat tak dlouho a brzy je proti sobě uvidíme v NHL. Třeba už po letošním draftu. Zahýbe Laine ještě pořadím, nebo bude Matthews jedničkou?

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články