Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: Zavři oči, brouku!

Jedna z filmových hlášek z naprosto dokonalých, dnes již klasických komedií, které televizní diváky baví od 70. let minulého století. Jistě ji dobře pamatujete. Větu, kterou jsem použil v názvu dnešního blogu, pronese v díle pánů Vorlíčka a Macourka z roku 1970, "Pane, vy jste vdova", vražedkyně Fany Stubová v podání Heleny Růžičkové resp. Ivy Janžurové. Nůž v ruce, šmik, a hlava je přímo uprostřed divadelního představení pryč. Jakou souvislost má zmíněná epizoda, a vlastně celý film, s letošním hokejovým šampionátem? Možná hned několik. 

David Soeldner
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Stejně jako na začátku bláznivé sci-fi komedie o záměně lidských těl je v Rusku spousta vojenských přehlídek, uniforem, generálů a dalších vojenských hodností. Zásadní rozdíl spočívá v tom, že tady nikdo armádu rušit nebude. Spíš naopak. Až se zdá, že kdo nemá nějakou uniformu nebo funkci, jako by nežil. Jistě by vás ale nenapadlo, že tady potkáte mužskou verzi Fany Stubové, která, pokud by si nedala pozor, může fanouškům ledního hokeje provést to samé. Šmik. Hlava dole? Ale nepředbíhejme.

K hokejovému šampionátu neodmyslitelně patří zóna pro diváky. Ta moskevská má nešťastnou polohu. Všechno je to tady rozlehlé, vzdálené, každou chvíli něco musíte zbytečně a dlouze obcházet, a nohy člověka, co tady vartuje s kamerou a čeká na zajímavé neortodoxní fanoušky, bolí víc a víc. A fanzóna? Kde je logicky potkat nejsnáze? Leží příliš stranou Ledového paláce, na úplně opačném konci Parku legend, než kterým se chodí přímo k hale, a uvnitř vás kromě stanu s občerstvením čekají zejména stánky sponzorů.

Ona to ale naštěstí není až taková nuda, jak by se mohlo zdát, pokud nahlédnete jen do stanu, určeného fanouškovské základně Ruska, kde se malují vlajky na tváře a na stěnu vzkazy domácím hokejistům. Venku, na pódiu pod obří obrazovkou, vyhrazenou přenosům ze zápasů hraných v Petrohradu, vás čeká seznámení s ukázkami ruských písní a tanců a také taneční soutěž s maskotem Lajkou o vstupenky na následující utkání. A pak je tu samozřejmě i šance, mnohdy s vidinou drobného dárku (trička, reklamního dresu, opalovacího krému), vyzkoušet si jednu z mnoha zábavných her. Vědomostních i dovednostních.

Letos je k vidění několik novinek. Například soutěž, kdy se, individuálně nebo v souboji s jiným z fanoušků, snažíte dopravit malý puk do branky s pomocí dálkově ovládaných modelů vozů formule 1. Nejmenší fanoušci ocení zábavu ve stylu pouťových atrakcí, "střelbu z praku", do terčíků ve tvaru hokejistů. Nutno zdůraznit, že úspěšnost zásahu je výrazně nižší, než by se dalo předpokládat. A pak je tu cosi jako hokejový curling, který si cestou za pracovními povinnostmi narychlo vyzkoušel i hokejový expert České televize, bývalý hokejista Martin Hosták. Z obrazového fejetonu to není zřejmé, ale byl jsem jeho soupeřem požádán, abych zdůraznil, že vyhrál on, nikoliv Martin. Tak s úsměvem na tváři plním jeho drobnou žádost.

Je nám líto, video expirovalo.
Videofejeton Davida Soeldnera: Pohled do fanzóny

Ale ta nejzajímavější atrakce nemá s hokejem de facto nic společného. Pouze s úpravou mužného zevnějšku. Tím pádem se konečně dostáváme k rozluštění tajenky, nastíněné na začátku blogu. Už jsou vaše vousy příliš dlouhé a potřebujete oholit? Žádný problém, pokud máte pro strach uděláno. A dokonce vás láká představa, že strniště na tváři seřízne holič (onen fiktivní Fany Stub) v moskevské fanzóně ostřím sekery! Ano. Pokud si prohlédnete obrazový fejeton, je to pravá, nefalšovaná sekera. Prozradím, že s ní odstraňuje vousy jen z tváří. Na krku dokončí dílo klasickou holičskou břitvou. Zároveň má na stěně svého pracovního koutku s velkým zrcadlem zavěšen i sekáček na maso a brusli. S ní jsem ho zatím nikoho esteticky upravovat neviděl.

A i přes "výhružná gesta" na památku pro objektivy fotoaparátů nebo kamer, to zatím dopadlo vždy bez újmy na zdraví i s tou sekerou. Zatím. Takže, dáme sem pořádnou porci holící pěny, a teď – zavři oči, brouku, totiž hokejový fanoušku, a jde se na to!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články