Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

BLOG: Pomsta po letech, rukou čerstvě vepsaná

V zrekonstruované historické budově (údajně bývalé účtárně), jediné, která se v Parku legend dochovala na místě někdejších Lichačovových automobilových závodů, se dnes nachází "Síň slávy ruského hokeje", kde na návštěvníky čekají mnohá překvapení.

David Soeldner
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

To první hned na začátku v prodejně se suvenýry. Většinu vyrobili teprve nedávno v souvislosti s prvním ročníkem Světové veteránské ligy, v jehož finále na konci ledna udolali domácí legendy ty naše poměrem 8:5. A kde si za 15 tisíc rublů můžete zakoupit i hokejový dres se jmenovkou prezidenta Vladimíra Putina. No, nekupte to!

Prostorný konferenční sál, v němž během světového šampionátu probíhá série autogramiád, např. Vjačeslava Fetisova, Igora Larionova nebo Pavla Bureho, ale i zástupců starších generací (Petrov, Malcev, Jakušev, Šadrin, Majorov), stejně jako celé muzeum ale po většinu dne zeje prázdnotou. Zvláštní. Pokud bychom si zavtipkovali – možná je to i proto, že multimediální biografie legendárních hokejistů s působivě ztvárněnými portréty nefunguje. Chybí v ní avizované statistiky, fotogalerie, o překladu do angličtiny ani nemluvě. Na dotykové obrazovce si můžete umačkat prsty na tlačítku označeném "English" – a nic. Takže ona ta ruština biflovaná před lety ve škole byla k něčemu dobrá…

A další vykutálenost. Zatímco majitelé vstupenek na utkání aktuálního MS mají vstup do muzea po jejich předložení zdarma, ostatní, akreditovaná média nevyjímaje, musí zaplatit 300 rublů. I s ohledem na výše uvedenou skutečnost hodně "vypečený" přístup. Jisté zklamání však bohatě vynahradí výstava v prvním patře. Popisky k jednotlivým epochám vývoje sovětského hokeje tu ještě ani nestačily zaschnout. A smyčky archivních filmových záběrů připomínají až úsměvné počátky hokeje (kdy se ruští brankáři střídali ve stylu sprinterů či skokanů), pověstný tréninkový dril plný fyzického cepování na suchu, i senzační vítězství nad Kanadou 7:2, které svěřencům trenérů Černyševa zajistilo první zlato z MS v hokeji, hned při jejich premiérovém startu v roce 1954 ve Stockholmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Videofejeton Davida Soeldnera: Muzeum ruského hokeje

V doprovodných vitrínách se nachází předměty z pozůstalosti mnoha slavných osobností. Například kompletní společenské oblečení (boty, kožich, ušanka), hokejová přilba plus stařičké rádio Vsevoloda Bobrova. Ohromí i mohutná píšťalka, kterou Anatolij Tarasov, oděný do modrého dresu, nekompromisně dirigoval své svěřence na tréninku, či obrázek s věnováním, který zase střežil jako oko v hlavě. Dostal ho od neobvyklého hokejového fanouška, prvního člověka ve vesmíru, kosmonauta Jurije Gagarina.

V koutku, věnovaném brankáři Vladislavu Treťjakovi, zaujme řádně prostřílená rozpadající se vyrážečka. A také typická "zámořská" celoobličejová maska, jíž ho obdaroval slavný kanadský protějšek Jacques Plante, a kterou osobně vyzkoušel výhradně v tréninkových podmínkách. Ale jsou tu i jiné kuriozity. Jestlipak jste tušili, že kdysi se v Sovětském svazu vyráběla hokejka, nesoucí název – MOSKVA?! Sérii sovětských triumfů z druhé poloviny 60. let dokumentuje i pečlivě vystavený výtisk našeho slavného sportovního týdeníku Stadion!

Další epochu, v níž se zrodil obávaný útok Petrov, Michajlov, Charlamov, připomínají předměty ze sbírky Vladimíra Petrova. Nechybí v ní speciální dar, jedna z holí Paula Hendersona, autora vítězného gólu Kanady v emotivní Sérii století z roku 1972 (připomíná ji video, v níž Alan Eagleson háže na led na znamení protestu proti způsobu rozhodování zápasů na moskevském ledě židli). I když, opravdu je to originál? Nebo duplikát? Podpis na čepeli se zdá být strojově předtištěn, nikoliv napsán fixou v ruce. Ale co už. Sověti, když chtěli a potřebovali, skoro vždy si dokázali poradit.

Ano, občas jim to také nevyšlo. Důkazem nechť jest nezapomenutelné finále o třech dějstvích, se shodnými výsledky 6:5, z toho dvakrát pro "javorové listy". Hokejoví fanatici už ví. Mám na mysli jeden z mála neúspěchů týmu SSSR na významné akci pod vedením trenéra Viktora Tichonova, který na Kanadském poháru 1987 podtrhl po Gretzkého přihrávce přesnou střelou pod horní tyčku Mario Lemieux. První zvučný Kanaďan má v moskevském muzeu vystavený dres, druhý je zvěčněn na nástěnné fotografii.

I tak sbírka vystavených Tichonovových medailí, kterou mu pomáhala zkompletovat zejména famózní pětka Kasatonov, Fetisov, Makarov, Larionov, Krutov, je bohatá, a určitě není zdaleka kompletní. Některé obrázky ale my, Češi a Slováci, nevidíme rádi. Video smyčka je však do omrzení přehrává stále dokola. Jedná se o ztrátu našich nadějí na třetí titul mistrů světa v řadě, o jediný gól na pražském šampionátu v roce 1978. A samozřejmě, dvě drtivé porážky o rok později v Moskvě, 1:6 a především 1:11.

Hořké vzpomínky na minulost, v níž hokejisté Sovětského svazu ovládli i většinu utkání s velkým rivalem z Československa, však kompenzuje žhavá současnost. Právě během návštěvy muzejní "Síně slávy" a přípravy fejetonu do vysílání České televize, zde chtě nechtě musely dvě culící se slečny dopsat na stěnu, do tabulky aktuálního šampionátu, vítězství České republiky nad domácím Ruskem - 3:0!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články