Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nad povedeným MS udělal kaňku Znarok, míní šéf federace

Minsk – Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel je s mistrovstvím světa v Minsku nadmíru spokojený. Divácký průměr 9 933 fanoušků na zápas řadí světový šampionát na první místo v návštěvnosti. Celkem na MS zavítalo více než 635 tisíc lidí. "Čekal jsem, že bychom mohli překonat rekord, ale jsem překvapen, že jsou čísla tak skvělá. Ve Stockholmu ty výsledky tak dobré nebyly," připomněl Fasel šampionáty, které pořádalo Švédsko s Finskem loni a předloni. Obě mistrovství měla chladnou odezvu. Fasel zároveň vyjádřil lítost nad nelichotivou kaňkou nad šampionátem v podání ruského kouče Olega Znaroka.

René Fasel
zdroj: ČT sport

Podle Fasela je rekordní návštěvnost v Minsku dobrým signálem pro Prahu a Ostravu, které budou MS pořádat příští rok. "Mohou zopakovat podobné programy, jako byly tady. Moc se mi líbilo, jak celý Minsk žil hokejem. Byla tu skvělá fanouškovská vesnice, spousta lidí. To může být pro Prahu a Ostravu skvělá inspirace," uvedl. Pozitivní ohlasy od hráčů i zástupců týmů podle něj potvrzují, že je správné, že šampionáty nepořádají jen hokejové velmoci.

Mistrovství nicméně poškodily některé kontroverzní výroky rozhodčích, které se opíraly zejména o pravidlo postavení hráče v brankovišti a nemožnost akci zohlednit pomocí videa. Díky tomu nebyl uznán gól např. Lotyšům v duelu proti Bělorusku. "Nejsem úplně šťastný, že jsme tady měli tolik situací, kdy byl hráč v brankovišti. Když jsem byl já rozhodčí, stačilo, aby byl hráč kouskem hokejky v brankovišti, a gól neplatil. S videem je to složitá situace. V NHL tohle na začátku měli a pak to pravidlo zrušili," řekl Fasel.

Šéf IIHF uvedl, že se celá federace snaží přizpůsobit NHL. "Když se na tu soutěž díváte, je tam takových situací spousta a nejsou žádné problémy. V Evropě jsou v každé lize trochu jiné pokyny, takže bychom to chtěli nějak sjednotit. Budeme s tím nějak pracovat, brankáře chránit. Chceme být v rozhodnutích konzistentní," dodal Fasel.

Ten musel na závěr turnaje řešit incident, který se odehrál během semifinálového utkání Rusko–Švédsko. Disciplinární komise IIHF nakonec rozhodla o zastavení činnosti kouče Rusů Olega Znaroka za konflikt se švédským asistentem Rikardem Grönborgem, kterému vyhrožoval smrtí. Ani Grönborg nesměl na střídačku v utkání o bronz proti českému týmu.

René Fasel: "Tady jsme měli nějaké momenty, při kterých gól byl uznán, nebyl uznán, musíme najít nějaké řešení, aby hráči i diváci věděli, jak budeme rozhodovat."

"Nebylo to jednoduché. Je to velice smutné, když se takové věci stanou. Měli jsme krásné zápasy a pak dvě hloupá gesta od dvou trenérů… Bylo mi to hrozně líto. Máme ale pravidla a ta musíme dodržovat. Musíme se respektovat navzájem, a tohle rozhodně respektování soupeře nebylo," řekl Fasel, podle kterého je to vůbec poprvé, kdy disciplinárka nedovolila trenérovi, aby svůj tým vedl ve finále.

"Je to těžké a přísné pravidlo, ale je to pravidlo. Moji ruští přátelé se s tím snažili něco udělat, mají truhle hru rádi, jsou smutní, ale IIHF má slogan 'Fair-play a respekt'. To musíme dodržet. Máme miliony televizních diváků, dětí, kluků. Je nepřípustné, abychom tohle ukazovali," vysvětlil Fasel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články