Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Francouz: Jsem pro, aby byla jasně daná jednička. Pro brankáře je nejdůležitější cítit důvěru

Jako bývalý muž s maskou specifickému světu brankářů rozumí dokonale. Expert ČT sport Pavel Francouz zhodnotil v dalším dílu Hokej fokus podcastu start českých gólmanů do domácího turnaje a vysvětlil, jaká strategie v nasazování je podle něj v turnaji lepší. Došlo také na téma rozdílného posuzování situací v brankovišti v zámoří a v Evropě.

V české brance se ve dvou zápasech prostřídali Lukáš Dostál a Petr Mrázek. Dostál turnaj zahájil v tuhé bitvě proti Finům, která došla až do nájezdů. "V jeho věku, je mu 23 let, samozřejmě hokejově už toho má za sebou hodně, ale určitě nelehká situace chytat první zápas na mistrovství světa, na domácí půdě. Určitě velký tlak, ale popasoval se s tím dokonale. Ten zápas nebyl vůbec lehký, měl tam málo střel v prvních dvou třetinách a nepolevil v koncentraci."

"A v ten moment, kdy přišly velké šance Finů, tak tam byl a připsal si několik důležitých zákroků. Nedovolil Finům odskočit a byl jedním ze základních kamenů toho vítězství hlavně v prodloužení a potom následně v nájezdech, to byl opravdu skvělý," ocenil Francouz Dostálův vstup do šampionátu.

Zkušenější Mrázek čelil nevyzpytatelným Norům, kteří na něj vyslali za celý zápas jen jedenáct střel. "'Mráza' také neměl zápas vůbec snadný. V první třetině jsme rychle prohrávali 1:3, byly to takové různorodé góly, ať už zakrytý výhled, nebo kontr ve vlastní přesilovce. Petr má jednu obrovskou výhodu, že už toho má za sebou v hokeji strašně moc. Letos i minulý rok chytal za slabé Chicago, zažil spoustu kritických situací a z toho může teď těžit. Zároveň má skoro až neochvějné sebevědomí, umí s tím pracovat ve svůj prospěch."

"To právě ukázal. Například jiný gólman by se po první třetině položil, ale na Petrovi nebyla znát vůbec žádná změna. Na konci měl pár důležitých zákroků, když jsme vedli 4:3," řekl k Mrázkovi. "Vidím super vstup gólmanů do turnaje a mám za ně radost," dodal.

Podle Francouze je jedničkou Dostál

Vsadit na jedničku, nebo gólmany pravidelně střídat s tím, že jednička vykrystalizuje? To je věčná otázka. "Jsem spíš pro to, aby byla jasně daná hierarchie během turnaje. Myslím si, že trenéři už takový plán měli, když šli do Českých hokejových her v Brně, a toho se drželi v začátku (světového) turnaje. Je dobré, že se nenechali rozhodit nějakými výsledky na Českých hrách, ale drželi se toho plánu. Protože si myslím, že pro brankáře je nejdůležitější cítit důvěru trenérského štábu. Na to se nabaluje důvěra týmu," uvedl.

"Lepší je mít danou hierarchii od začátku, když jednička chytá víc zápasů. Vzpomeňte si na skoro všechny úspěchy, které český nároďák měl, ať už to bylo v brance s Tomášem Vokounem, Milanem Hniličkou, nebo Romanem Čechmánkem. Většinou odchytali většinu zápasů na turnaji. Ten brankář se dostane do laufu a už jenom pluje tím turnajem."

"Je to určitě lepší, než když se brankáři střídají. Ani jeden neví, kdo bude chytat čtvrtfinále, je to takový boj. Ani jeden není ve finále v tom správném zápasovém zatížení a pak je to buď, anebo. Určitě jsem pro to, aby byla jasně daná jednička a chytala víc," řekl.

Je tedy českou jedničkou Dostál? "Já si myslím, že ano. Myslím si, že plán byl asi takový, když čtu mezi řádky, že Lukáš by měl být jedničkou. Samozřejmě v turnaji se to může změnit, neříkám, že ne. Takových případů jsme už zažili několik, může do toho promluvit zranění. Takže je určitě fajn, že Petr chytal zápas a určitě jich ještě pár dostane. I Karel Vejmelka je připraven. Každý tým má z nějakého důvodu tři gólmany a všichni ví, na čem jsou a jak se udržet v tempu," doplnil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Experti ČT rozebírají sporné situace před gólmany

Velkým tématem úvodních dvou dnů bylo posuzování hraničních situací na brankovišti. "Vidím rozdíl mezi Evropou a Severní Amerikou – tam se řeší, jen když hráč vyloženě zajede do gólmana. To pravidlo je dané tak, že hráč nesmí omezit brankáře v tom, aby byl schopen udělat zákrok," uvedl k obvyklostem v zámoří.

"Byl jsem překvapen, když jsme se bavili s Robertem Zárubou, tak říkal, že výklad pravidel IIHF je takový, že hráč ani nemůže v brankovišti stát a clonit, bránit ve výhledu a podobně. Takže to bylo pro mě překvapení."

"Protože v Americe, když jsem měl hráče v brankovišti, který se mi snažil clonit, tak jsem se snažil dostat co nejvíc k němu, aby případně došlo k tomu kontaktu a pak je to jasně dané. Ale když se brankář v Americe nechá zatlačit hráčem do brány, couvne si, aby měl prostor, tak už je to brané jako jeho chyba. Musí si uhlídat svoje teritorium," prohlásil.

"Je to zajímavé, jak se to vyvíjí. Samozřejmě jako bývalý brankář určitě jsem na straně gólmanů, chci, aby byli ochránění a aby jim nikdo nemohl bránit při jejich práci, a myslím si, že je to tak správně. Ale zároveň všichni víme, že hokej je tvrdá hra, lidi mají rádi souboje. Takže když je to v rámci pravidel…"

"Určitě si nechceme vzít takový ten zábavný faktor, aby se hráči báli a objížděli brankoviště dvoumetrovým obloukem. To by potom ztratilo to kouzlo. Je určitě fajn, že pro rozhodčí je možnost jít se podívat na video, že se potom řeší takové detaily, které jsme rozebírali ve studiu. Většinou si myslím že rozhodčí jsou schopni dojít k férovému a správnému rozhodnutí, i když někdy to může být dost subjektivní rozhodování," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články