Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Švédsku stačil proti Německu jeden gól, nudu v Tampere rozčísl Lindberg

Po odpoledním nečekaném vítězství USA nad Finskem 4:1 zapsalo v Tampere skalp soupeře také Švédsko. V nezáživném utkání proti Německu sice rozvlnilo síť jen jedinkrát, ale k plnému bodovému zisku to stačilo. V čase 41:31 zužitkoval přesilovku Oscar Lindberg. Šestatřicetiletý brankář Lars Johansson ozdobil debut na mistrovství světa čistým kontem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – Německo

Gólman Frölundy se stal jedním ze dvou švédských hokejistů, kteří se zapsali do národní historie. Johansson se stal ve věku 35 let a 305 dnů nejstarším debutantem na šampionátu, útočník Leo Carlsson naopak ve věku 18 let a 136 dnů nejmladším.

"Byl skvělý," řekl Lindberg na adresu Johanssona, který chytal už loni na olympijských hrách v Pekingu. "Celou sezonu je výborný, klidný, hodně s námi komunikuje a pomáhá. Je skvělé mít v zádech dobrého brankáře," doplnil útočník Bernu.

Brankář Lars Johansson v akci během utkání s Německem
zdroj: LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

Jak už bylo zmíněno, úvodní zápas obou týmů na turnaji nenabídl v Nokia Areně příliš atraktivní hokej. V první třetině byli i díky přesilové hře v závěru střelecky aktivnější Němci, ale výraznější gólovou šanci si vytvořit nedokázali.

Ve druhé už převzali aktivitu favorizovaní Švédové, kteří měli v sestavě osm posil z NHL, jenže ani oni si brankové příležitosti dlouho nevytvářeli. Brankáři Niederberger a Johansson proto bez větších problémů drželi čistá konta.

Ve 25. minutě se do slibné šance dostával Lindberg, ale z bezprostřední blízkosti po efektní otočce orazítkoval tyč. Blízko k otevření skóre byl poté i Petersson, nicméně Niederberger byl s betonem připraven a krátce nato neuspěl ani Raymond.

Puk mi trefil hokejku, přiznal Lindberg

Skóre se proto poprvé změnilo až na začátku třetí části. Přesně s koncem druhé švédské přesilové hry se prosadil Lindberg, který před brankou lehce tečoval Berggrenovu ránu. "Měli jsme přesilovku a drželi jsme se v útočném pásmu. Před střelou jsem se snažil jen clonit, ale trefila mě do hokejky a puk skončil v brance," přiznal Lindberg.

Němci poté lehce zvýšili aktivitu a ve 49. minutě se do šance dostal Wagner. Johansson byl ovšem pozorný, poradil si i s Peterkovou ranou a nulu dokázal udržet i během závěrečné power-play soupeře.

"Zejména v první třetině jsem si myslel, že máme dost šancí, abychom se dostali do vedení. Náš brankář byl neuvěřitelný a dal nám šanci vyhrát, ale my jsme to bohužel nevyužili. Měli jsme nějaké přesilovky, ale nedali jsme gól. V to byl ten hlavní rozdíl," konstatoval německý útočník Dominik Kahun.

Švédsko – Německo 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka a nahrávky: 42. O. Lindberg (Berggren, A. Petersson). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 9179.

Švédsko: L. Johansson - Sandin, Tömmernes, Pudas, A. Lindholm, L. Bengtsson, Nemeth - A. Nylander, Raymond, Carlsson - Berggren, A. Petersson, P. Lindholm - Grundström, Silfverberg, O. Lindberg - J. de la Rose, Sörensen, Everberg. Trenér: Hallam.

Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber - Tiffels, Kahun, Peterka - Sturm, Ehl, Soramies - Noebels, Fischbuch, Kastner - Schütz, Tuomie, Stachowiak. Trenér: Kreis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články