Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Jalonen: Kluci se v oslabeních obětovali. A rozhodčí? Verdikty jsou nahoru dolů

Kontrolovaná výhra, tak se dá popsat utkání českých hokejistů proti Norsku v pátém duelu skupiny B na mistrovství světa. Kari Jalonen si pochvaloval výkon svých svěřenců, kteří zvládli na výbornou oslabení a vyhráli 2:0. Otazníky už měl ohledně výroků rozhodčích, na které se chce ještě s odstupem podívat.

Se Slovinskem se úvod nepovedl, když český tým prohrával 0:2 v první části. S Norskem první třetinu naopak vyhrál 2:0. "Diskutovali jsme s hráči, jak vstoupit do toho zápasu. Kluci si sami říkali, že chtějí odstartovat utkání dobře a skočit do něj. Měli jsme velmi dobrou první třetinu. Za druhou musím kluky taky pochválit. V oslabení odvedli výbornou práci, obětovali se v nich. Ve třetí třetině jsme pak hráli velmi chytře," těšilo Jalonena.

Problematická byla druhá třetina, v níž Češi hráli jedenáct minut v oslabení. Z toho pět minut bylo kvůli vyloučení Daniela Voženílka za hit u mantinelu, otřesený po něm byl Mattias Norstebo, ale spíš kvůli následné ráně hlavou o plexisklo. "Neviděl jsem to poprvé přesně, ale nevěděl jsem, proč jdou sudí na video. Bral jsem ten zákrok tak padesát na padesát," uvedl Jalonen.

Za horší zákrok Patrika Kocha na Filipa Chlapíka v prvním utkání proti Slovensku byl také trest do konce utkání. Jalonenovi se nelíbí spíš nečitelný metr při posuzování zákroků.

"Nelíbilo se mi ve druhé třetině, jak třeba posoudili zákrok Lence. To se neblížilo ani trochu faulu. Zdržování hry (v případě Davida Němečka) je určitě za dvě minuty. Nechci je obviňovat, snaží se dělat svou práci. Mluvil jsem s rozhodčími před začátkem třetí třetiny a řekl jsem jim, že musí být fér na obě strany," vysvětloval Jalonen a rukou naznačoval vlnku, že vnímá verdikty jako sinusoidu.

Plus pro Vejmelku i naskočení Lence

Z jednotlivců pochválil brankáře Karla Vejmelku a debutanta a náhradníka na letošním šampionátu Radana Lence. "Karel za klukama předvedl výbornou práci a udržel skóre na stavu 2:0. Nula je vždycky velká věc pro gólmana. Každý potřebuje sebedůvěru," řekl český kouč.

A Lenc? "Jsme rádi, že je tu s námi. Znal svou roli už příjezdem. Slíbil, že se bude udržovat v Liberci, a bruslil s týmem. Nebyla to pro něj lehká situace, ale byl připravený do toho naskočit," potěšilo třiašedesátiletého Fina.

Reprezentace má už jistý postup do čtvrtfinále, na kterém ještě na mistrovství světa nechyběla. "Je to dobré, ale víme, že máme před sebou ještě dvě utkání – Švýcarsko a Kanadu. Budeme se koncentrovat na tyto zápasy. Švýcaři mají dobrý start, ale zápas trvá šedesát minut, uvidíme," usmál se Jalonen na závěr s tím, že před švýcarským novinářem nechce prozradit víc.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články