Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Do čtvrtfinále s klidným šéfem střídačky. Jalonen kritiku neřeší, výsledky hrají pro něj, říká Záruba

Žádný z reprezentačních koučů se výtkám ke své práci nevyhnul, jak to bývá v českém prostředí. Na sociálních sítích i od kolegů z trenérské profese už byla kritika na herní projev směřována také ke Karimu Jalonenovi. Přesto si finský stratég drží kolem sebe auru, která nevzbuzuje kontroverzi či paniku, nýbrž klid. Jak to dělá? Vysvětloval to Robert Záruba v podcastu Hokej bez červené.

Kouč české reprezentace Kari Jalonen
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Parafráze jednoho z dotazů v podcastu: Mediální a fanouškovský tlak je nižší na Jalonena než na jeho předchůdce. Přitom hra není o tolik lepší. Proč? "Lepší je ale úspěšnost. Filip Pešán končil olympijskou sezonu s bilancí dvou výher a osmi porážek. Kari Jalonen nastoupil a otočil tu bilanci na 13–7. V této sezoně má bilanci 16–9," reagoval Záruba.

"Je pravda, že hra občas nevypadá tak atraktivně, odvážně, jako za předchozích trenérů. Některé úseky zápasu jsou od nás velmi pasivní. V tradici českého týmu je aktivní obrana, Jalonen to úplně překopal, na druhou stranu udělal bronz, na který nikdo z jeho předchůdců deset let nedosáhl," přidal šéfkomentátor ČT sport.

V minulosti už Jalonenův defenzivnější styl hry rozporoval například Vladimír Růžička, pochybnosti vyjádřil před časem i současný šéf Českého hokeje Alois Hadamczik. "Jalonen dostává otázky, jestli je tato hra opravdu tak dobrá. Jestli chceme výsledky, občas tímto stylem musíme hrát. To je realita. To, co jsme zkoušeli předtím, k úspěchu prostě nevedlo. Dá se říct, že otevřeným hokejem jsme si často spíš komplikovali situaci. Byť ani předchůdci nebyli tak daleko od toho klíčový zápas uhrát, zvládnout," řekl Záruba a připomněl Vladimíra Vůjtka, Josefa Jandače nebo i porážku Miloš Říhy s českým týmem v duelu o bronz v Bratislavě v roce 2019.

Na loňském šampionátu ve Finsku po porážce s Rakouskem (1:2 po nájezdech) se Jalonen musel vypořádat s nepříjemnou situací. Stejně tak letos v Rize po nezdaru s Lotyšskem (3:4 v prodloužení).

"Vůbec neřeší kritiku. A tím, že není jeho replika k té kritice na Twitteru nebo Facebooku, tak popichovače to časem přestane bavit, protože nedostanou odezvu. Kari Jalonen se od tohoto úplně oprostil, což je jeho výhoda. Média mají občas poptávku po tom, 'pojďme trochu do konfliktu'. Někteří trenéři do toho jdou často nevědomky. Jalonen to přejde a nijak nekomentuje," pokračoval Záruba.

Touto umírněnou rolí i při mediálních výstupech nedává záminku dalšímu tlaku na něj či tým. "Jeho styl vystupování je trochu jiný. Mluví otevřeně, ale má limity, kam chce veřejnost pustit a počet informací, který s ní chce sdílet. Působí velmi přesvědčivě. Jeho výhodou je, že neumí česky, takže si kritiku ani nemůže brát osobně. Možná ho to paradoxně nedostává pod tlak, který my si představujeme," dodal Záruba. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články