Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi vyzvou ve čtvrtfinále rozjetou mašinu z USA. Zopakují v Tampere loňskou kanonádu?

Po stěhování z Rigy do Tampere, kde loni slavila zisk první medaile na velké akci po 10 letech, čeká hokejovou reprezentaci čtvrtfinále mistrovství světa. V Nokia Areně se v repríze úspěšného souboje o bronz (8:4) střetne s USA, které na letošním šampionátu dosud nenašly přemožitele. Vítěze nemine sobotní semifinále, kde se utvoří dvojice podle umístění v základní části. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Český tým, který skončil v základní skupině po třech porážkách ze sedmi zápasů na čtvrtém místě, odletěl do Tampere ve středu ráno speciálem. Třičtvrtěhodinový let absolvoval společně s kanadským mužstvem a odpoledne už trénoval v Nokia Areně.

Mimo útočné formace se připravovali v červených dresech Filip Chlapík a Radan Lenc. První přesilovková formace zůstala ve složení Michal Kempný, Roman Červenka, Dominik Kubalík, Jiří Smejkal a Vladimír Sobotka. Do druhé se zařadil k Janu Košťálkovi, Jiřímu Černochovi a Michaelu Špačkovi po pobytu na tribuně v úterý proti Kanadě David Tomášek a také Radim Zohorna.

Jak poznamenal asistent trenéra Libor Zábranský před závěrečným utkáním ve skupině, měl by chytat stejný brankář - tedy Karel Vejmelka. Sestavu ale česká reprezentace zveřejňuje až těsně před zápasem.

Poslechněte si podcast Hokej bez červené před čtvrtfinále s USA:

"Spojené státy americké mají velmi kvalitní mužstvo, které na turnaji ještě neprohrálo," připomněl kouč Kari Jalonen. Američané odstartovali na turnaji výhrou nad Finskem 4:1 a následně zdolali Maďarsko (7:1), Německo (3:2), Rakousko (4:1), Dánsko (3:0), Francii (9:0) a Švédsko (4:3 v prodloužení).

"Pan přihrávka" Tynan a devatenáctiletý střelec

Nejproduktivnějším hráčem týmu kouče Davida Quinna, který trénuje v NHL San Jose, je T.J. Tynan s 10 body za jeden gól a devět asistencí. V celkovém hodnocení turnaje je druhý za Dominikem Kubalíkem, který má na kontě 12 bodů. Jednatřicetiletý Tynan v kariéře sehrál jen 31 utkání v NHL a strávil celou sezonu na farmě Los Angeles.

I další lídr Američanů na MS není žádnou hvězdou. Devatenáctiletý Cutter Gauthier, jehož si loni vybrala Philadelphia jako pětku draftu, působí na Boston College. Při premiéře v reprezentaci USA ale nasbíral už šest gólů a mezi střelci je také druhý rovněž za Kubalíkem, který dal osm branek. Hlavní osobností mužstva je útočník Pittsburghu Nick Bonino, jenž získal v letech v 2016 a 2017 s Penguins Stanleyův pohár.

Americký útočník Michael Eyssimont
zdroj: Reuters autor: LEHTIKUVA

Do čtvrtfinálového klání naopak nezasáhne útočník Michael Eyssimont, jemuž disciplinární komise turnaje udělila distanc na jeden zápas za faul kolenem na Rasmuse Sandina v úterním duelu proti Švédsku. V zápase dostal hráč Tampy Bay trest na pět minut a do konce utkání. V sedmi duelech MS si Eyssimont připsal dvě asistence.

Loni se v Tampere utkal Jalonenův výběr s USA dvakrát a pokaždé uspěl. Ve skupině vyhrál 1:0 a v duelu o bronz zvítězil 8:4. Alespoň do jednoho ze zápasů zasáhla celá desítka pamětníků loňského šampionátu. V prvním vychytal nulu Karel Vejmelka, v duelu o 3. místo ho od druhé třetiny za stavu 1:3 nahradil Marek Langhamer. Nechyběli také bek Michal Kempný, Tomáš Kundrátek, Michal Jordán a útočníci Roman Červenka, Jiří Černoch, Jakub Flek a Jiří Smejkal a na závěr posledního utkání i Michael Špaček. Na americké straně pamatuje loňské souboje pouze Tynan.

"Je to nový turnaj, týmy se hodně obměnily. V jednom zápase se může stát cokoli," řekl obránce Jordán. "Kvůli tomu hrajeme hokej a jsme na turnaji. Jsem rád, že jsme se sem dostali. Když čtvrtfinále zvládnete, máte zase možnost zabojovat o medaile," doplnil asistent českého kapitána Romana Červenky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články