Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Chytil a Sedlák končí na MS. Přijede Lenc a Havlát bude mluvit s posilou ze zámoří

Zkoušeli to, ale s jejich zraněními hrát prostě nelze. Českou reprezentaci na mistrovství světa opouštějí útočníci Filip Chytil a Lukáš Sedlák. Nahradí je Radan Lenc, který přiletí do dějiště ještě v pátek, a pravděpodobně Radim Zohorna, jemuž skončila sezona v AHL. A do pátečního tréninku se nezapojil nachlazený obránce Jakub Zbořil.

Zranění útočníci Lukáš Sedlák a Filip Chytil
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Oba nás opustí, dvě špatné zprávy naráz. Nehráli se Slovinskem. Sedlo to zkoušel a Filip na tréninku taky, ale bohužel to nepůjde. Sedlo tam má bohužel něco naštípnutého nebo zlomeného. Musíme je nahradit. Přijede Radan Lenc a ještě si budu telefonovat se Zohym," prohlásil generální manažer týmu Martin Havlát s tím, že Lenc přiletí ještě v pátek večer.

"Ztrácíme dva vynikající centry, což je obrovský problém a zásah do týmu. Musíme se s tím srovnat. Je to obrovská ztráta do přesilovek, obrovská ztráta důležitých gólů. 'Sedlo' je strašně platný pro tým. Je to i ztráta ohledně rychlosti. Mohl bych toho vyjmenovat iks, jsou dominantní v útoku a budou nám chybět," prohlásil asistent trenéra Libor Zábranský.

Český tým může při zranění hráčů zažádat Mezinárodní hokejovou federaci o uvolnění míst na pětadvacetičlenné soupisce. "Doufáme, že to tak nebude, nejsou schopní hrát, takže snad to platí. Už jsme o to zažádali, čekáme na potvrzení. Mělo by to být do čtyřiadvaceti hodin. Nebo aspoň tak dlouhý byl ten proces, když řešili Švýcaři něco podobného," přidal Havlát situaci jednoho ze soupeřů ve skupině, když Calvina Thürkaufa nahradil Damien Riat. 

Sedlák inkasoval v 6. minutě pondělního utkání s Lotyšskem ránu pukem do brusle na levé noze a s bolestivou grimasou zamířil na střídačku. Zápas dohrál, ale od té doby byl v péči lékaře Antonína Chocholy. V pátek absolvoval pouze týmové focení. 

Chytil utrpěl v neděli proti Kazachstánu zranění v obličeji, zkusil s týmem trénovat v červeném dresu náhradníka, ale také v turnaji nemůže pokračovat. "Filip má něco u nosu, co by tam nemělo být," přiblížil Havlát. Podle neoficiálních informací se jedná o zlomeninu lícní kosti.

Třiadvacetiletý Chytil byl na čtvrtém mistrovství světa a ve dvou zápasech si hráč New York Rangers připsal jednu asistenci. O sedm let starší Sedlák z týmu vítěze základní části extraligy Pardubic na světovém šampionátu debutoval, ale loni se už zúčastnil olympijských her v Pekingu. Na turnaji je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu s pěti body za tři góly a dvě asistence.

Lenc se nevešel do konečné nominace po Českých hrách v Brně při posledním škrtu. Jednatřicetiletý odchovanec Mladé Boleslavi před dvěma roky na MS také v Rize debutoval na velké mezinárodní akci. Zúčastnil se i loňské olympiády.

Sedmadvacetiletý Zohorna se může představit na velké mezinárodní akci poprvé. Klubová sezona mu skončila v noci na čtvrtek po vyřazení celku Toronto Marlies ve finále Severovýchodní divize play-off AHL s Rochesterem 0:3 na zápasy. V sedmi zápasech play-off zapsal tři asistence, v základní části v jedenácti duelech dva góly a tři přihrávky.

U Zohorny se bude vedení týmu snažit příjezd urychlit. "Cíl to je, mají v NHL výstupní mítink a zdravotní prohlídky. Martin (Havlát) byl v kontaktu s generálním manažerem Toronta (Kylem Dubasem), aby se to uspíšilo," podotkl Zábranský. 

O hvězdných hráčích z NHL, kteří už dříve připadali v úvahu, se realizační tým znovu nebavil. Například David Pastrňák a další z Bostonu. "S těmito kluky jsme to neřešili, měli předtím své důvody. Mluvil jsem s Lencikem a Zohy ještě nedávno hrál zápas, takže po fyzické stránce by na tom měl být nejlíp," dodal Havlát.

Na tréninku chyběl Zbořil

Do pátečního tréninku se nezapojil nachlazený obránce Jakub Zbořil, ale v jeho případě to není nic vážného. "Jakub je lehce nachlazen, po dohodě s trenéry jsme mu dali den volno. Nemělo by to ohrozit jeho pokračování v turnaji," uvedl lékař národního týmu Chochola.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články