Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Češi přistáli v Praze. Další postup bude řešit výkonný výbor, reaguje na neúspěch Hadamczik

Ještě s hořkou pachutí neúspěchu přistáli čeští hokejisté na letišti v Praze. Po prohraném čtvrtfinále s USA se z mistrovství světa vrátili naprázdno a s historicky nejhorším umístěním. Jako krajně nepovedené popsal představení Čechů na šampionátu i prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik. O odstoupení Jalonena však neusiluje, další postup vedení českého hokeje projedná výkonný výbor 8. června.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se vrátili z neúspěšného MS

"Zklamání určitě ještě neodeznělo. To nejde takhle rychle. Je to samozřejmě nepříjemné, ale teď už se nedá nic vrátit a je to tak, jak to je. Netřeba si nic nalhávat – šampionát samozřejmě nebyl úspěšný. Asi jako vždycky, když se vypadne ve čtvrtfinále. Jestli to ukazuje něco o českém hokeji? Něco možná jo. Ale loni byl bronz, letos to nevyšlo, neznamená to, že příště medaile být nemůže," řekl kapitán týmu na MS ve Finsku a Lotyšsku Roman Červenka.

Premiérově musel neúspěšné představení na MS vstřebat další útočník Jiří Černoch. "Zklamání samozřejmě ještě nepominulo... Vypadnout ve čtvrtfinále je naprd, ale bohužel. Je to moje druhé mistrovství světa a loni jsem hned při první účasti zažil medaili. Člověk pak tak nějak věří, že se to povede znova. Zklamání je obrovské. Když víte, jak medaile chutná, a prožil jste si všechnu tu euforii, o to větší to zklamání teď je," přiznal Černoch.

"Čerstvě po vyřazení je lepší se v tom tak nehrabat, protože máte emoce. Lepší je si tyhle věci analyzovat s odstupem času," namítl gólman Karel Vejmelka. "V čem jsme zaostávali? Zásadní byl asi pohyb a pak vyhrávání malých soubojů, vytváření si šancí. Neměli jsme jich tolik, kolik bychom potřebovali," vyjmenoval hlavní důvody Vejmelka.

Kouč Kari Jalonen měl hlavu zaneprázdněnou úvahami o příčinách neúspěchu ještě dlouho po utkání. "Neusínalo se mi dobře. Ještě si budu muset vše vyhodnotit a zanalyzovat. Ale zabere to nějaký čas. Právě v tuhle chvíli ještě těch odpovědí na otázky zrovna moc nemám," přiznal. "Mám ale pocit, že tak, jak si tým prochází určitým procesem a roste v průběhu turnaje, tak ten náš růst se po zraněních Sedláka s Chytilem zastavil," dodal Jalonen.

"Myslím, že každý si dělal v hlavě sám pro sebe nějakou analýzu, ale není ještě ani 24 hodin po zápase... Ta analýza je jednoduchá v tom smyslu, že se jedná určitě o neúspěch a moc pozitivních věcí se v našem výsledku a jak to celé dopadlo najít nedá. Cílem bylo projít přes čtvrtfinále a pak bojovat dál, ale to se nám nepovedlo. Myslím, že pak je jedno, zda jste pátí, nebo osmí," konstatoval generální manažer Martin Havlát.

Ani Hadamczik nehodnotí šampionát kladně

"Na mistrovství nahlížím stejně jako ostatní. Šampionát se mi nelíbil, nebyl úspěšný. Opět nám to ukázalo, že hokej má brand, že je to u nás sport číslo 1. V Lotyšsku bylo odhadem čtyři až pět tisíc našich výborných diváků. Dál bych se k tomu ale pár hodin po šampionátu nechtěl vyjadřovat. Musíme se podívat na celkové mistrovství," řekl Hadamczik s tím, že trenéři předloží svou zprávu výkonnému výboru. "Ten se pak vyjádří, jak to vidí dále. Máme před sebou domácí mistrovství. V klidu vše projednáme a pak řekneme, jak to bude dál," uvedl šéf svazu.

Na Twitteru Hadamczik napsal, že bude žádat kouče Jalonena o vysvětlení herního projevu hráčů. Příští světový šampionát se uskuteční za rok v Praze a Ostravě a podle sedmdesátiletého bývalého trenéra se v domácím prostředí musí Česko prezentovat jiným stylem hry než v Tampere a Rize.

"Rozhodně ale není pravda, co píše deník Sport, že něco bylo dopředu (naplánované). To se nezakládá na pravdě. Nikdo nikdy neřekl, že Jalonen má odstoupit nebo že nebude dál trenér. Nejsem proti zahraničnímu trenérovi," uvedl Hadamczik.

S dalšími členy výkonného výboru zatím nejednal. "Každý má svůj názor. Byl jsem trenér, a když člověk neuspěl, prošel určitým hodnocením. Někdy to ustál, někdy ne. Teď mohu říct jen jednu věc: mistrovství bylo krajně nepovedené," uvedl Hadamczik.

Hráči za Jalonenem stojí

"Loni bronz a všichni spokojení, letos se to nepovedlo. Tým byl samozřejmě odlišný. Myslím, že Kari je dobrý trenér, dobrý člověk a dělá ta nejlepší rozhodnutí, jak je v danou chvíli cítí. Na ledě je to o hráčích, nikoliv o trenérovi," podpořil současného kouče Červenka. Přidal se tak k hvězdě Davidu Pastrňákovi, jenž hrál pod Finem na loňském MS a dal jasně najevo, že Jalonen by měl u týmu zůstat.

V podobném duchu mluvil o Jalonenovi i útočník Černoch. "Samozřejmě není na mně, kdo povede národní tým dál. Nicméně já určitě o Karim nemohu říct špatné slovo. Mám ho jako trenéra strašně rád, za mě je to skvělý trenér a skvělý člověk. Teď už to ale není na nás, co bude dál," podotkl Černoch.

Také Vejmelka hodnotí Jalonenův přínos pozitivně. "Přece jen za poslední dvě sezony udělal velký úspěch, když jsme dosáhli loni na bronz. Teď se to samozřejmě hodnotí hůře, ale rozhodně bych neřekl, že je to jen jeho chyba. Je to chyba hlavně nás, hráčů, kteří na tom ledě jsme. Někdy se jeho pokyny podaří naplnit maximálně, jindy zase ne. Myslím, že chyba je hlavně na naší straně," prohlásil brankář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články