Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bouřlivá fanzóna, květiny na švédské ambasádě. Lotyši si věří po historické výhře i na Kanadu

Nespoutaná euforie hráčů i fanoušků v Rize. Národní sport v Lotyšsku dlouho čekal na úspěch a teď přepsal svou hokejovou historii, poprvé se probojoval do semifinále mistrovství světa. Lotyši přijeli po vítězství 3:1 nad Švédy do Tampere senzaci ještě zvýraznit. Přímý přenos semifinále Kanada – Lotyšsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v sobotu od 13:00.

Oslava Lotyšů z postupu do semifinále MS
zdroj: ČTK / AP autor: Roman Koksarov

V roce 2009 udolali Lotyši na mistrovství světa Tre kronor 3:2 po nájezdech. Triumf v Riga Areně letos ve čtvrtfinále, ale znamenal historický milník. "Věděli jsme, že jsou favorité, ale věřili jsme si. Drželi jsme při sobě, navíc i fanoušci věřili, což nám dodalo další energii. Takže od začátku jsme byli přesvědčení, že je reálné, abychom je vyřadili," vyprávěl už v Tampere s jednodenním odstupem Dans Locmelis.

Sám útočník švédské Luley k tomu výrazně přispěl, když otevřel skóre ve 13. minutě utkání. "Jen jsem to doklepl, ale byl to úžasný moment. Opravdu. Co může být lepšího než dát takový gól před vlastními fanoušky?" rozplýval se Locmelis.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání Švédsko – Lotyšsko s oslavami

Po utkání chtěli nasát atmosféru, a tak šli mezi fanoušky. "Bylo to úžasné. Neuvěřitelná atmosféra. Vyšli jsme ven, kde byly stovky fanoušků, kteří na nás čekali. Přáli nám to nejlepší a vzkázali, že věří, že můžeme jít ještě dál. Něco takového jsem zažil poprvé v životě, takže se mi splnil sen," řekl Locmelis.

Teď vlastně Lotyše mrzí, že nezůstanou na vyvrcholení turnaje v Rize. "Hrozně moc nám pomáhali a dodávali sílu. Člověk by mohl hrát tři zápasy v řadě a stejně by nebyl unavený. Doufám, že dorazí pár tisíc fanoušků i sem do Tampere. Jasně, rádi bychom hráli v Rize, ale tak to prostě je," prohlásil teprve devatenáctiletý útočník. "Co jsem slyšel, nezbylo moc letenek nebo lístků na loď. Doufám, že bude dobrá atmosféra," přidal jeho parťák Deniss Smirnovs.

Tradice květin před ambasádou poraženého

Historický triumf nad Švédskem, poprvé v základní hrací době, zavdal opět lotyšské tradici. Fanoušci po velkých vítězstvích vyjdou oslavovat do ulic a před ambasádou poraženého pokládají květiny. Naposledy tomu tak bylo ve čtvrtek, a velvyslankyně Švédského království Karina Höglund tuto tradici označila za úžasnou. Začátek této tradice se datuje do roku 2000 po slavné výhře Lotyšů nad Ruskem.

V Tampere to bude už ochuzené o domácí fanoušky a může za to Kanada. Ta vyřadila Finsko po vítězství 4:1 a zdá se, že se opět rozjela k výbornému výsledku. "Na nás není žádný tlak. My prostě jdeme hrát srdcem. Dáme do toho to nejlepší ze sebe. Pod větším tlakem může být Kanada," myslí si Locmelis. 

Lotyšská politička Selma Levrence o oslavách vítězství Lotyšů a tradici před ambasádou poraženého týmu:

Javorové listy v úvodním utkání ve skupině proti Lotyšům byly dominantní a bylo z toho vítězství 6:0. "Víme, že hrají velmi agresivně. Předvádějí fyzický hokej. Musíme na to být připraveni. Budou na nás chtít nastoupit, ale musíme být trpěliví. Vybojovat si nějaké přesilovky a při nich si vytvořit šance," plánoval Locmelis, který zapsal vůbec první bod na turnaji proti Švédům.

Před Lotyši teď stojí další výzva, zisk medaile by byl úplnou senzací. "Přepsali jsme historii, ale stále máme další zápasy. Můžeme dosáhnout ještě něčeho většího. Myslím si, že celý tým to cítí. Chceme to udělat po naši zemi, pro naše lidi, kteří za námi stojí," dodal odhodlaně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články