Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Lotyši berou na MS kompletní brankářské trio ze zámoří, hvězdou výběru je Merzlikins

Dvě posily z NHL mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere Lotyši. Kouč Harijs Vitolinš může spoléhat na brankáře Elvise Merzlikinse z Columbusu a útočníka Rudolfse Balcerse ze San Jose. Z české extraligy jsou v kádru útočníci Roberts Bukarts z Vítkovic a Martinš Dzierkals z Plzně, který ale po ročním angažmá na západě Čech už pokračovat nebude.

zdroj: ČTK/AP autor: Monika Skolimowska

V uplynulém ročníku hrál v Česku také obránce Roberts Mamčics, který od konce října do začátku února působil ve Zlíně. Na závěr sezony odešel do švédského Linköpingu.

Do extraligy míří obránce Karlis Čukste z Pelicans Lahti do Třince a Kristaps Zile z Örebra do Litvínova. V minulosti v české nejvyšší soutěži hráli také obránci Arturs Kulda z Krefeldu (Sparta) a útočníci Rihards Bukarts z Vladivostoku (Zlín) s Andrisem Džerinšem z Lince (Hradec Králové).

Osmadvacetiletý Merzlikins odchytal v NHL tři sezony za Columbus a v sezoně 2019/20 byl vybrán do All Star týmu nováčků. O tři roky mladší Balcers v uplynulém ročníku za San Jose sehrál 61 utkání a nasbíral 11 branek a 12 asistencí.

Zkušenosti z NHL mají také další dva hráči. Obránce Arturs Kulda z Krefeldu sehrál 15 utkání za Atlantu a Winnipeg, útočník Ronalds Keninš z Lausanne nastoupil ve 38 zápasech za Vancouver.

V zámoří působí vedle Merzlikinse i další dva gólmani. Arturs Šilovs chytal na farmách Vancouveru a na premiéru v NHL čeká. Na velké mezinárodní akci může debutovat.

Gustavs Davis Grigals z University of Alaska-Fairbanks z NCAA už byl členem kádru na šampionátu před třemi roky na Slovensku.

První velký mezinárodní turnaj čeká spolu se Šilovsem také Čuksteho, dalšího obránce Arvilse Bergmanise, Sandise Smonse a útočníky Oskarse Lapinskise a devatenáctiletého Klavse Veinbergse.

Největší zkušenosti má pětatřicetiletý bek Kristaps Sotnieks, který startoval dvakrát na olympijských hrách a čeká jej dvanáctý světový šampionát.

V přípravě sehráli Lotyši po dvou zápasech ve Francii (1:2 a 3:2), ve Švýcarsku (2:5 a 1:3) a doma s Kazachstánem (5:0 a 5:1).

Do šampionátu vstoupí v pátek v 15:20 SELČ proti USA. Ve skupině B v Tampere je čekají ještě domácí Finsko, Norsko, ve čtvrtek 19. května v 19:20 SELČ Česká republika a dále Rakousko, Velká Británie a Švédsko.

Nominace Lotyšska na MS v hokeji:

brankáři: Gustavs Davis Grigals (Univrsity of Alaska-Fairbanks/NCAA), Elvis Merzlikins (Columbus/NHL), Arturs Šilovs (Abbotsford/AHL)

obránci: Arvils Bergmanis (University of Alaska-Fairbanks/NCAA), Karlis Čukste (Pelicans Lahti/Fin.), Janis Jaks (Soči/KHL), Arturs Kulda (Krefeld/Něm.), Roberts Mamčics (Linköping/Švéd.), Sandis Smons (Ženeva/Švýc.), Kristaps Sotnieks (Dinamo Riga/KHL), Kristaps Zile (Örebro/Švéd.)

útočníci: Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.), Rudolfs Balcers (San Jose/NHL), Oskars Batna (Jukurit Mikkeli/Fin.), Rihards Bukarts (Vladivostok/KHL), Roberts Bukarts (Vítkovice), Martinš Dzierkals (Plzeň), Andris Džerinš (Linec/ICEHL), Nikolajs Jelisejevs (MoDo Hockey/Švéd.), Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.), Renars Krastenbergs (Villach/ICEHL), Oskars Lapinskis (Langnau/Švýc.), Rihards Marenis (Vita Hästen/Švéd.), Deniss Smirnovs (Ženeva/Švýc.), Klavs Veinbergs (Zemgale)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články