Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kazachstán sází na osvědčená jména. Hned dvacet hráčů hrálo na MS i loni

Žádné velké revoluční změny, naopak sázka na osvědčená jména. Kazachstán do pětadvacetičlenné nominace pro mistrovství světa ve Finsku zařadil hned dvacet hokejistů, kteří se objevili na loňském šampionátu v Rize. V týmu jsou stejně jako před rokem tři rodilí Kanaďané – beci Darren Dietz z týmu letošního vítěze Gagarinova poháru CSKA Moskva, Jesse Blacker z Jekatěrinburgu a útočník Curtis Valk z Barysu Nur-Sultan – a také švédský obránce s kazašským pasem Viktor Svedberg z Omsku.

Radost hokejistů Kazachstánu
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Kazachstán loňským desátým místem překonal svůj nejlepší výsledek na MS z roku 2005 z Rakouska, kde skončil dvanáctý. A mohl dopadnout i lépe. Měl nakročeno do čtvrtfinále na úkor pozdějších mistrů světa Kanaďanů, ale připravil se o něj závěrečnou porážkou 1:3 s Norskem, které už si nemohlo polepšit z předposlední pozice ve skupině. Na velkých turnajích Kazaši přesto skončili lépe jen při dvou účastech na olympijských hrách v roce 1998 v Naganu (8. místo) a v roce 2006 v Turíně (9.).

Osmadvacetiletý Dietz přišel do základny kazašské reprezentace Barysu Nur-Sultanu do KHL v roce 2017 a až loni v prosinci se přesunul do CSKA. Za Kazachstán hraje od ročníku 2018/19 a stihl před loňským šampionátem jedno MS divize I i olympijskou kvalifikaci. V NHL má z ročníku 2015/16 za Montreal 13 utkání a pět bodů (1+4). O tři roky starší Blacker po třech letech v Barysu odešel loni do Jekatěrinburgu a v reprezentaci se objevil poprvé v předminulé sezoně. Jednou nastoupil v NHL za Anaheim v sezoně 2014/15.

Třicetiletý Svedberg také po třech sezonách v kazašském týmu v KHL změnil působiště. Loni v létě odešel do CSKA a v polovině prosince do Omsku. V sezoně 2018/19 ještě reprezentoval Švédsko, ale první velký turnaj absolvoval až loni s Kazachstánem. O rok mladší Valk také šel do Nur-Sultanu před čtyřmi roky a dres Kazachstánu oblékl poprvé v předminulém ročníku. V NHL v sezoně 2017/18 nastoupil jednou za Floridu.

Na první velkou mezinárodní akci se chystají gólmani Sergej Kudrjavcev z Orsku z ruské Vyšší ligy a Ilja Rumjancev z Kokšetau i obránce Adil Beketajev z Nomadu Nur-Sultan. Vedle nich loni chyběli také bek Leonid Metalnikov z Vladivostoku a útočník Michail Rachmanov z Karagandy, který startoval na šampionátu před osmi lety. Metalnikov bude hrát mezi elitou premiérově, má na kontě tři starty ve skupině A divize I.

Šestatřicetiletý Roman Starčenko z Barys Nur-Sultan se naopak chystá na celkově čtrnácté mistrovství světa, přičemž sedmé bude v elitě a na sedmi hrál o patro níže.

Kádrem Barysu Nur-Sultan prošlo patnáct nominovaných hráčů. Beci Samat Danijar, Valerij Orechov a útočníci Alichan Asetov s Arkadijem Šesťakovem dokončili ročník v Nomadu Nur-Sultan, odkud byl naopak v Barysu jen krátce zadák Adil Beketajev. A jeden start v KHL si připsal i gólman Andrej Šutov z Karagandy.

V přípravě se představili Kazaši v neděli a v pondělí v Rize proti Lotyšsku a prohráli 0:5 a 1:5. Do turnaje vstoupí v sobotu v 11:20 proti Dánsku a v dalších duelech základní skupiny A v Helsinkách narazí na Francii, Švýcarsko, Kanadu, Slovensko, Německo a Itálii.

Nominace hokejistů Kazachstánu na MS v Helsinkách a Tampere (13.–29. května):

Brankáři: Ilja Rumjancev (Kokšetau), Andrej Šutov (Karaganda), Sergej Kudrjavcev (Orsk/VHL),

Obránci: Adil Beketajev, Samat Danijar, Valerij Orechov (všichni Nomad Nur-Sultan), Jegor Šalapov (Barys Nur-Sultan/KHL), Jesse Blacker (Jekatěrinburg/KHL), Darren Dietz (CSKA Moskva/KHL), Leonid Metalnikov (Vladivostok/KHL), Viktor Svedberg (Omsk/KHL),

Útočníci: Dmitrij Gurkov, Nikita Michajlis, Jegor Petuchov, Anton Sagadějev, Kirill Savickij, Roman Starčenko, Curtis Valk (všichni Barys Nur-Sultan/KHL), Alichan Asetov, Arkadij Šesťakov (oba Nomad Nur-Sultan), Sajan Danijar, Michail Rachmanov (oba Karaganda), Pavel Akolzin (Magnitogorsk/KHL), Kirill Panjukov (Kazaň/KHL), Dmitrij Ševčenko (Omsk/KHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články