Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Duel s Nory je zásadní. Kämpf nastoupí v útoku s Vránou a Smejkalem

Páté utkání v osmi dnech. Program mistrovství světa je tradičně neúprosný. Češi si zahrají s Norskem a výhrou mohou udělat zásadní krok vstříc čtvrtfinále. Oba týmy mají totiž v současnosti na svém kontě dvě vítězství. Do sestavy jakožto poslední povolaná posila z NHL naskočí útočník David Kämpf, který bude hrát ve formaci s Jiřím Smejkalem a Jakubem Vránou. Nenastoupí naopak David Jiříček. Přímý přenos sledujte na ČT sport i ČT sport Plus od 19:00.

"David přiletěl s tím, že bude samozřejmě hrát. Budeme hrát na třináct útočníků a sedm obránců, David Jiříček zůstává na tribuně. Do jednotlivých formací nechceme moc zasahovat, až jak se bude vyvíjet ten zápas, tak podle toho dostanou hráči prostor na ledě. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale věřím, že všichni zasáhnou do hry a budeme úspěšní," řekl po rozbruslení asistent trenéra Libor Zábranský.

Cíl je zřejmý – neponechat nic náhodě a zahájit duel jako proti Lotyšům. Ve čtvrtek nasázel národní tým soupeři v úvodní dvacetiminutovce pět gólů a o vývoji střetnutí nebylo pochyb. "Po zápase (s Rakouskem) jsme si to vyříkali, řekli jsme si na rovinu, co musíme změnit. Jsem hrozně rád, jak k tomu všichni kluci v šatně přistoupili. Takhle musíme pokračovat v dalších zápasech," uvedl k proměně výkonu mezi duelem s Rakouskem a Lotyšskem obránce Michal Kempný.

"Viděli jsme tu změnu hned od začátku. Začali jsme jinak a skončili jsme jinak. To, co jsme si řekli v kabině, to byla jiná liga. Hráči jsou stejní, ale přišel jiný tým. Kluci sami nejlépe ví, jak to vypadalo a co se stalo v zápase s Rakouskem. I v kabině a mimo led to bylo jiné, na led pak přišel úplně jiný mančaft," uvedl asistent trenéra Martin Erat.

Poslechněte si nový díl Hokej fokus podcastu:

Češi budou velkými favority, bývalý vynikající útočník však dobře ví, že k úspěchu s Nory povede znovu jen výkon plný energie a maximálního nasazení, jak tomu bylo ve čtvrtek.

"V tomto ohledu to bude stejné jako s Rakouskem či Lotyšskem. Tady není lehkého zápasu. Jinak tam jsou oproti Lotyšsku rozdíly. Lotyši hráli 1-3-1, Norové hrají 1-2-2. Jsou tam rozdíly v tom, jak brání, ale to není hlavní faktor. My chceme hrát svou hru. Jsou to jablka a hrušky. Jsou to jiní hráči, jiná mentalita. My se na ně musíme dobře připravit, hlavní je hrát naši hru," prohlásil Erat.

Vrána nastoupí se Smejkalem a Kämpfem

Otazník po zápasu s Lotyšskem visel nad Jakubem Vránou, který inkasoval ve druhé třetině nepříjemný zásah a očividně kulhal. Výkřik způsobený bolestí po ataku Oskarse Batny byl slyšet až na tribunu Nokia Areny. I po utkání přišel na rozhovory se zatejpovanou pravou nohou. "Bude v pořádku," ujistil Erat.

Vrána absolvoval celý páteční dobrovolný trénink a pochvaloval si souhru ve třetí formaci s Jiřím Černochem a Jiřím Smejkalem. Novým centrem tohoto útoku se však stane Kämpf. "David je vynikající hráč. Má úspěšnost bulí v obranném pásmu snad 57 procent, což je na NHL vynikající statistika. Je také výborný na oslabení, ta jeho role bude velkým přínosem pro náš tým," pochvaloval si Zábranský.

Také Kämpf už se seznámil s týmem přímo na ledě během pátečního tréninku a ukázal, že je plně připravený na zápas. Jen si trochu posteskl, že spoluhráče neviděl v akci při nejlepší třetině na turnaji, protože dal ve čtvrtek přednost individuální přípravě.

"Žádný gól jsem neviděl, jen ten Lotyšů," prozradil s úsměvem. "Fanoušci fandili, je to něco jiného oproti Americe. Těším se na to," dodal.

Jisté potíže měl po srážce s lotyšským hráčem i obránce Kempný. "Problém byl s bruslí, zdravotně jsem v pořádku," ujistil.

Norský tým dosud v Tampere podlehl domácím Finům 0:5, následně ztratil tříbrankový náskok s Brity a uspěl až po samostatných nájezdech, pak prohrál 2:3 s Lotyši a porazil 5:3 Rakušany.

Poslední zápas mezi hokejisty Česka a Norska je starý už více než tři roky – na MS v Bratislavě vyhráli Češi s přehledem 7:2. "Máme partu skvělých kluků, všechno si sedá, opravdu se cítíme dobře. Těšíme se na další zápas," podtrhl Kempný.

Předpokládaná sestava ČR:

Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - Blümel, Hertl, H. Zohorna - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek - M. Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články