Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Campbellová trénuje Němce a drží primát. Na MS se už musela vypořádat s nevhodným dotazem

Moritz Seider, Lukas Reichel nebo Tim Stützle jí naslouchají. Budoucím hvězdám německé reprezentace Jessica Campbellová radí, jak se hokejově zlepšovat. Kanadská trenérka a bývalá vítězka šampionátu do 18 let pomáhá na střídačce kouči Tonimu Söderholmovi. Drží tím jeden primát, je první asistentkou trenéra v historii mistrovství světa u mužské reprezentace.

Kanadská trenérka Jessica Campbellová na německé střídačce
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Devětadvacetiletá Campbellová zažívá v této profesi rychlý vzestup. V letošní sezoně v březnu nejdříve začala pracovat v klubu Norimberk Ice Tigers jako "skills coach", v překladu dovednostní kouč, a krátce na to se přesunula na střídačku. Stala se první asistentkou trenéra v německé DEL a poté si ji vybral i finský stratég Toni Söderholm.

"Byla jsem zaskočená a vděčná za tuto příležitost. S Tonim jsme měli několik skvělých debat ohledně hokeje a popsala jsem mu práci, kterou jsme v Norimberku stihli za krátký čas s trenérem Tomem Rowem. S Tonim jsme si rychle uvědomili, že máme velmi podobný náhled na hru," popsala Campbellová rodící se začátky unikátní spolupráce. 

U německé reprezentace se stará o dvě složky hry – pokračuje v rozvíjení individuálních dovedností hráčů a načrtává hru ve speciálních formacích, přesilovkách i oslabeních. Na tréninku se věnuje například kandidátovi na nováčka sezony v NHL Moritzi Seiderovi z Detroitu.

Ještě před dvěma lety přitom oblékala dres švédského Malmö. "Už při své hráčské kariéře jsem věděla, že mou silnou stránkou je bruslení. Ráda jsem už při kariéře učila děti a jezdila na kempy. Nikdy jsem si nemyslela, že budu trenér na plný úvazek, ale po skončení s hraním jsem pak hned naskočila do trenéřiny," řekla Campbellová.

Jessica Campbellová udílí pokyny na německé střídačce
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/IMAGO

Největším úspěchem kariéry, který jí zůstává v paměti, je zlato z mistrovství světa hráček do 18 let v roce 2010. Tehdy kanadskému výběru dělala kapitánku, a navíc byla vyhlášena nejužitečnější hokejistkou turnaje. O pět let později přidala stříbro na mistrovství světa v kanadském A-týmu.

Proti rodné zemi se pak postavila na soupeřově střídačce na úvod šampionátu ve Finsku a Němci v přestřelce padli s javorovými listy 3:5. "Určitě to byl speciální moment. S některými kanadskými hráči pracuji v letním přípravě na zlepšování dovedností, takže pro ně bylo netradiční mě vidět na druhé straně. Ale všichni mě podpořili a po zápase jsme prohodili pár slov, jak jsem se dostala k této práci," prohlásila bývalá hráčka ženského týmu Calgary.

Nevhodný dotaz a rázná odpověď 

Stejný respekt, jaký má mezi hráči, si umí sjednat i v mixzóně. Během středečního setkání s médii dostala otázku, která ji hodně zaskočila. "Jaké to je být krásnou ženou v týmu plném hezkých mužů? Možná máte k některým blíže než k ostatním," vyhrkla ze sebe dotaz slovenská reportérka veřejnoprávní televize RTVS Barbora Žiačiková.

Campbellová nevěřícně opáčila, co má být touto otázkou myšleno. Po zopakování nevhodného dotazu reportérku uzemnila: "Je to moje práce, moje profese. Hráči dělají zase svou práci, mají své povinnosti. Mám s hokejisty profesionální vztah, o nic jiného nejde."

Její cesta samozřejmě poutá pozornost a není vždy lehké čelit takové výzvě v mužském hokeji a vlastně i některým otázkám. Kanadská trenérka brala start nové etapy především jako příležitost zůstat u hry, kterou má ráda. 

"Vždycky jsem chtěla trénovat na vrcholné úrovni. Nešlo o to, jestli na ženské, nebo mužské. Při trénování dovedností pracujete s hráči všech věkových kategorií, na různých úrovních. S jistotou jsem ale věděla, že chci spolupracovat s profesionálními sportovci. Přechod k mužskému hokeji mě nadchl. Nahlížím na spoustu věcí z jiné perspektivy a trochu mě to odděluje od ostatních," dodala Campbellová.

Zdroj
ČT sport, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články