Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plán, který zmrazil Kanadu. Fungovalo to skvěle, zářil americký hrdina Turcotte

Ve finále byli outsidery a očekávalo se, že jejich sok Kanada potvrdí spanilou jízdu turnajem. Jenže papírové předpoklady jsou jedna věc a praxe druhá. Hokejisté USA se na favorita skvěle připravili a po závěrečné siréně si došli pro pátý titul z mistrovství světa do 20 let v historii. Střelec vítězné trefy Alex Turcotte si po utkání pochvaloval plán, s nímž na rivala šli a který dle něj fungoval dokonale.

Hokejisté USA se radují ze zisku titulu mistrů světa do 20 let
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Andy Devlin

"Drželi jsme se toho, co fungovalo. Hráli jsme tvrdě a myslím, že jsme si vedli velmi dobře při forčekování, což nám vytvářelo hodně prostoru. Okolo branky jsme se s tím moc nemazlili a fungovalo to. Vyhrát zlato na juniorském mistrovství světa je přesně to, v co jsem doufal," řekl Turcotte, jenž od draftu NHL v roce 2019 patří Los Angeles.

Ve 14. minutě finále vstoupil do děje, když třetím gólem na turnaji otevřel skóre. Nakonec to byl gól vítězný. "Tohle byl rozhodně a zcela jednoznačně ten nejdůležitější gól, který jsem kdy v životě dal. Byl to neuvěřitelný pocit," uvedl Turcotte.

Velkou zásluhu na triumfu měl i gólman Spencer Knight, který udržel čistý štít díky 34 zákrokům. "Nikdo nemůže vyhrát zápas jen sám. Celý náš tým o titul tvrdě bojoval od začátku až do konce. Měli jsme neustále spoustu energie a drželi se našeho plánu: hráli jsme tvrdě a nesobecky, to byl klíč k úspěchu. Jsou to krásné pocity," uvedl Knight.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada – USA

"Odehráli jsme dobře první třetinu a měli skvělý start do té druhé. Ten druhý gól byl ohromně důležitý," připomněl trenér USA Nate Leaman branku Trevora Zegrase pouhých 32 sekund po nástupu do druhé části. "Kanada tady měla skvělé mužstvo, ale od té chvíle to pro ně bylo o mnoho obtížnější. I když nás pak zatlačili, nenechali jsme se zlomit," dodal.

Kanada zůstala zklamaná. Poté, co domácí hráči prošli do finále dominantním stylem, když vyhráli ve skupině všechny čtyři zápasy při celkovém skóre 33:4 a pak odklidili z cesty Čechy (3:0) a Rusy (5:0), mysleli na zlato. Jenže Američané jako by našli po úvodním tlaku soupeře na rivala ten správný recept.

Přes porážku na sebe můžeme být hrdí

"Start nebyl z naší strany až takový, jak jsme chtěli. Dostali se na nás a my nebyli schopní dát góly," mrzelo kapitána Bowena Byrama. Čtyřka draftu 2019, kdy si šikovného obránce vybralo Colorado, byl odmazání nuly na kanadském kontě nejblíže, když ve druhé třetině skončil jeho bekhend na tyčce. "Šance jsme měli... Přes porážku ale můžeme být na sebe hrdí za to, jak jsme si na celém turnaji vedli," dodal Byram.

"Šli jsme do třetí třetiny s vírou, že zápas můžeme ještě vyrovnat. A měli jsme pár dobrých šancí, ale Knight chytal skvěle a zastavil spoustu puků, my jsme se však nedostali k dorážkám," litoval útočník Dylan Cozens, že se výrazná střelecká převaha (15:1) ze třetí dvacetiminutovky nepromítla do skóre.

"Jsem však na tento tým ohromně hrdý. Strávili jsme společně 53 dnů na hotelech, 19 dnů v karanténě, aniž bychom viděli kohokoliv jiného. Pak jsme se hrozně rychle semknuli a bojovali. Každý zápas jsme hráli tvrdě, dnes se však prostě zápas nevyvíjel podle našich představ," dodal Cozens.

Hráče za jejich přístup ocenil i kouč André Tourigny. "Jsem na ně vážně pyšný. V utkání jsme na deset až dvanáct minut upustili od našeho stylu hry, ale jinak tam byla spousta dobrých věcí, měli jsme šance a ve druhé polovině finále i puk pod kontrolou. Podle skóre to může vypadat, že jsme zůstali něco dlužni, ale hráči do toho dali všechno, aby se zápasem za nepříznivého stavu ještě něco udělali," ujistil Tourigny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články