Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Knight vynuloval Kanadu a Američané ukončili čekání na další juniorský titul

Spojené státy porazily ve finále mistrovství světa juniorů domácí Kanadu 2:0 a dosáhly na zlato znovu po čtyřech letech. Javorové listy tak obhajobu titulu z Ostravy nedotáhly v Edmontonu do úspěšného konce. Bronzové medaile získali Finové, kteří otočili duel s Ruskem a vyhráli 4:1.

Americký brankář Spencer Knight čelí šanci Bowena Byrama z Kanady na MS juniorů
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

Hvězdou finálového souboje zámořských juniorských velmocí se stal americký brankář Spencer Knight. Gólman, kterého si vybrala Florida v draftu NHL 2019 na 13. pozici, předvedl perfektní zápas.

V největších šancích Kanady vychytal Schneidera, Cozense i Zaryho, v příležitostech McMichaela a hlavně Byrama mu pak pomohla branková konstrukce. McMichael nepřekonal Knighta ani v samostatném úniku v závěru. Nakonec předvedl 34 úspěšných zákroků.

Naopak na druhé straně povolila kanadská obrana v nejméně vhodnou dobu. Brankáře Devona Leviho, který v play-off ve dvou duelech proti Česku a Rusku neinkasoval, překonali v boji o zlato Turcotte se Zegrasem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada – USA

"Kanada tady měla skvělé mužstvo, ale ten druhý gól byl moc důležitý. Od té chvíle to pro ně bylo o mnoho obtížnější. I když nás pak zatlačili, nenechali jsme se zlomit," řekl kouč USA Nate Leaman.

Druhý jmenovaný útočník si dvěma body vystřílel prvenství v produktivitě turnaje se ziskem 18 bodů (7+11) a zastínil ve finále jinak neviditelného Cozense, který zaostal druhý s 16 body. Američané tak přidali po letech 2004, 2010, 2013 a 2017 pátý titul, Kanaďané si na 19. triumf musí zatím počkat.

"Ve třetí třetině se nám otevřely možnosti, ale Knight chytal skvěle. Zastavil spoustu puků, vůbec jsme se však nedostávali k dorážkám," uvedl Cozens, jehož tým vyhrál třetí třetinu na střely mezi tyče drtivě 15:1.

"Vyhrát zlato na juniorském mistrovství světa je přesně to, v co jsem doufal. Tohle byl rozhodně a zcela jednoznačně ten nejdůležitější gól, který jsem kdy v životě dal. Byl to neuvěřitelný pocit," řekl Turcotte.

Sport
zdroj: ČT4

Bronz slaví Finové

Finská hokejová dvacítka vyhrála v utkání o 3. místo nad Ruskem 4:1 a slaví zisk teprve čtvrté medaile za posledních 15 let. Vítěznou brankou o tom rozhodl v čase 41:13 útočník Mikko Petman, dvakrát skóroval kapitán Anton Lundell. Šampioni z let 2014, 2016 a 2019 dosáhli na jiný než zlatý kov poprvé od bronzu z roku 2006.

"Dokázali jsme se skvěle vrátit do hry v (semifinálovém) zápase s USA, ale bohužel jsme nedokázali vyhrát. Byli jsme samozřejmě zklamaní, ale měli jsme opravdu obrovskou touhu dnes vyhrát a myslím, že jsme to v utkání ukázali," řekl Lundell.

Naopak Rusové skončili bez medaile teprve podruhé za uplynulých 11 šampionátů. Obhájci druhého místa z loňska z Ostravy a Třince za tu dobu jednou triumfovali (2011), čtyřikrát vybojovali stříbro (2012, 2015, 2016, 2020) a čtyřikrát bronz (2013, 2014, 2017 a 2019).

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:

finále: Kanada - USA 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Turcotte (Helleson, Zegras), 21. Zegras (Kaliyev). Rozhodčí: Gouin, Sandlak - Deschamps, Vanoosten (všichni Kan.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Bez diváků.

Kanada: Levi - Drysdale, Byram, Schneider, Harley, Barron, Guhle, Korczak - Cozens, McMichael, Pelletier - Krebs, Newhook, Quinn - Perfetti, Byfield, Holloway - Tomasino, R. Suzuki, Mercer - Zary. Trenér: André Tourigny.

USA: Knight - Helleson, Sanderson, Faber, York, Thrun, R. Johnson, LaCombe - Kaliyev, Turcotte, Zegras - Caufield, Beniers, Boldy - Brink, Farinacci, Berard - Moynihan, Slaggert, Brisson - Colagnelo. Trenér: Nate Leaman.

o 3. místo: Finsko - Rusko 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 26. Lundell (Niemelä, Mäntykivi), 42. Petman (Viro, Helenius), 59. Lundell, 60. Pärssinen (Pyyhtiä) - 7. Safonov (Grošev). Rozhodčí: Campbell, Kowalski - Chaput, O'Quinn (všichni Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Bez diváků.

Finsko: Piiroinen - Hatakka, Heinola, Kokkonen, Puutio, Viro, Niemelä, Rajaniemi - Hirvonen, Lundell, Simontaival - Pyyhtiä, Pärssinen, Aku Räty - Mäntykivi, Nikkanen, Lambert - Korhonen, Helenius, Petman - Järventie. Trenér: Antti Pennanen.

Rusko: Askarov - Čisťakov, Muchamadullin, Kňazev, Kirsanov, Byčkov, Čajka - Afanasjev, Chusnutdinov, Podkolzin - Baškirov, Abramov, Amirov - Spiridonov, Safonov, Grošev - Bardakov, Ponomarjov, Činachov. Trenér: Igor Larionov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články