Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Nikoho přemlouvat nebudeme, říká k absencím Rulík. S Myšákem na MSJ počítá

Netradiční příprava na šampionát v polovině léta? I taková je realita, na kterou si musí zvykat zkušený extraligový kouč a zároveň nový trenér juniorské reprezentace Radim Rulík. Jeho svěřenci se chystají na mistrovství světa do dvaceti let, které začne v Edmontonu 9. srpna po anulování turnaje z přelomu kalendářního roku.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová dvacítka začala přípravu na MS

"Je to takové neobvyklé chystat se v červenci na mistrovství světa, to jsem nikdy nezažil. Je to pro mě nová věc, ale musíme se s tím vypořádat," řekl sedmapadesátiletý kouč po prvním tréninkovém bloku v Brně.

Mistrovství světa dvacítek bylo na přelomu loňského a letošního roku kvůli koronavirové nákaze zrušeno po odehrání devíti zápasů a kontumaci dalších tří duelů.

Na brněnském ledě měl v úterý nástupce Karla Mlejnka u reprezentační dvacítky nejen 34 adeptů konečné nominace, ale i zbrusu nový realizační tým. "Těšil jsem se na celý sraz, hlavně na spolupráci s kolegy Jirkou Kalousem, Markem Židlickým a Ondrou Pavelcem," jmenoval Rulík své asistenty.

Draftovaní hráči se připojí později

Na přípravu není dost času, vše navíc komplikuje nejen netradiční termín šampionátu, ale i absence hráčů draftovaných do NHL na začátku přípravy. Z tohoto důvodu zatím chybějí obránci David Jiříček, Tomáš Hamara, David Špaček a útočníci Jiří Kulich s Matyášem Šapovalivem.

"Začátek přípravy se kryje s nováčkovským kempem NHL v Americe. Draftovaní hráči tam musí být, jejich kluby je chtějí vidět. Problém nebude s uvolněním pro mistrovství světa, ale teď na začátku přípravy je to komplikace. Připojí se k nám v pondělí," uvedl Rulík.

Mezi čtyřmi brankáři, které na ledě trénoval Pavelec, chybějí Nick Malík i Jakub Málek. "Dali přednost přípravám ve svých klubech ve Finsku. Nikoho přemlouvat nebudeme, nijak se v tom nebabráme. Podobně je na tom i obránce Michael Krutil," řekl Rulík.

Dvacítku čekají zápasy s Finskem a Švýcarskem

"Tým se prostě proměnil, ne všichni hráči ročníku 2002 jsou k dispozici pro toto MS. Šanci mají ti, kteří chtějí hrát a my jim ji dáme. To platí i pro Jana Myšáka, který je zraněný, ale měl by být do šampionátu v pořádku a reprezentovat chce," prohlásil kouč.

První část přípravy zakončí Rulíkův výběr v pátek v Brně, kde se opět sejde v pondělí, ale už ve značně obměněném složení. Přijet by měli hráči z draftu a vystřídat současné náhradníky. Zároveň se mužstvo zúží.

Od 21. července bude tým pobývat ve finském Vierumäki, kde sehraje dva zápasy s Finskem a dva se Švýcarskem. Světový šampionát začne dvacítka 9. srpna v Edmontonu se Slovenskem, dalšími soupeři ve skupině jsou Kanada, Finsko a Lotyšsko, které nahradilo vyřazené Rusko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články