Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Korejský brankář Dalton: Před třemi lety jsme soupeřili s Litvou, teď můžeme hrát s Finskem

Brankář Matt Dalton čelil ve dvou zápasech na Channel One Cupu celkem 106 střelám, přesto porážkám korejských hokejistů s Kanadou 2:4 ani s Finskem 1:4 nezabránil. Pro zástupce pořadatelské země únorových olympijských her v Pchjongčchangu je podle rodáka z Kanady premiérová účast na turnaji s elitními týmy světa skvělou zkušeností.

Matt Dalton v utkání proti rodné Kanadě
zdroj: AP autor: Ivan Sekretarev

"Nikdy jsme proti takovým týmům nehráli. Doufám, že si něco dokážeme odnést a pomůže nám to, abychom se zlepšovali. Je to pro náš tým obrovská škola," řekl Dalton, který působí čtvrtou sezonu v Asijské lize v dresu korejského celku Anyang Halla, vedeného českým trenérem Patrikem Martincem.

Dalton reprezentoval Koreu už na posledních dvou světových šampionátech skupiny A divize I a letos pomohl k premiérovému postupu do elitní kategorie. Nyní se Korejci představili v Moskvě, kam byli stejně jako Kanada přizvání na tradiční klání Euro Hockey Tour.

"Musíme se naučit hrát proti těmto silným týmům. Čím víc zápasů s nimi sehrajeme, tím více se posuneme dál. Je to poprvé, co má Korea takovou možnost," uvedl jednatřicetiletý Dalton. "Když se podíváme tři roky zpátky, tak jsme hráli s týmy jako Litva nebo Estonsko, teď můžeme hrát proti Finsku a Kanadě. Je to pro Koreu jako sen."

Před osmi lety po působení na Bemidji State University v NCAA Dalton podepsal smlouvu s Bostonem, ale v NHL nikdy nenastoupil. Chytal na farmách v AHL v Providence a ECHL v Readingu. Před šesti lety se vydal do Evropy a strávil tři roky v KHL ve Viťazu Podolsk a Nižněkamsku.

V roce 2014 jej zlákal Anyang. "V Rusku se mi líbilo, KHL je skvělá soutěž. Hledal jsem pak něco jiného. Naskytla se mi tato možnost. Mám příležitost pomáhat rozvoji hokeje v zemi, kde není tak populární. A mohu být součástí něčeho velkého. Každý nemá možnost si zahrát na takové akci, jako je olympiáda," prohlásil Dalton, vedle něhož jsou v týmu další čtyři rodáci z Kanady a jeden z USA.

Ve středu si v Moskvě zachytal proti Kanadě. "Hráli jsme proti ní power play, kdybychom dali gól, mohl jít zápas do prodloužení. Sice jsme nevyhráli, ale na to, že jsme hráli poprvé proti takovému soupeři jako Kanada, to byl docela dobrý výsledek," prohlásil Dalton.

Doba, kdy by se světové špičce mohla Korea vyrovnat, je podle něj hodně daleko. "S Finskem to bylo 1:4, nebylo to nějakých 1:9. Člověk samozřejmě nechce prohrávat, ale musíme si uvědomit, odkud pocházíme. Oni hrají na takové úrovni sto let a pro nás je to poprvé. Možná se za sto let dostane Korea taky na takovou úroveň. Nevím," doplnil Dalton.

V Anyangu působí z korejského výběru spolu s ním dalších 11 reprezentantů a zkušenosti českého trenéra jim prý hodně dávají. "Patrik je úžasný člověk. Pomáhá mi, hodně chytám a on neustále hráče podporuje a působí na ně pozitivně. Je skvělá zkušenost pod ním hrát," řekl Dalton na Martincovu adresu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články