Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nový bek Lva Ševc: Jsem zvědavý, kam se KHL posunula

Praha - O poslední hokejový šampionát ho připravily švédské zákony. Teď by se to v případě pozvánky do národního týmu opakovat nemělo. Obránce Martin Ševc si opět po třech letech zahraje Kontinentální ligu v dresu pražského Lva. Přestože si za poslední sezony vybudoval výtečné renomé ve švédské Elitserien a od roku 2006 tam měl podíl na čtyřech mistrovských titulech, radostná rodinná událost ho ze severu Evropy nasměrovala domů do Čech.

Martin Ševc v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Pavel Rakušan

Lev byl pro něho první volbou, s mateřským Kladnem nejednal. "Abych řekl pravdu, nemluvil jsem s nikým z extraligy, spíš tam byly zase kontakty se Švédy. Lev byl z Čech jediný," prozradil Ševc, jenž na jaře po třech triumfech s Färjestadem dobyl švédský titul ve své první sezoně rovněž v barvách Skelleftey.

Těšil se i na české spoluhráče a atmosféru, kterou dokážou vytvořit v kabině. "Už jen ten začátek minulé sezony, kdy jsem hrál v Plzni... Ta nálada i humor v kabině, to je určitě specifické oproti jiným zemím, jimiž jsem prošel. Je tam určitě větší sranda," porovnával Ševc.

Jednatřicetiletý bek připustil, že ho hraní v tuzemsku lákalo. "Narodil se nám před pár dny druhý syn, přestěhovali jsme se do baráku a se dvěma syny už je cestování náročnější, hlavně s tím malým v tomhle věku. Dohodli jsme se proto, že tento rok by bylo lepší odehrát v Čechách," vysvětlil Ševc. "A kdyby se zadařilo, tak tu třeba i zůstat, protože bydlím kousek od Prahy. Mám to 40 minut autem, tedy ideální," pochvaloval si.

Švédštinu v kabině rozhodně využije

V kabině Pražanů bude ovšem i nadále potkávat hodně Seveřanů. Ve výběru kouče Václava Sýkory je devět hráčů ze Skandinávie. "Máme tu několik Švédů a proti Martinu Thörnbergovi jsem osobně hrál, ještě když byl v HV 71. Člověk je zná podle jmen, ale to kamarádství teprve přijde," podotkl Ševc.

zdroj: ČT4

Kamarádské vazby má dosud i na půdě KHL v Dinamu Minsk, kde odehrál ročník 2009/10. "Znám tam ještě pořád pár kluků," těšil se Ševc na třetí duel v sezoně, který Lva proti Minsku čeká hned při prvním výjezdu za zápasy v arénách soupeřů.

Cestování se nebojí, i když je mu jasné, že oproti Švédsku bude náročnější. "Celá ta liga je o něčem jiném. Já si KHL zkusil pár let zpátky a jsem docela zvědavý na to, kam se to posunulo," řekl.

Sílu týmu nedokázal posoudit. "Těžko říct, na papíře to však vypadá na silné mužstvo. Teď to jen dát dohromady," uvedl Ševc, jenž je ze svých posledních angažmá zvyklý vítězit. "Není nikdo, kdo by rád prohrával. A já mám tu náturu, že porážky přímo nesnáším, takže doufám, že to bude v podobném duchu pokračovat i tady," přál si.

Blíž k reprezentaci?

S rodinou si zvykl na život ve Švédsku, nic to ale nezměnilo na jeho vztahu k rodné zemi. "My jsme Češi jako poleno, takže domů se vždy těšíme na naše rodiny i kamarády. A teď bude i manželka mít na děti více pomocníků z rodiny. Švédsko je hezké na žití, ale třeba teď, jak jsme byli hodně na severu, tak tam nic moc není," přiblížil Ševc. "Je fajn i to, že rodina a kamarádi se budou moct přijít podívat na zápas," dodal.

Bude pro něho ze Lva blíže i do reprezentace? "To je spíše otázka pro trenéry národního týmu," odmítl spekulovat Ševc, jehož o účast na posledním MS připravily nekompromisní švédské zákony o daňových úlevách. V případě startu na MS by musel zaplatit čtyři miliony švédských korun (téměř 12 milionů korun). "Byla to smůla, že byl šampionát zrovna ve Švédsku," litoval Ševc.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články