Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kdybych si stěžoval na smůlu, bylo by to rouhání, hodnotil první gól Hrubec, jenž deptal Finy

Dlouho na něj nemohli najít recept, až v závěru ho dvakrát překonali, ale porážku neodvrátili. Finové v úvodním duelu Švýcarských her marně dobývali českou branku Šimona Hrubce a přes dvojité snížení prohráli s národním týmem 2:3. Český gólman, jenž prožil po nepovedených olympijských hrách v Pekingu vítězný návrat do reprezentace, zaznamenal třicet zákroků včetně několika těžkých zásahů. Přímý přenos utkání Švýcarsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v sobotu od 20:05.

"Motali nás. Bylo hrozně důležité, že jsme to udrželi," prohlásil Hrubec. V jednu chvíli domácí nepustili soupeře z pásma skoro tři minuty a čeští hráči na ledě toho měli plné zuby. "Já tam tahal nohy s nimi. K tomu, abyste tenhle tlak ustáli, potřebujete i velkou dávku štěstí. To jsme měli. Dobře, že neskórovali, protože to bylo asi 14:1 na střely pro ně. Druhá část se nám nepovedla. První byla skvělá. Pak bylo super, že jsme si výsledek dokázali pohlídat."

Hrubec držel čistý štít až do 50. minuty, kdy inkasoval kuriózně. Po střele Elmeriho Eronena nad sebe vyrazil puk, jenž se z výšky nakonec snesl do brankoviště a odrazil se za brankovou čáru. "Nevím, kam mi spadl. Šlo to přes vyrážečku do hokejky. Když už to letělo, věděl jsem, že to letělo nade mě. Možná jeden z tisíce puků takhle vyletí nad vás," popsal situaci Hrubec.

"Osobně jsem čekal, že to letělo do sítě. Ale byl ještě jeden okamžik. Během toho zákroku jsem sekl svého obránce (Davida Němečka) do hlavy, na malou vteřinu jsem se podíval, jestli se mu něco nestalo. Tam jsem asi ztratil tu půlvteřinku. Začal jsem se vracet. Když jsem pak slyšel, že puk je ve vzduchu, kluci řvali. Už to bylo pod nohama. Musím se na to ještě podívat. Asi jsme si to tam kopli. Za mě velmi kuriózní gól," konstatoval Hrubec.

Přiznal, že měl o spoluhráče strach. Sám ani po zápase přesně nevěděl, o koho se jedná. "Vystřelil jsem ruku hodně rychle, hokejka ho sekla do plexi, naštěstí. Ani nevím, kdo to byl. V hokeji je hrozný fofr," prohlásil.

Bral to i tak, že si při první inkasované brance vybral předchozí štěstí. "Já jsem ho měl tolikrát, i my jako tým. I během druhé třetiny, i ke konci. Takže kdybych si stěžoval na smůlu, bylo by to rouhání. Vzhledem k tomu, jak jsme to urvali," podotkl Hrubec.

Ráno se Hrubec necítil dobře

Svůj výkon nechtěl moc hodnotit. "Nevím, já to beru jako výhru. Svoje výkony hodnotím hlavně podle kolonky výhry, prohry, to je to nejdůležitější. Ale jsem za to rád, že jsem ve druhé třetině klukům pomohl," podotkl gólman Curychu, který je na čele statistik švýcarské ligy.

"Já jsem se třeba ráno necítil až tak dobře. Ale vzhledem k tomu, jak to hraju dlouho, tak vím, že na tom vůbec nezáleží. Jak se člověk cítí ráno nebo ještě před rozbruslením. Jsou všechny proměnné. Může být dobrý trénink, špatný zápas. A naopak. Všechno už jsem zažil. Nepřikládám tomu vůbec váhu," podotkl.

Naposledy byl v reprezentaci na olympijských hrách, kde Češi poprvé na velké mezinárodní akci chyběli ve čtvrtfinále. "Chtěl jsem po olympiádě vyhrát. Nebyla vůbec jednoduchá. Když vezmu v potaz, že jsem čtyři dny předtím vylezl z hotelu, kde jsem byl zavřený kvůli covidu. A šel jsem rovnou chytat. Ale tak to je. Jsem moc rád, že jsem byl zase pozvaný. A že jsme vyhráli. Z toho mám radost," dodal Hrubec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články