Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jalonenův první sraz: Nahrazoval omluvené včetně Lakatoše, tým má nové videotrenéry

Nové složení realizačního týmu hokejové reprezentace předává už první poznatky hráčům. Tým nově vedený finským koučem Karim Jalonenem zahájil v Plzni úvodní část přípravy na mistrovství světa, jejímž vrcholem budou zápasy Euro Hockey Challenge proti Rakousku. S národním týmem byli na ledě nejen asistenti Martin Erat s Liborem Zábranským či trenér brankářů Zdeněk Orct, ale i Jiří Horáček a Kalle Kaskinen, kteří budou zastávat role videotrenérů.

Je nám líto, video expirovalo.
Máme 63 dní na doladění do finále MS, říká Jalonen

Dvaašedesátiletý Jalonen, jenž po neúspěšném vystoupení na olympiádě v Pekingu nahradil odvolaného Filipa Pešána, musel oproti původnímu složení udělat v nominaci několik změn. Ze zdravotních důvodů se úvodního kempu nemohli zúčastnit obránci David Jiříček (Plzeň) s Ronaldem Knotem (Nižněkamsk) a útočník Dominik Lakatoš (Vítkovice).

Zástupci národního mužstva ale zároveň u všech tří hokejistů nevyloučili jejich zapojení do přípravy v průběhu následujících týdnů. Tým před dnešním srazem na západě Čech doplnili obránce David Kvasnička z Plzně a další zadák Tomáš Bartejs z Komety Brno.

Vzhledem ke změnám se tak na prvním tréninku hlásilo mezi triem brankářů, osmi obránci a 12 útočníky hned 11 nováčků místo původních devíti. Vedle Kvasničky a Bartejse mají nulu na kontě reprezentačních startů i brankáři Dominik Pavlát (Plzeň), Aleš Stezka (Vítkovice), obránci Radek Kučeřík (Brno), Lukáš Kaňák (Plzeň), Patrik Demel (Litvínov) a útočníci Martin Lang (Plzeň), Jan Bambula, Jakub Navrátil (oba Olomouc) a Petr Fridrich (Vítkovice).

"Musím naprosto upřímně říct, že ten první trénink byl skvělý. Opravdu moc jsem si ho užil. Kluci odvedli dobrou práci, ale zároveň jsme si všichni pohromadě užili i trochu zábavy. Byl to dobrý start. Máme to teď nějakých 63 dní do finále mistrovství světa, takže máme dost času na další práci, abychom vše doladili," řekl Jalonen po skončení tréninku.

"Jak už jsem říkal hráčům, tak snad jediný, koho jsem neviděl během těch skautovacích cest, byl Michal Jordán. Některé jsem naopak viděl i vícekrát. Samozřejmě je zatím ještě těžké znát je všechny přesně jménem, ale vážně se mi líbilo, co jsem dnes na ledě viděl. Cítil jsem z hráčů velmi dobrou energii," ocenil přístup svých svěřenců Jalonen.

Kolik z nich by mohlo dojít na konec dlouhé cesty od začátku přípravy až na květnový šampionát, však nechtěl vůbec odhadovat. "My chceme jít postupně. Teď se budeme plně soustředit na tým, který tu máme, den za dnem. Nechci dělat teď nějaká rozhodnutí o tom, kdo by si nakonec na šampionátu mohl a nemohl zahrát. Uvidíme, co se stane, jaký bude vývoj v extralize a podobně," vysvětlil Jalonen.

"Vždy je také potřeba si na to sednout s ostatními členy trenérského týmu a samozřejmě se také spojit s (generálním manažerem) Petrem Nedvědem, který je na inspekční cestě v zámoří. Rozebíráme spolu, s jakými hráči by případně bylo možné počítat, kdybychom chtěli, aby se k mužstvu připojili. Voláme si ohledně toho každý den, abychom si řekli, jaká je situace," doplnil Jalonen.

Postupně se poznává s asistenty Martinem Eratem a Liborem Zábranským. "Vždy, když potkáte nové lidi, chce to nějaký čas, ale probíráme systém, jakým bychom měli hrát, a vše potřebné. Martin (Erat) funguje i jako překladatel, protože pár kluků se stydělo mluvit anglicky. Takhle je to v pohodě a úplně každý rozumí, co po hráčích chceme. Zítra už náš čekají dva tréninky a každý trénink se teď budeme věnovat systému a zápasovému plánu," nastínil.

Já ale zároveň rád, že má k ruce i Kaskinena v roli videokouče. "Poprosil jsem o to Martina Urbana, když jsem podepisoval smlouvu, zda bych tady mohl mít i jednoho svého člověka. Řekl, že ano. Znám Kalleho dlouho, už jsme spolu pracovali i pro TPS. Vždy je dobré mít alespoň jednoho krajana po ruce. Zároveň ten jeden úplně bohatě stačí," konstatoval Jalonen.

"Zatím je brzy něco více hodnotit, je to první den, ale měli jsme mítink hned na začátku, kdy nám trenér řekl své cíle a metody, což bylo příjemné. Na ledě si to asi také všichni užili, zpotili jsme se, jen po té delší době odpočinku je to docela náročné a ta trubice u plic pálí, tak snad to trochu poleví," řekl s úsměvem obránce Jan Ščotka.

První zápasy pod Jalonenovým vedením odehraje reprezentace s Rakušany, kteří na mistrovství světa ve Finsku nahradí Bělorusko a budou tak jedním ze soupeřů Česka i v základní skupině v Tampere. Národní tým se s nimi utká 6. dubna ve Znojmě a poté v odvetě 8. dubna v Linci. Následně se oba celky utkají ještě na přelomu dubna a května v Ostravě, neboť Rakušané nahradí Rusy na Českých hokejových hrách.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články