Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hokejové Pardubice skončily v dluzích, můžou přijít o dotaci

Pardubice - Pardubický hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna má ekonomické problémy. Po sportovně nepříliš povedené sezoně dluží Rozvojovému fondu 17 milionů korun. V minulosti klub podobné dluhy vždy na konci sezony splatil, letos se mu to nepodařilo. Městský fond mu proto nemůže dát mnohamilionovou slevu na nájemném v aréně jako obvykle, píše dnešní Mladá fronta DNES (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

"Celá sezona byla nastavená tak, že klub bude hrát alespoň čtvrtfinále play-off. Tomu odpovídalo i složení kádru a investice, které jsme před sezonou dali do posil. Cíl se ale nakonec těsně nepovedlo splnit a má to logicky své ekonomické důsledky," uvedl generální manažer pardubického hokejového klubu Ondřej Šebek.

Podle smlouvy město může poskytnout klubu slevu z nájemného arény, pokud nedluží nic městským společnostem. Rozhodujícím datem je konec března. Tuto podmínku klub nesplnil, sleva tedy nebude. "V představenstvu na to máme jednoznačný názor, nebudeme se vystavovat porušení zákona," uvedl Jiří Komárek, předseda představenstva Rozvojového fondu s upřesněním, že ve hře bylo šest milionů korun.

Klub věří, že s radnicí východisko ještě najde. "Myslím si, že tyto peníze jsou už pro klub ztracené. Pakliže nebude politická vůle k nějakému výjimečnému kroku," uvedl ale náměstek primátorky František Brendl. Navíc pokud klub neuhradí dluh, nedostane od Pardubic ani peníze na dotování nájemného pro mládežnické celky. Tato dotace dělá v součtu už 11 milionů korun.

Většinovým majitelem hokejového klubu je podnikatel Roman Šmidberský. Podíl 51 procent koupil od města v roce 2008 za 25 milionů korun. Letos mu radnice nabídla zbylých 34,8 procenta akcií, které vlastní, cenu 17,5 milionu korun ale Šmidberský neakceptoval. Přesto městská firma Služby města Pardubice každý rok ručí za sedmimilionovou garanci, kterou HC ČSOB Pojišťovna musí před každou sezonou složit, aby mohl hrát extraligu. Představenstvo městské společnosti ale nyní není příliš nakloněno tomu, aby se v této praxi pokračovalo.

Zdroj
ČTK, MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články