Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Hokejisté po přesunu do Švýcarska změří síly s domácím výběrem

České hokejisty čeká druhý duel na Švýcarských hrách. Ve Fribourgu se utkají s domácím výběrem, kterému se pokusí oplatit porážku 2:3 v prodloužení z listopadového turnaje v Turku. Přímý přenos sledujte od 20:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

Ve čtvrtek výběr kouče Kariho Jalonena navázal na výhru z Turku 5:2 a v Helsinkách nad Finskem zvítězil 3:2. Švýcaři na úvod turnaje podlehli Švédsku 2:3 po samostatných nájezdech. „Počítáme, že to bude hodně rychlé. Hodně o bruslení. Takový byl také zápas s nimi na Karjale. Je to zase jiný styl, další výzva,“ řekl po příletu do Curychu trenér Jalonen.

V listopadu v Turku jeho svěřenci podlehli Švýcarsku 2:3 v prodloužení. S celkem, s nímž výběr pod vedením Jalonenova předchůdce Filipa Pešána vypadl v únoru na olympijských hrách v Pekingu (2:4), má finský kouč úspěch z května: na Švédských hrách ve Stockholmu vyhrál 3:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Finsko – Česko

Švýcaři hostí turnaj EHT poprvé, nahradili Rusko vyloučené kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Čeští hráči působící ve Švýcarsku očekávají zaplněnou BCF Arenu ve Fribourgu, což bude kontrastovat s poloprázdnou čtvrteční Jäähalli. „Myslím, že můžeme čekat skvělé diváky a že bude vyprodáno. Mají tam hokej opravdu rádi. Ještě se to hraje ve Fribourgu, který je známý skvělými fanoušky, kteří ženou svůj tým i za nepříznivého stavu,“ řekl brankář Šimon Hrubec, hájící barvy Curychu.

„My jsme tam hráli jen jeden zápas, ale hned ten první. Byla vyprodaná hala. Nevím, jak to bude zítra. Je tam pěkná moderní hala, mají ji dva nebo tři roky. Když přijdou lidi, tak to bude super. Fandí fotbalově, mají hodně vlajky, do kotlů chodí hodně lidí, jsou slyšet všude,“ doplnil útočník Michael Špaček z Ambri-Piotty.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Švýcarských hrách končí nemocní Pýcha a Sklenička

Se Švýcary čeká Špaček tuhou bitvu. „Víme, že jsou kvalitní. V obranné i útočné fázi. Bude to vyrovnaný zápas. Zase budou rozhodovat detaily a hlavně souboje. Na téhle úrovni je to hlavně o nich. Také se tlačit do brány a hrát to, co máme. Věřím, že když to budeme plnit, tak můžeme být úspěšní,“ řekl.

Jalonen má k dispozici oproti původní nominaci místo osmi jen sedm obránců. Kvůli nemoci vypadli Pavel Pýcha, který ve Finsku vůbec nešel na led, a David Sklenička. S týmem se vydal do Švýcarska dodatečně povolaný Libor Zábranský z Jukuritu Mikkeli. Po debutu Kryštofa Hrabíka z Plzně se dočkají další útočníci Adam Najman z Liberce a Daniel Voženílek z Třince.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články