Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokejisté na Karjale propadli, srážely je individuální chyby

Helsinky - První reprezentační akce po triumfu na mistrovství světa v Německu posadila hokejisty zpátky na zem. Na turnaji Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách skončili bez bodu, podobně nevydařený turnaj Euro Hockey Tour prožili naposledy loni v únoru ve Stockholmu. Kouč Alois Hadamczik, nástupce Vladimíra Růžičky, měl při svém comebacku na lavičku národního týmu po dvou letech k dispozici celkem čtrnáct hráčů se zlatem z Kolína nad Rýnem. Mužstvo však nedokázalo navázat na květnové vítězné tažení.

České hokejisty srážely individuální chyby, navíc oproti překvapivému triumfu v Německu chyběli hlavní tahouni v cestě za květnovým zlatem - například hvězdy jako gólman Tomáš Vokoun, Jaromír Jágr nebo kapitán Tomáš Rolinek, v obraně Karel Rachůnek, Michal Rozsíval a Miroslav Blaťák. Přesto bylo i pro trenéra Hadamczika vystoupení na Karjale velkým zklamáním. 

V roce 2005 přebíral tým také po Růžičkovi a triumfu na mistrovství světa, které se ale hrálo v době výluky v NHL. Hadamczik začal budovat nové mužstvo, se kterým vstoupil do sezony na domácím turnaji Euro Hockey Tour jen ziskem dvou bodů a třetím místem. Po bronzu z olympiády v Turíně, kde měl k dispozici hvězdy ze zámoří, pak vybojoval nově se rodící tým na světovém šampionátu v Rize stříbro.

Letos ale může už v sezoně stavět na zlatých medailistech z Německa, kterých hraje v Evropě převážná většina. "I já jsem s tím počítal, že je tady zkušenější tým, než když jsem začínal. Na Karjale bylo dejme tomu deset stabilních hráčů, kteří hráli v Kolíně nad Rýnem, celkem jich je z týmu čtrnáct. Ale samozřejmě, chybí teď dalších deset," uvědomuje si Hadamczik.


Právě tahouni mu chyběli. "To byli právě ti hráči, kteří udávali na mistrovství světa rytmus a tón. Teď na turnaji nebyli takoví, kteří by to sami utáhli a vzali na sebe. A aby dávali góly jen Červenka, Klepiš a Hubáček, to je málo," prohlásil Hadamczik. Navíc se přidalo obrovské množství individuálních chyb, které rozhodly všechny tři zápasy. "Je to až nepochopitelné," dodal Hadamczik. 

Výkony některých hráčů kouče zklamaly. Přiznal, že i od hráčů se zkušenostmi z NHL čekal více. Z nich měl k dispozici například beky Lukáše Krajíčka, Martina Škoulu nebo v útoku nováčka Kamila Krepse. Sám však konkrétně nechtěl jmenovat, kdo jej na turnaji potěšil a kdo zklamal. "Asi tak padesát procent hráčů mě uspokojilo a padesát procent ne," doplnil Hadamczik.


Jak se to projeví v další nominaci za měsíc na Channel One Cup v Moskvě, je zatím těžké odhadovat. "Neznamená to, že když hráli někteří hráči špatně, že by nemohli být nominovaní na další turnaj, když budou podávat v lize dobré výkony. Ale ty momenty si ukážeme, a když zklamou i na druhém turnaji, tak pak budete hodně váhat. Potom už je to závazná věc. Ale já bych žádného hráče neodepsal," řekl Hadamczik.
  
Na turnaji Karjala se českým hokejistům tradičně nedaří, nikdy jej nevyhráli a většinou končí třetí nebo čtvrtí. "Netuším, proč tu máme tak špatnou bilanci. Minulostí se moc nezabývám," podotkl Hadamczik. Bez jediného bodu na něm ale Češi skončili poprvé od roku 2002.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články