Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Češi nezvládli koncovku a na úvod Karjaly podlehli Švédům 3:4

České Budějovice - Čeští hokejisté vstoupili do nové sezony po květnovém triumfu na mistrovství světa v Německu porážkou. V Českých Budějovicích podlehli na úvod turnaje Karjala Švédsku 3:4, i když ještě na začátku třetí části vedli 3:1. Výběr Tří korunek rozhodl v 55. minutě, kdy nejdříve v přesilovce vyrovnal na 3:3 Mattias Ekholm a za 22 vteřin dal vítěznou branku Niklas Nordgren. Další zápas čeká národní tým v sobotu v Helsinkách proti Finsku.

Švédský obrat pokazil kouči Aloisi Hadamczikovi návrat na lavičku reprezentačního mužstva, kde po více než dvou letech nahradil Vladimíra Růžičku. Staronový trenér zařadil do sestavy čtrnáct pamětníků úspěšného šampionátu v Mannheimu a Kolíně nad Rýnem. Nový kouč Švédska Pär Marts měl v kádru jen dva hráče z MS, kteří museli strávit před půl rokem na šampionátu semifinálovou porážku s Českem. Do hry nasadil hned šest reprezentačních nováčků.

Český tým začal aktivně. Z české strany měl dobré příležitosti Kvapil. Nejdříve z mezikruží minul, pak se dostal v největší šanci v deváté minutě do úniku, ale také nezamířil mezi tyče. V 11. minutě ale vyprodaná Budvar Aréna slavila vedení českého týmu. Kašpar našel bekhendem od mantinelu mezi kruhy Hubáčka, který zamířil do pravého horního rohu Livovy branky. Za tři minuty Švédové vyrovnali. Jinak velice aktivní Kvapil ztratil v obranném pásmu kotouč a v pokračující akci našel Thörnberg na pravé straně Sjögrena, který zamířil přesně. Poté udeřili Češi. Klepiš se při úniku dvou na jednoho s Červenkou natlačil před Liva a pokořil jej blafákem do bekhendu.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Švédsko

Záznam utkání Česko - Švédsko sledujte zde

V úvodu druhého dějství krátké přesilovky Česka ani Švédska šance nenabídly. Ve 33. minutě se natlačil z rohu před Štěpánka Lindström, ale český gólman mu nedovolil vyrovnat. Vzápětí se nedostal po závaru před Štěpánkem k dorážce Krüger. V 37. minutě po Kvapilově těžké přihrávce neuspěl před Livem Růžička, na druhé straně dostal prostor pro střelu Nilsson, ale jeho bomba mířila mimo.

Hned po 42 vteřinách třetí třetiny zvýšil vedení kapitán Červenka, který z levého kruhu trefil přesně levý horní roh. Vzápětí ztroskotal na Livovi Kašpar, jehož fauloval Nordgren a putoval už potřetí v utkání na trestnou lavici. V přesilovce měl možnost Němec. V 46. minutě dvakrát zahrozil Růžička, ale Švédy zachránila i tyč.

Za dvě minuty Švédové snížili, když Nilsson tečoval Petrasekovu střelu a gólman Štěpánek se marně rozčiloval, že jej autor branky fauloval. V 52. minutě měl možnost smazat manko úplně Erixon. Po nedovolených zákrocích Kašpara a Klepiše se Češi bránili v dlouhém oslabení. Odolali 16 vteřin i ve třech proti pěti, ale v čase 54:35 vyrovnal střelou od modré čáry jeden z nováčků Ekholm. Za 22 vteřin rozhodl po Lindströmově přihrávce zpoza branky Nordgren. Hadamczikův tým už nedokázal reagovat ani v závěrečné power play.

Hadamczik: Hra byla dobrá, o to víc prohra mrzí

Prohra 3:4 ještě zvýraznila nepříznivou bilanci staronového kouče hokejové reprezentace Aloise Hadamczika v zápasech proti Švédsku. Trenér, který vedl národní týmu už v letech 2005 až 2008, si připsal 16. porážku z 19 vzájemných duelů. "Myslím si, že ty zápasy předtím jsou minulost a teď to nejde z jednoho utkání brát jako prokletí. Naše hra nebyla špatná, že jsme prohráli, to je život. Musíme si rozebrat chyby, které jsme udělali a dívat se dál," řekl Hadamczik.

Porážka před domácím publikem jej mrzí. "A to také proto, že ta hra byla dobrá, hráči hrozně chtěli. Byla dobrá atmosféra v kabině i všude kolem, o to víc mrzí, že se to štěstí nepřiklonilo k nám," litoval Hadamczik. "S dobře chytajícím gólmanem bychom zápas za stavu 3:1 měli dotáhnout do konce. A Štěpánek chytal výborně."

Česká republika - Švédsko 3:4 (2:1, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 11. Hubáček (Kašpar, Novotný), 19. Klepiš, 41. Červenka (Klepiš) - 14. Sjögren (Thörnberg), 48. Nilsson (Petrasek), Ekholm (Magnus Johansson), 55. Nordgren (Lindström). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Bláha, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 6 421 (vyprodáno).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články