Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Historickým statistikám MS v hokeji kraluje Rusko

Praha - Zatímco na titul mistra světa v ledním hokeji s číslem 24 muselo Rusko čekat 15 let, rekordní 25. zlato přidali nástupci sovětské "sborné" díky triumfu na loňském světovém šampionátu ve Švýcarsku již po roce. Nadcházející 74. mistrovství světa budou hostit Kolín nad Rýnem, Mannheim a Gelsenkirchen, do Německa se hokejová elita vrací po devíti letech a celkově poosmé. Závěrečný turnaj odstartuje už tento pátek 7. května.

V loňském finále se stejně jako předloni utkaly Rusko a Kanada, s 24 tituly dvě nejúspěšnější země historie světových šampionátů. Do vedení šli díky gólu Spezzy Kanaďané, avšak trefy Saprykina a Radulova zajistily těsné vítězství a spolu s ním i rekordní primát svěřencům trenéra Vjačeslava Bykova. Bronz získalo Švédsko, čeští hokejisté potřetí za sebou vypadli ve čtvrtfinále.

Za premiérový světový šampionát je považován turnaj na letní olympiádě v Antverpách 1920, samostatné klání se poprvé konalo o deset let později za účasti dvanácti  týmů v Chamonix, Berlíně a Vídni. Od té doby se o světový primát hraje každoročně, výjimkami byly jen válečné období a roky 1980, 1984 a 1988, kdy se uskutečnil pouze olympijský turnaj. V rámci olympiády se mistrovství světa hrálo do roku 1968.

Sovětský svaz neměl od 60. let do svého rozpadu konkurenci

Až do konce 50. let vládla světovému hokeji Kanada, kterou reprezentovalo vítězné mužstvo amatérského Allan Cupu. Mezitím však v Sovětském svazu pomalu vznikala nová velmoc, jež od roku 1963 až do svého rozpadu v roce 1991 přepustila nejvyšší stupínek pouze šestkrát.

Počet účastníků MS zpočátku dost kolísal, například v roce 1953 dohrály turnaj po odstoupení Československa pouze tři týmy. Koncem 70. let se elitní skupina ustálila na osmi zemích, v roce 1992 přibyly další čtyři a od roku 1998 v ní hraje 16 mužstev. Současné rozdělení na čtyři divize v zásadě platí od roku 1987. Důležitými změnami byly též otevření turnaje profesionálům v roce 1977 či zavedení vyřazovacích bojů o 15 let později.

Nejvíce medailí z MS vlastní legendární brankář "sborné" Vladislav Treťjak a bývalý československý útočník Jiří Holík - oba nasbírali celkem 13 cenných kovů. Treťjak drží s někdejším spoluhráčem Alexandrem Ragulinem rovněž maximum v počtu získaných titulů (10), Holík zase stejně jako Švéd Sven "Tumba" Johansson startoval na rekordních 14 světových šampionátech. V čele kanadského bodování MS je se 169 body další sovětský velikán Boris Michajlov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články