Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Slováci spadli na posledních šampionátech do podprůměru

Kolín nad Rýnem - V podobné situaci, do níž se dostal trenér české reprezentace Vladimír Růžička, je před nadcházejícím mistrovstvím světa v Německu také kanadský kouč slovenských hokejistů Glen Hanlon. Ani on nemůže počítat s téměř žádnými hvězdami ze zámořské NHL a řada omluvenek se mu sešla i od hráčů působících v Evropě. Na turnaji to nebudou mít jeho svěřenci opět jednoduché.

Slováci mají přitom co napravovat. Poslední dva turnaje nezvládli, přičemž jejich dva roky staré vystoupení v Kanadě skončilo vyloženým propadákem: bojem o záchranu a konečnou 13. příčkou, v éře samostatnosti nejhorším umístěním. Na loňském MS ve Švýcarsku tým zklamal znovu - skončil až desátý. Obrovská vlna kritiky se na něj snesla zejména po potupné porážce s českými hokejisty (0:8).

Nadcházející 74. šampionát je pro slovenský tým v pořadí patnáctým. V elitní skupině A, kde hráli Slováci poprvé v roce 1996 ve Vídni, se rychle zabydleli a svůj kumšt již přetavili v zisk tří medailí (1-1-1). O medaile ale měli naposledy možnost bojovat před šesti lety na MS v Praze a Ostravě.

Pozice Slovenska nebyla po rozpadu federace jednoduchá a na rozdíl od České republiky, které připadla nástupnická práva, si museli jeho hokejisté účast v nejvyšší výkonnostní divizi pracně vybojovat. Tohoto úkolu se chopila řada skvělých hráčů v čele s legendárním útočníkem a svého času jedním z největších tahounů slovenského hokeje Petrem Šťastným.


Premiérové vystoupení Slovenska v "áčku" v roce 1996 nedopadlo slavně, po 10. místě se tým ale časem stále zlepšoval. Čtyři roky poté v Petrohradu hráči již splnili roli černého koně turnaje, když odbourali své letité bolístky - horší defenzivu a chybující brankáře - a dokráčeli k historicky první medaili.

Výsledky Slovenska na hokejovém MS:

1994 - vítěz skupiny C, 1995 - vítěz skupiny B, 1996 - 10., 1997 - 9., 1998 - 7., 1999 - 7., 2000 - stříbro, 2001 - 7., 2002 - zlato, 2003 - bronz, 2004 - 4., 2005 - 5., 2006 - 8., 2007 - 6., 2008 - 13., 2009 - 10.

Spolu s českými hokejisty postoupili až do finále, čímž se postarali o absolutní triumf někdejší československé školy. Po dramatickém utkání o zlato byli po výhře 5:3 šťastnější Češi. Na následujícím MS pak obhájci titulu Slováky ale vyřadili už ve čtvrtfinále (2:0) a odsoudili je k sedmému místu.

Svůj vrchol zažilo Slovensko před osmi lety ve Švédsku. Mimořádně silný výběr s většinou hvězd z kanadsko-americké NHL v sestavě dotáhl své účinkování k senzačnímu prvnímu titulu mistrů světa. Ve finále si mužstvo, tehdy vedené trenérem Jánem Filcem, poradilo i s urputnou obrannou hrou Ruska (4:3).



Poprvé od zániku federace se slovenský tým rovněž objevil v konečné tabulce světového šampionátu před českými hokejisty, kteří vypadli ve čtvrtfinále s Rusy. K přímé konfrontaci obou soupeřů ale nedošlo, takže na český skalp z velkého turnaje si bývalý federální partner musel ještě rok počkat. Čechy pokořili Slováci na MS teprve v osmé vzájemné partii před sedmi lety ve Finsku. Výhra 4:2 viditelně motivovanějšímu protivníkovi vynesla zisk bronzových medailí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články