Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Historický úspěch hokejové osmnáctky. Porazila Kanadu a je ve finále

Lappeenranta/Imatra (Finsko) – Senzační tažení hokejové reprezentace do 18 let mistrovstvím světa pokračuje. České mladíky nezastavili ve Finsku ani obhájci titulu z Kanady, které porazili po prodloužení 4:3, a poprvé v historii si zahrají o zlato. Jejich soupeřem bude reprezentace USA. Medaili na MS získá česká osmnáctka po osmi letech. Finálový zápas můžete sledovat od 18:00 v neděli na ČT sport nebo na našem webu.

Hokejová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Pavel Rakušan

Hrdinou zápasu se stal David Kaše, jenž vstřelil vítězný gól v sedmé minutě prodloužení. Napodobil spoluhráče Jakuba Vránu, který pouze o minutu dřív ukončil čtvrteční čtvrtfinále s Ruskem, jež Češi porazili v nastavení 3:2. "Je to neskutečný pocit dát vítězný gól, ještě proti Kanadě. První cíl - získat medaili - jsme splnili. My ale chceme přivézt do Čech zlato," prohlásil po zápase Kaše. 

Čeští mladíci měli proti Kanadě skvělou první polovinu zápasu. Skóre otevřel už po 75 sekundách dorážkou Vránovy střely Špaček. Nejlepší střelec šampionátu Vrána ve 28. minutě a poté Smejkal ve 33. minutě poslali tým kouče Petra do vedení 3:0.

Kanaďané ovšem ještě do přestávky snížili díky Barzalovi v přesilovce a ve třetí třetině zásluhou Hickettse a Audettea skóre vyrovnali. V poslední pětiminutovce řádné hrací doby ještě zazvonila branková konstrukce obou branek, ale gól nepadl.

V prodloužení museli Češi nejprve přežít dvě minuty v oslabení po vyloučení Pastrňáka a pak přišla velká chvíle Kašeho. Chomutovský útočník se natlačil před kanadskou branku a v pádu překonal gólmana McDonalda střelou nad rameno.

České hokejisty čeká v neděli historicky první finále proti týmu USA, jenž jim v základní skupině uštědřil jedinou porážku na tomto šampionátu (3:0).

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Lappeenrantě (Finsko):

Semifinále:
ČR - Kanada 4:3 v prodl. (1:0, 2:1, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 2. M. Špaček (J. Vrána), 28. J. Vrána (M. Špaček, Zbořil), 33. Smejkal (Veselý), 67. D. Kaše - 35. Barzal (Audette, Quenneville), 46. Hicketts (Bleackley), 53. Audette (Barzal). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Wehrli (Švýc.) - Malmqvist (Švéd.), Penkivech (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 1603.

USA - Švédsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky: 4. Matthews, 28. Hitchcock, 49. Larkin, 60. Eichel - 3. G. Franzén.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy