Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hadamczikovi se rozpadá tým. Chybět bude asi i Červenka

Praha – Dvě změny již udělal, třetí je velice pravděpodobná. Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik musí před nadcházejícím turnajem Karjala řešit nepříjemné starosti. Z nominace mu již vypadli dva obránci a je možné, že přijde i o elitního útočníka Romana Červenku, jenž má problémy se zády. Definitivní rozhodnutí, zda mistr světa z roku 2010 na druhý díl seriálu Euro Hockey Tour odcestuje, padne v úterý.   

Roman Červenka
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Uvidíme, jak se budu cítit zítra a zda se to zlepší," řekl Červenka, který byl dnes více než hodinu v péči fyzioterapeuta Michala Truce a lékaře Zdeňka Ziegelbauera. Původně si myslel, že má natažený stehenní sval, ale základem problémů jsou záda. "Problémy mám asi týden. Nemohl jsem se pořádně protáhnout a hlavně v posledním zápase jsem to cítil," uvedl Červenka.

"V současnosti se o mě stará doktor s fyzioterapeutem a uvolňovali mi jak svaly na noze, tak i záda, od kterých si myslí, že to je, takže uvidíme," řekl útočník Petrohradu.

Kouč Hadamczik se již připravuje na variantu, že s jeho službami nebude moct počítat. Nahradit by jej případně měl Martin Adamský z Třince, kterého ale zatím vedení národního týmu nekontaktovalo. "Byla by to komplikace, ale nedá se nic dělat," řekl Hadamczik, který s Červenkou počítal do středu elitní formace. Na jeho místo se na dnešním podvečerním tréninku postavil kapitán Tomáš Rolinek.

Na srazu budou čtyři nováčci

Z nominace již vypadli obránci Petr Čáslava a Martin Ševc, místo nichž byli pozváni sparťané Jakub Krejčík a Jan Piskáček. Ti rozšířili již tak početnou kolonii hráčů z pražského celku, který suverénně kraluje extralize, v národním týmu. Pro Piskáčka je nominace o to významnější, že stejně jako Milan Doudera, Jan Buchtele a Radek Smoleňák nemá na svém kontě ani jeden start v seniorské reprezentaci.

Kouč Hadamczik:

"Byl bych rád, kdybych z jednoho týmu mohl brát třeba sedm lidí, jak to bývalo za éry Dukly Jihlava nebo Vsetína… Sparta teď hraje výborně, disponuje vyrovnaným týmem. Má dobrý systém hry, má pohodu, jak to hráči prezentují, a vládne naší lize."

"Jde tam o perspektivu. Trenéři se rozhodli pro to zkusit nováčky, aby viděli, jak budou reagovat pod tlakem. Třeba Doudera je objev v obraně téhle sezony. Měli by přinést do reprezentace něco navíc. Je možné, že teď úplně hrát nebudou, možná ani nepojedou do Soči, ale trenér je uvidí a příští rok už můžou být stabilním článkem kádru," uvedl hokejový expert ČT Milan Antoš.

Po nevydařených Českých hokejových hrách v Pardubicích se Hadamczik rozhodl tým částečně obměnit. Po více než třech letech se do reprezentace vrací obránce Tomáš Kaberle, který v létě nezískal angažmá v NHL a hraje za mateřské Kladno.

Kouč Hadamczik:

"S Tomášem Kaberlem mám ty nejlepší zkušenosti. Je to jeden z nejlepších obránců, co jsme v poslední době měli. Cením si toho, že chce reprezentovat. Dal to jasně najevo tím, že nechal rodinu v Kanadě a přijel sem a hraje za Kladno."

"Očekávám, že bude schopen hrát na nejvyšší úrovni a pojede do Soči. Je pro mě nejzajímavější personou. Je to pro něj zkouška, kterou by měl projít. Když se dával dohromady tým do Nagana, přesně takhle tam odjížděl Vladimír Růžička. Patřil k lídrům týmu. Pořád si myslím, že Kaberle má týmu co dát, teď o tom jen musí přesvědčit," řekl Antoš.

Ve středu hokejisté odletí do Švédska, kde o den později nastoupí proti domácí reprezentaci. O víkendu budou hrát v Helsinkách s Finskem a Ruskem.

"Pro Hadamczika bude největší oříšek postavit tým tak, aby tam měl jezdce po křídlech, kteří budou lítat a bojovat a půjdou do brány, tak i chytré hráče, kteří jsou schopni puky rozdat. Bude složité najít tu správnou alchymii," dodal Antoš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články