Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Gustav Bubník je v Postavení mimo hru

Praha – Příběh československých hokejových reprezentantů, kteří byli koncem 40. let minulého století perzekuováni komunistickým režimem, přibližuje dokument Postavení mimo hru režiséra Ivana Biela, který ve čtvrtek od osmi večer odvysílá druhý program České televize. Hlavní postavou celého filmu je bývalý hokejista Augustin Bubník, který přiblíží, proč byli tehdejší miláčkové národa posláni za velezradu do uranových dolů v Jáchymově.

Byli hrdinové. Dvojnásobní mistři světa v ledním hokeji z let 1947 a 1949 měli v Londýně v roce 1950 obhajovat mistrovský titul. Dne 13. března se manšaft sešel v pražské hospůdce U Herclíků. Zklamaní z toho, že nikam nepojedou, se nechali vyprovokovat policisty v civilu. Po rvačce vyběhli ven a křičeli: "Nenecháme si ustřihnout křídla! Smrt komunistům!" Do Velké Británie tak už českoslovenští hokejisté nedorazili. Celé mužstvo bylo zatčeno a ocitlo se v "postavení mimo hru". Následovaly týdny ponižování, mučení a vydírání a po nich odsouzení za špionáž, velezradu a rozvracení socialistického zřízení.

Dodnes se přesně neví, proč se vedení KSČ rozhodlo hokejistům odjezd do Londýna zakázat. "Domníváme se, že celý případ byl zinscenován ze strany Sovětů. Všichni jsme byli zatčeni, až na kapitána Vladimíra Zábrodského. Možná s nimi spolupracoval," vypočítává Bubník. "Byl důvěrníkem Státní bezpečnosti. Stále čekáme, že jednou přijde a vysvětlí to," dodává. "Jiní říkali, že je to komunistická strana, která se bála další společné emigrace zejména po Vrzáňové," řekl režisér Ivan Biel. Zlatí hoši si nakonec vyslechli tresty od osmi měsíců do 15 let. Někteří z nich museli do uranových dolů.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Ivy Němcové

Film rozkrývá okolnosti zatčení a přibližuje, jak se hokejisté s pobytem za mřížemi vyrovnávali. Vedle Bubníka, který po propuštění z vězení proslul jako trenér finské hokejové reprezentace, zazní archivní svědectví jeho někdejších spoluhráčů Stanislava Konopáska, Václava Roziňáka a Vladimíra Kobranova.

Bubník: Škoda, že nás nepověsili

"Jsem strašně rád, že byl tento pořad vůbec uskutečněný," říká Bubník s tím, že 13. března to bude 60 let, co jeho mužstvo komunistická garnitura zatkla. "Nikdo o tom nevěděl. Vždycky, když vykládám na školách, tak říkám: 'Je škoda, že nás nepověsili,' protože by se o tom bývalo muselo napsat a lidi by o tom věděli," dodává.

Výpovědi Petra Vymyslického a Františka Zahrádky, spoluvězňů mladých sportovců, dávají nahlédnout do poměrů, jaké v československých věznicích a pracovních táborech v padesátých letech vládly. Drama zatčení a historické souvislosti perzekuce hokejistů vysvětlují sportovní novinář Jiří Macků a historik Tomáš Bursík. "Je to vzpomínka na všechny moje kamarády, protože ze dvanácti lidí žiju už jen sám a kamarád Kobranov," říká Bubník.

Zábrodský navštívil rodnou zemi

Na skok se vrátil do Česka legendární hokejový útočník Vladimír Zábrodský, aby v Praze pokřtil svůj životopis Skutečný příběh hokejové legendy. Knihu, na níž spolupracoval s autory Davidem Lukšů a Alešem Palánem, podepisoval zájemcům během přestávek extraligového zápasu Sparta - České Budějovice.

Zábrodský pozdravil sedm tisíc diváků už krátce před zápasem. Přímo na ledě pokřtil knihu, vhodil čestné buly a zamával fanouškům. "Mrzí mě, že tu už nemohu stát na bruslích," řekl druhý nejlepší střelec v historii československé reprezentace, který žije ve Švédsku. V rodné vlasti by měl ještě oslavit nedělní 87. narozeniny.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články