Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zlatá hokejová generace čtyřicátých let má pamětní desku

Praha - Ještě v roce 1949 oslavovala většina národa hokejové mistry světa. Už za rok byla většina z hráčů uvězněna. Na osudovém místě, kde před 59 lety rozprášila StB reprezentační mužstvo hokejistů Československa, jemuž dva dny předtím zabránila odletět na světový šampionát do Londýna, byla dnes odhalena bronzová pamětní deska. Slavnostního aktu v Pštrossově ulici v Praze 1, kde se dříve nacházel hostinec U Herclíků, tzv. Zlatá hospůdka, se osobně zúčastnili i tehdejší hokejoví reprezentanti Augustin Bubník a Antonín Španninger.

"Tento případ je ojedinělý v celém světě. Není ve světě případu, aby vlastní národ zavřel svoje dvojité mistry světa a skoro olympijské vítěze," uvedl Bubník. "Bojoval jsem mnoho a mnoho let za to, aby se podařilo něco takového udělat. Dokonce jsem tu chtěl otevřít hospůdku U mistrů světa, ale bohužel k tomu nedošlo. A dneska v 80 letech už se do toho pouštět nebudu," dodal.

Konec zlaté generace

Tragický konec první zlaté generace se začal naplňovat v sobotu 11. března 1950 na pražském ruzyňském letišti. Reprezentace se zde chystala k odletu na světový šampionát do Londýna, kde měla obhajovat titul mistrů světa, leč zbytečně. Špičky KSČ hokejistům cestu znemožnily, neboť žily v panických obavách z jejich hromadné emigrace.

Dva dny nato, kdy bylo oficiálně oznámeno, že se československé mužstvo MS nezúčastní, se část týmu sešla v oblíbené hospůdce U Herclíků poblíž Národního divadla. Rozčilení hráči si nebrali servítky a začala padat ostrá slova. "Pamatuju, jak jsme s Vaškem Roziňákem vybíhali z té hospody a křičeli, jak chceme mít křídla a chceme být volní. Křičeli jsme 'smrt komunismu' a že chceme svobodu. Blázniví dvacetiletí kluci, mysleli jsme, že to všecko zvrátíme," připomněl Bubník.

Celá akce nakonec skončila příjezdem příslušníků Státní bezpečnosti a zatčením Bubníka, Roziňáka a Červeného. V následujících dnech byli pozatýkáni i další hráči - jako poslední, 24. března, legendární gólman "Bóža" Modrý.

Soudy vynesly vysoké tresty

Likvidace týmu, která nemá ve sportovní historii obdoby, vyvrcholila neveřejným zasedáním soudu dne 7. října 1950. Tresty 11 hráčů odsouzených za velezradu činily souhrnně 74 let a čtyři měsíce: Modrý dostal 15 let, Bubník 14, Stanislav Konopásek 12, Roziňák a Vladimír Kobranov 10, Josef Jirka šest, Červený tři, Jiří Macelis dva, Přemysl Hajný jeden rok vězení. Antonín Španninger s Josefem Štockem obdrželi osm měsíců.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články