Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Góly beru jako odměnu za svou práci, řekl Flek po dalším vítězství v Německu

Stejně jako ve čtvrtek v Kasselu obstarali i v sobotu ve Frankfurtu úvodní dvě branky českých hokejistů proti Německu útočníci Jakub Flek a David Tomášek. I díky jejich produktivitě vyhrál národní tým opět jednoznačně, tentokrát 5:1. Flek zapsal ve zmíněných duelech celkem tři přesné zásahy a vnímá je jako odměnu za svou práci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – Česko

"Měli jsme dobrý vstup do zápasu a povedlo se nám vstřelit první gól. Ve druhé třetině tam byl z naší strany sice menší výpadek, ale řekli jsme si k tomu o přestávce svoje a třetí třetina už byla zase v naší režii, takže super. Němci byli aktivní a chodili po nás. Bylo tady oproti Kasselu menší kluziště, takže jejich aktivita byla účinnější, ale myslím, že jsme si s tím dobře poradili," zhodnotil utkání Flek.

Právě útočník brněnské Komety měl na dobrém vstupu do utkání klíčový podíl, když otevřel skóre už po 81 sekundách.

"Beci skvěle založili útok. Luboš Horký to pak nastřelil před bránu, myslím, že Roman Horák to ještě tečoval do gólmana, já jel na druhou tyč a čekal, jestli se to třeba nějak odrazí. Puk mě trefil, odrazil se do tyče jel po brankové čáře a gólman si ho tam srazil. Šťastný gól, ale i takové se počítají," popsal Flek úvodní zásah.

Svůj střelecký účet tím rozšířil na tři góly za dva zápasy, které národní tým v Německu odehrál. "Beru to jako odměnu za práci. Snažím se do všeho dát maximum a jsem pak samozřejmě rád, když odměna přijde, ale důležité jsou hlavně týmové výsledky. Teď už o nic jiného nejde," prohlásil Flek.

Místrovství světa? Tak daleko nekoukám

Při takové formě by ho mistrovství světa, na němž si zahrál i v předchozích dvou letech, nemělo minout. Podobnými úvahami se ale třicetiletý útočník nezabývá.

"Přiznám se, že tak daleko nekoukám. Bojuji samozřejmě o to, abych se na šampionát dostal, ale jdeme týden po týdnu a stát se může cokoli. Chci dát maximum do každého zápasu, do každého tréninkového týdne, abych se ukázal v nejlepším světle. A když se to podaří dotáhnout až na turnaj, budu samozřejmě nejvíc šťastný," netajil Flek.

Jakub Flek v utkání Euro Hockey Challenge v Německu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Frank Heinen

Štěstěnu velebil po svém zásahu i Tomášek. "Měl jsem štěstí, že se mi to vždy odrazilo na hůl, pak jsem do toho sekal a trošku i se štěstím to tam spadlo. Možná právě takové štěstí chybělo v play-off. Tady to vyšlo," připomněl útočník Sparty střelecké trápení Pražanů v neúspěšném čtvrtfinále proti Třinci.

"Němci ale hrají celkem otevřený hokej, což je docela změna oproti tomu, co jsme hráli v play-off. Možná pod novým trenérem něco zkoušeli, ale hráli opravdu hodně nahoru dolů a otevírali to. My jsme toho využili," podotkl Tomášek.

Přes opětovný čtyřbrankový rozdíl ve skóre měl pocit, že ve čtvrtek v Kasselu (6:2) zahrál tým o něco lépe. "Přišlo mi, že jsme neměli takovou šťávu a občas jsme situace přehrávali, ale výborně nám zachytal gólman. Hráli jsme trpělivě a využili jsme šance, které nám Němci dali. I efektivita byla docela dobrá. Nakonec to vypadá docela jednoznačně, ale myslím, že obraz hry až tak jednoznačný nebyl."

Trenér Kari Jalonen ocenil i týmového ducha mužstva. "Myslím, že to je to nejdůležitější. Tým se bude obměňovat, ale hrajeme dobře. Dvě výhry tomu také pomáhají," konstatoval Tomášek, jenž bojuje o účast na své první velké reprezentační akci.

"Já osobně nijak neřeším, že se hraje o mistrovství světa. Už jsem těch příprav zažil docela dost, takže vím, že rozhodnou maličkosti. Snažím se kontrolovat to, co kontrolovat mohu. A ostatní nechávám na jiných. Myslím, že to tak bere spousta kluků. A byli by sami proti sobě, kdyby chtěl hrát někdo nějak na sebe. Musíme si pomáhat a hrát jako tým, ostatní je na trenérech," uzavřel sedmadvacetiletý Tomášek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články