Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Golonka: Kdybychom byli spolu, jsme stále mistři světa

Bratislava – Už za necelý měsíc začne hokejový šampionát na Slovensku. V Bratislavě se bude hrát na stadionu, který zažil už mistrovství v roce 1959. Tehdejší centr československého týmu, třiasedmdesátiletá hokejová legenda Jozef Golonka, zavzpomínal na atmosféru zašlých dní. Doufá, že stejně jako před lety bude celé město, celá země žít čtrnáct dní hokejem. Lituje jen toho, že už si v bratislavské hale sám nezahraje.

"Je to nádherná plocha, je to úžasný pocit po tolika letech, co jsem tu začínal. Ani si nemyslím, že je hala malá - pro Bratislavu, pro KHL, protože si myslím, že se tu bude hrát - to bude úplně stačit," domnívá se Golonka.

Bratislavský led, na kterém fenomenální slovenský hokejista vybojoval v roce 1959 pro Československo bronzové medaile, má po letech i po rozsáhlé rekonstrukci stále své kouzlo. "Stadion byl pro 11 tisíc diváků, byla to úžasná atmosféra. Lidi neměli televize, internet, všichni chodili na hokej. Musím říct, že celá Bratislava tím žila. Bylo to obrovské nadšení," vzpomíná Golonka.

Jozef Golonka:

"Na mistrovství se těším, protože ta hala je úžasná. Motivuje mě. Škoda, že mám tolik roků, zahrál bych si tu rád."

Po více než půlstoletí je však situace jiná. "Nevím, jestli dnes budeme umět tu atmosféru vytvořit, protože lístky se dostanou spíš k těm fanouškům, kteří přijdou jednou za uherský rok. Bohužel rozdělování lístků bylo prapodivné. Může se stát, že finále budou hrát třeba Švédsko s Kanadou a najednou se tu objeví prázdná sedadla," bojí se dvojnásobný olympijský medailista.

Golonka neskrývá mírnou skepsi. Přál by si, aby nejen hokejoví příznivci ukázali světu přívětivou tvář. "Věřím, že v Košicích to bude klapat, ale tady v Bratislavě o tom nejsem přesvědčený. Jen bych si přál, aby se Bratislavané trošku vzpamatovali, aby odevzdali cizincům kus svého srdce, neboť Slováci jsou národ přívětivý."

Čechoslováci by neměli soupeře

Bývalý československý reprezentant si myslí, že Slovensko může získat titul. "Myslím si, že máme reálné šance, když budeme kompletní, když budeme disciplinovaní, když budeme mít podporu publika." Tu ale nebudou mít jen domácí. "Stejné domácí prostředí budou mít i Češi, protože přijede hodně českých fanoušků. To bude zaplněný stadion, takže uvidíme, jak to dopadne," míní Golonka. Připomíná i duch společného československého týmu. O jeho síle by prý dnes nebylo pochyb. "Kdybychom byli spolu, tak jsme stále mistři světa. Nebylo by to zajímavé, protože bychom uměli postavit takové mužstvo, které by asi nikdo neporazil," dodává.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články