Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Francouz vládne statistikám KHL, o pozici jedničky však musí tvrdě bojovat

Göteborg – Je nejlepší v úspěšnosti zákroků a druhý v průměru obdržených branek na zápas. Přesto se reprezentační brankář Pavel Francouz pravidelně dělí o místo mezi tyčemi Traktoru Čeljabinsk s Vasilijem Děmčenkem. Šestadvacetiletý gólman, který byl před příchodem do KHL neochvějnou jedničkou Litvínova, hodnotí aktuální situaci s nadhledem. 

Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Jsem samozřejmě rád, ale statistikám nepřikládám takovou váhu, protože nemusí ukazovat obraz hry. Beru to s nadhledem, i když je samozřejmě příjemné, když se pohybujete na předních příčkách," řekl Francouz.

Výborná čísla mu nic nezaručují. I když v posledních utkáních chytal častěji než jeho konkurent, nadále se střídají. "Tým hraje nad očekávání, tak proč ne. Je tam navíc to vnitřní nutkání být lepší než ten druhý, to je asi z obou stran stejné. Mužstvu to může z té pozitivní stránky pomoci," pokračoval český reprezentační brankář na Švédských hrách.

S Děmčenkem vychází na profesionální úrovni. "Je samozřejmě znát, že nejsme z jedné země. Určitý odstup tam je, ale z profesního hlediska je to dobrý vztah. Dokážeme se podpořit. Žádná zášť neprobíhá," uvedl plzeňský rodák.

Křivka výsledků Traktoru se pohybuje jako na vlnách. Alfou a omegou je zejména nízká úspěšnost střelby. "Celkově dáváme málo gólů. Já prohrál v sezoně snad čtyři zápasy 0:1. Odehráli jsme i strašně zápasů s výsledkem 1:1 po základní době. Myslím, že v tom to asi je," přemítal Francouz.

"Občas to utlučeme na výsledky s nízkým skóre, ale kdyby se nám dařilo dávat více gólů, mohli bychom být úplně jinde. I proto si myslím, že není špatné, když se střídáme, protože je to hodně psychicky náročné, když víte, že jedna dvě chyby mohou tým připravit o důležitou výhru," doplnil šestadvacetiletý hokejista.

Kdoví, jak by ale situace vypadala, kdyby si brzy po příchodu do nového působiště neporanil vazy v kotníku. Kvůli zranění totiž odchytal během minulé sezony jen 18 zápasů. "To mi asi uškodilo hodně. Ale i to ke sportu patří a já se nijak nevymlouvám. Nechci ani nijak brečet, protože je to dávno za mnou. Jsem rád, že jsem zdravý," prohlásil Francouz.

Kotníky jsou pro gólmany z jeho pohledu problematickou oblastí. "Chytání se za poslední tři až čtyři roky změnilo. I co se bavím s ostatníma klukama, tak mají podobné problémy. I v NHL jsou gólmani dost zranění. Bude zajímavé sledovat, jak to bude pokračovat v nejbližších letech," přemýšlel brankář.

I kvůli dřívějšímu zranění je výrazně opatrnější. "Vyhýbám se například fotbalu, abych zbytečně neriskoval. Dělám si své věci a musím říct, že na ledě je to dobré. Během zápasu už o tom nevím vůbec, tam je člověk v takovém adrenalinu, že i kdyby něco viselo jen na vlásku, tak do toho půjde," smál se Francouz.

V sobotu se postaví Finům, s nimiž na Channel One Cupu prohrál 2:4. "Doufám, že tentokrát zvítězíme. Věřím, že tenhle tým na to sílu má," zakončil Francouz, který se dostal na led nečekaně brzy už po první třetině čtvrtečního zápasu se Švédy, kdy za stavu 0:3 střídal Jakuba Kováře.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články