Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Finové udolali Bělorusko na nájezdy, Rinne překonal Lašákův rekord v neprůstřelnosti

Ostrava - Finové přetlačili Bělorusko 3:2 po nájezdech a potěšili tím Slovensko, které zůstalo ve hře o postup do čtvrtfinále. I přes dva obdržené góly se stal hlavním hrdinou duelu finský brankář Pekka Rinne, který svou sérii neprůstřelnosti natáhl na rekordních 239 minut. Seveřané v Ostravě po čtyřech zápasech s nulou inkasovali po 288 minutách.

Finský gólman Pekka Rinne v utkání s Běloruskem
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

"Báječný hokej. Já musím smeknout před hráči, protože odvedli skutečně dobrou práci. Bělorusko nám nedalo skoro žádný prostor ani čas v útoku. Měli jsme to strašně těžké, abychom se prosadili. Donutili nás sehrát zatím nejtěžší zápas na turnaji, proto si tohoto vítězství cením," prohlásil finský trenér Kari Jalonen.

Po zápasové pauze, způsobené chřipkou, se Rinne vrátil do branky a byl to on, kdo se v první části musel daleko více ohánět. Bělorusové zjevně nespoléhali na to, že dva potřebné postupové body urvou až v úterý proti Norsku. Loňské vicemistry světa v první části přivedli několikrát do úzkých. Za Rinnem dvakrát po střelách Gavruse a Lisovce zazvonila tyč a sólo Stěpanova finský gólman zneškodnil.

S postupem doby se však herní kvalita Finů začala prosazovat. Běloruský brankář Koval, který chytal soutěžní zápas po sedmi měsících, odolal Jokinenovi i Barkovovi. Nakonec se ale Bělorusku, hrajícímu bez potrestaného nejproduktivnějšího forvarda Alexandra Kosticyna, povedlo prolomit finskou defenzivu. Kalužnyj svou tutovku ještě promarnil, ale v 46. minutě znehybnil Rinneho nádhernou trefou bez přípravy Kovyršin.

Definitivně tak došlo ke stanovení nového rekordu v neprůstřelnosti brankáře na mistrovství světa. Dosavadním držitelem byl slovenský gólman Ján Lašák s 206 minutami a 26 sekundami (MS 2004).

Postupový výsledek vzápětí mohl v přesilovce pět na tři pojistit Gavrus, ale dvakrát minul a jednou mu stoprocentní gól bravurním zákrokem uzmul Rinne. Sílící tlak soupeře v přesilovce naopak zužitkoval Donskoi a skóre pak po kuriózním odrazu puku od zadního mantinelu zblízka otočil Hartikainen.

Jenže Bělorusové se ještě zvedli a v power play Kalužnyj vyrovnal. Finové pak byli v nájezdech stoprocentní a asi největší radost udělali Slovákům, jejichž šance na postup tak zůstala při životě.

"S kolegou se shodnu na tom, že to byl vynikající hokej. My jsme ten zápas mohli rozhodnout v přesilovce pět na tři. Vytvořili si tam dvě tři skvělé příležitosti, ale Rinne vytáhl fantastické zákroky a jen on nás tam jednoznačně vychytal. Dokázal, že je to opravdu top gólman světa. Hráčům proto ani nic nevyčítám a věřím, že si postup uhrajeme v úterý," řekl americký kouč Běloruska Dave Lewis.

Finsko - Bělorusko 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 52. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 53. Hartikainen (Jaakola, Kempainen), rozhodující nájezd Donskoi - 46. Kovyršin (Stěpanov, Kulakov), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Gavrus). Rozhodčí: Stricker, Wehrli (oba Švýc.) - Semjonov (Est.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Komarov, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.

Bělorusko: Koval - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec - Gavrus, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Jefimenko - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmagin, Volkov, Kitarov. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy