Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Výjimku pro trénink chtějí také hokejisté. Král s Řezníčkem podali oficiální žádost

Po zpřísnění vládních restrikcí chtějí výjimku pro trénink také zástupci profesionálního hokeje. Prezident Českého hokeje Tomáš Král společně s ředitelem extraligy Josefem Řezníčkem o to požádali premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Vedle hráčů dvou nejvyšších domácích soutěží by dopisem představitelům vlády rádi dosáhli možnosti plnohodnotné přípravy rovněž pro juniorskou reprezentaci.

Milan Gulaš
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

Zástupci Českého hokeje v dopise ujistili, že si plně uvědomují rizika spojená s nepříznivým vývojem epidemie. Zároveň ale připomněli, že profesionální hokejové kluby se přizpůsobily všem omezením, která se týkala zákazu přítomnosti diváků a přerušení soutěží, přestože pro ně znamenají významné finanční ztráty ze vstupného, reklamy i sponzoringu.

Považují však za klíčové, aby byly profesionálním hokejistům umožněny alespoň tréninky ve vnitřních prostorách. "Hráči a členové realizačních týmů, vykonávající zaměstnaneckou či podnikatelskou činnost, bez nich ztratili možnost, aby se připravovali na soupeření s nejlepší domácí i zahraniční konkurencí," uvedl Král.

Neměla si extraliga vyjednat výjimku už před vyhlášením vládních restrikcí? A jaké komplikace způsobí hráčům a klubům? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Ujistil zároveň, že vše by se dělo v souladu s nastavenými pravidly a za dodržení přísných opatření v boji s koronavirem. "Tréninky by probíhaly s vyloučením veřejnosti a v nejpřísnějších hygienických podmínkách, přičemž velká většina hráčů – stejně jako členů realizačních týmů – již nákazou prošla," připomněl Král.

Téměř tři čtvrtiny hráčů a členů týmů si už nemocí prošly

Jak vyplynulo z ankety mezi kluby, pozitivně testováno bylo od srpna už 73,3 procenta hráčů a členů realizačních týmů v extralize. Její účastníci se již od letní přípravy potýkají s problémy, které souvisejí s nemocí covid-19. Takřka po měsíci od startu nové sezony mají například Třinec a Brno na kontě pouhé dva odehrané zápasy.

Je nám líto, video expirovalo.
Profi sportovci mohou venku trénovat bez omezení, uvnitř zatím ne

Poté, co extraliga musela znovu sáhnout k zápasům bez přítomnosti diváků, byla soutěž stejně jako další sporty v Česku od pondělí zastavena, naposledy se hrálo v neděli 11. října. Při zákazu tréninků ve vnitřních prostorách však hokejisté přišli o možnost přípravy na ledě. V úterý extraligový šéf Řezníček uvedl, že soutěž by se mohla v případě platnosti současných zpřísněných opatření proti šíření koronaviru znovu rozjet až 13. listopadu.

Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) zároveň jednala o dalším postupu. "Řešili jsme, pokud by omezení bez tréninku trvala do 3. listopadu, tak kdy začít. Jak rozpis (zápasů) do konce sezony zpracovat a sestavit. Jednoznačnou prioritou všech klubů je sehrát co nejvíce utkání základní části, lépe řečeno celou, i co nejvíc utkání předkola a play-off," řekl Řezníček po jednání.

Hokejisté nyní budou čekat na reakci premiéra Babiše a ministra Prymuly na dopis. "Uvidíme, zda přes víkend dostaneme odpověď. Případně se poté pokusíme rozpis soutěže přizpůsobit tak, že bychom mohli v nejzásadnějších rozhodnutích zasáhnout až do další sezony, to znamená do 15. května. K tomu bychom připravili všechny technické náležitosti," řekl Řezníček.

Potíže by mohly mít i reprezentace

Král s Řezníčkem zároveň vyzdvihli, že na mezinárodní scéně je v sázce konkurenceschopnost reprezentací, neboť v jiných zemích k podobným opatřením až na výjimky nepřistoupili. Mezinárodní federace IIHF přitom nedávno potvrdila konání obou nejvýznamnějších turnajů – juniorského mistrovství světa na přelomu roku v Kanadě i seniorského světového šampionátu v květnu 2021 v Bělorusku a Lotyšsku.

Hokejové vedení proto požádalo Národní sportovní agenturu o udělení výjimky pro přípravu juniorské reprezentace v Litoměřicích. Kvůli pandemii byly totiž zrušeny všechny přípravné mezinárodní akce a mladí reprezentanti se nyní nemohou připravovat ani ve svých klubech. Příprava by proběhla v takzvané bublině. Právě takovou cestou se podařilo ve dvou centrálních místech dohrát i sezonu zámořské NHL.

Ledová plocha s ubytovnou – stejně jako posilovna a tělocvična – se nachází v jedné budově, do níž by neměl přístup kromě účastníků kempu a nezbytného personálu nikdo další. "Všichni účastníci by byli testováni a během přípravy by byli pod neustálým lékařským dohledem včetně všech požadovaných hygienických opatření. I v tomto případě platí, že přinejmenším 80 procent účastníků, hráčů a členů realizačního týmu si již nákazou prošlo," uvedli v žádosti Král se Řezníčkem.

Zatímco vnitřní sportoviště jsou uzavřena, venku sportovci trénovat mohou, profesionálové navíc v kompletním složení týmů. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí se na ně nevztahuje.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články