Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Rážová dala zelenou, turnaj WTA v Ostravě i MMA v Brně se uskuteční. Fotbal by měl následovat

Výjimka pro tenisový turnaj WTA v Ostravě i galavečer MMA v Brně je realitou. Rozhodla o tom hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle mluvčího Národní sportovní agentury (NSA) Jakuba Večerky by měla domácí utkání fotbalistů Sparty a Liberce v prvním kole Evropské ligy obdržet výjimku z hygieny v nejbližší době. Profesionální sportovci zároveň budou moci trénovat venku v kompletním složení týmů. Podle Ligové fotbalové asociace (LFA), která řídí první a druhou ligu, se na ně nebude vztahovat omezení shromažďování na maximálně šest lidí.

Petra Kvitová v semifinále Roland Garros
zdroj: Panoramic autor: Chryslene Caillaud

NSA aktuálně čeká, až ministerstvo zdravotnictví potvrdí její právní výklad výjimky z nařízení o omezení shromažďování v zemi na maximálně šest lidí.

V Česku jsou od pondělí zakázané veškeré sportovní soutěže, což vláda schválila ve čtvrtek 8. října. Už tenkrát se ministr zdravotnictví Roman Prymula nechal slyšet, že mezinárodní akce dostanou výjimku.

Na oficiální potvrzení ale pořadatelé museli takřka týden čekat a fotbalisté stoprocentní jistotu nemají dosud, i když právě o nich se Prymula v souvislosti s výjimkami zmiňoval.

Rážová po jednání s předsedou NSA Milanem Hniličkou postupovala chronologicky. Galavečer bojových umění Oktagon 17 se uskuteční v sobotu, turnaj elitních tenistek v Ostravě začne v pondělí. Výjimka pro utkání EL, které jsou na programu 22. října, by měla následovat.

Výjimka pro sportovce. Ale bez šaten a sprch

Fotbalové týmy a další profesionální sportovci nakonec budou moci dál plnohodnotně trénovat venku. Platí pro ně totiž výjimka, podle níž jsou z nařízení o omezení shromažďování na maximálně šest lidí vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost.

"Po jednáních s Národní sportovní agenturou a ministerstvem zdravotnictví dnes Ligová fotbalová asociace informovala členské kluby o právním výkladu krizového opatření vlády ČR, na základě kterého je možné tréninkové jednotky absolvovat bez omezení počtu osob s ohledem k tomu, že se pro hráče i členy realizačních týmů jedná o jejich hlavní výdělečnou činnost," uvedla LFA v prohlášení.

"Vzhledem k tomu, že v případě profesionálních sportovců působících v jednom klubu spadá jejich společná tréninková činnost mezi hromadné akce osob společně vykonávajících podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost ve smyslu výjimky stanovené krizovým opatřením vlády, může pokračovat tréninkový proces profesionálních klubů bez nutnosti rozdělovat na skupiny po šesti osobách. Zcela zásadní je tento výklad především pro týmy, které v příštím týdnu vstoupí do základních skupiny Evropské ligy," uvedla LFA.

Pokud by trojice zástupců v Evropské lize Sparta, Liberec a Slavia, která odehraje první kolo venku proti izraelskému Hapoelu Beer Ševa, nemohla plnohodnotně trénovat, byla by oproti soupeřům ještě více znevýhodněna. Na rozdíl od nadcházejících protivníků totiž české trio kvůli zastavení domácí ligy nebude hrát o víkendu a nebude tak mít zápasovou praxi.

Profesionální sportovci zatím nemohou využívat vnitřní prostory jako šatny a sprchy. "Nejen o tomto opatření bude LFA v nejbližších dnech jednat s ministerstvem zdravotnictví," stojí v prohlášení.

Opatření zakazující sportovní soutěže v Česku je zatím vyhlášeno do 25. října, ale vzhledem k dalšímu vývoji situace a zavedení ještě přísnějších restrikcí je možné, že se prodlouží. Poté by o výjimku musela požádat mimo jiné i fotbalová Slavia, jež první kolo Evropské ligy odehraje venku, ale ve druhém by měla 29. října v Edenu přivítat Leverkusen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články