Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta je po šesti letech ve finále. Horák vyřadil svou ránou mateřský klub Motor

Je jasno, bitvu o Masarykův pohár svedou v pondělí proti sobě dva ambiciózní celky, Sparta a Třinec. Pražané zvládli pátý duel semifinále play-off extraligy s hokejisty Českých Budějovic, zvítězili 3:2 a v sérii 4:1 na zápasy. Vítěznou branku zaznamenal českobudějovický rodák a odchovanec Roman Horák. Motor nevyužil v zápase čtvrt hodiny herního času v přesilovkách. Útěchou je Českým Budějovicím, že obsadí v konečném pořadí extraligy třetí místo, Sparta si pak zajistila start v příštím ročníku Ligy mistrů. První finále sledujte v pondělí na ČT sport a ČT sport Plus.

Do zápasu vstoupili aktivněji hosté a brankář Sparty Hudáček musel hned na začátku předvést několik kvalitních zákroků. V 5. minutě se Pražané dostali do vedení, když se z první vážnější akce v útočném pásmu prosadil Tomášek a připsal si šestý gól v play-off.

Vyrovnat mohli Chlubna s Holcem a zejména Abdul, který se dostal hned do dvou velkých šancí, ani jednou však Hudáčka překonat nedokázal. Tlak hostů paradoxně přibrzdily přesilové hry, Motor nedokázal využit čtyřminutový trest Kašeho ani další početní výhodu po šarvátce Novotného s Tomáškem.

Motor byl výrazně střelecky aktivnější, gólově byl ale odměněn až na začátku druhé třetiny. Ve 22. minutě vyrovnal Gulaš, jenž se do sestavy Jihočechů vrátil po jednozápasovém trestu. O 63 sekund později zajistil Českým Budějovicím vedení Voženílek, jehož nahození si do branky srazil jeden ze sparťanů.

Následně oba týmy nevyužily několik příležitostí, o změnu skóre se postaral až ve 26. minutě v přesilové hře Chlapík a vyrovnal na 2:2.

Pražané, v jejichž sestavě chyběl od druhé části zřejmě zraněný Tomášek, měli dnes problém s vysokým počtem vyloučení. Na přelomu druhé a třetí třetiny se ale ubránili i při čtyřminutovém vyloučení Chlapíka.

Ve 48. minutě mohl přiblížit postupu domácí Forman, trefil však jen tyč. Sparta se třetího gólu přece jen dočkala, v 54. minutě prostřelil Hrachovinu Horák. Hosté se snažili o vyrovnání, potřetí však Hudáčka nedokázali překonat ani v závěrečné power-play.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 5. zápas:

HC Sparta Praha - HC Motor České Budějovice 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Tomášek (Chlapík, Moravčík), 26. Chlapík, 54. Horák (Forman, E Thorell) - 22. Gulaš (Vráblík, Štencel), 23. D. Voženílek. Rozhodčí: Šír, Mrkva - Lederer, Rampír. Vyloučení: 12:8. Využití: 1:0. Diváci: 12.288. Konečný stav série: 4:1.

Sestavy:

Sparta: J. Hudáček - Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, D. Kaše - Tomášek, Vitouch, Chlapík - Forman, Horák, E. Thorell - Dvořáček, Stoljarov, Buchtele. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

České Budějovice: Hrachovina - Vráblík, Štencel, Percy, Piskáček, Bučko, Šenkeřík, Štich - Valský, J. Novotný, D. Voženílek - Abdul, Pech, Vondrka - Gulaš, M. Hanzl, M. Beránek - J. Ondráček, Holec, Chlubna. Trenér: Modrý.

Josef Jandač (Sparta): "Jsme hrozně rádi, že se nám podařilo vyhrát. Celá série, každý zápas byl hrozně těžký. Budějovice podávaly v sezoně výborné výkony, probojovaly se do čtyřky, což nikdo moc nečekal, ale myslím si, že naprosto zaslouženě. Hokej, který předváděly ve druhé polovině sezony, na ten teď navázaly a pro nás to byl urputný a těžký soupeř. Dnešní utkání nám uhráli hráči, kteří chodili do oslabení a gólman. Ve finále bude Třinec favorit, dlouhodobě hrají sezony až do konce. Mají výborné individuality, výbornou organizaci hry, je to play-off mužstvo."

Jaroslav Modrý (České Budějovice): "Blahopřeji Spartě k vítězství v semifinále a přeji jí hodně štěstí do finále. Myslím si, že jsme byli důstojným soupeřem a moc jsem si to užil. Jsem hrdý na svůj tým, na hráče, trenérský štáb a doufám, že jsme dobře reprezentovali náš region, organizaci, klub. Klobouk dolů i před fanoušky, kteří nás celou sezonu podporovali. Moc jsme si to užili a myslím si, že jsem se i hodně naučil. V celé sérii bylo pár klíčových situací, dnes to bylo o speciálních týmech. Nepomohli jsme si přesilovkou a oni to ubránili. Respekt Spartě, výborně bránili, gólman je podržel v důležitých momentech. Myslím si, že jsme ani netahali za kratší konec, produktivita ale nebyla až tak dobrá, jako v základní části a (ve čtvrtfinále) proti Pardubicím."

Finále extraligy:

Pondělí 18. dubna - 1. zápas:
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha (vzájemné zápasy v této sezoně: 7:4, 4:2, 8:5, 4:1).
Úterý 19. dubna - 2. zápas:
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha
Pátek 22. dubna - 3. zápas:
18:30 HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec
Sobota 23. dubna - 4. zápas:
17:00 HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec
Úterý 26. dubna - případný 5. zápas:
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha
Čtvrtek 28. dubna - případný 6. zápas:
19:00 HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec
Sobota 30. dubna - případný 7. zápas:
18:00 HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články