Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šmerha táhl Spartu za druhou výhrou třemi body. Oplatil jsem důvěru trenérům, hodnotil

Nejvydařenější extraligové utkání v kariéře odehrál útočník Sparty Tomáš Šmerha, který se gólem a dvěma asistencemi podílel na výhře Pražanů ve čtvrtém finále proti Třinci 5:2. Čtyřiadvacetiletý hokejista na začátku druhé třetiny posunul Spartu do vedení 2:1, poté se v přesilovce podílel na gólu Vladimíra Sobotky a ve třetí třetině byl součástí akce, po níž Jan Buchtele zvyšoval na 4:1. Přímý přenos pátého utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 16:30.

"Zápas jsme nezačali moc dobře, prohrávali jsme 1:0 a museli jsme si k tomu něco říct. První třetina nebyla z naší strany vůbec dobrá. Na začátku druhé třetiny jsme dali slepené góly, což bylo důležité. Pomohlo nám to," řekl Šmerha. "Pomohlo nám, že jsme vedli o dva góly. Pak můžete hru trošku zklidnit," doplnil.

Šmerha se prosadil na začátku druhé části, kdy zachytil rozehrávku Mikuláše Zbořila a překonal z nájezdu Ondřeje Kacetla. "Šli jsme napadat, za mnou si najížděl hráč a já jsem viděl protihráče, že bude dávat žabku, tak jsem si na to počkal. Se štěstím jsem si to sklepnul, naštěstí se mi podařilo puk zkrotit a padlo to tam," popsal svůj první gól v play-off.

Tři kanadské body v extralize nasbíral podruhé v kariéře, i když tři asistence z února proti Plzni si ani nepamatoval. "Teď je to ale cennější, že se to podařilo v takovém zápase, kdy jsme to potřebovali. Moc si toho vážím," řekl Šmerha. "Play-off se mi hraje dobře, ale nyní to vyšlo i bodově, za což jsem rád. Oplatil jsem důvěru trenérům, protože mě posílají i na přesilovky," uvedl.

Jeho produktivita se zvýšila poté, co jej trenéři hned krátce po začátku utkání prohodili s Filipem Chlapíkem a Šmerha začal nastupovat s Janem Buchtelem a Davidem Kašem. "Je na trenérech, jak složí pětky. Já se snažím hrát s každým," řekl.

Drobný útočník, který měří jen 174 cm, se často dostává i do konfliktů s protihráči. Fyzický i slovní kontakt vyhledává. "Mám to rád. Člověk se pak lépe dostane do zápasu, než když je bez emocí," pousmál se. Tentokrát se nebál ani šarvátky s výrazně vyšším Tomášem Marcinkem. "Člověk se nesmí bát a jít do toho na 120 procent. Kór v play-off a ve finále. V zápalu boje je jedno, kdo je proti vám. I kdybych dostal na budku. Důležité je se postavit a nebát se," podotkl.

Třetí i čtvrté finálové utkání v O2 areně sledovalo více než 17 tisíc diváků a bylo tak vyprodáno. "Je to neskutečné, nepopsatelný zážitek. Diváci nás ženou dopředu a my je za to musíme odměnit," uvedl Šmerha.

Série se teď přesouvá do Třince a odchovanec pražské Slavie věří, že Sparta ve Werk areně v úterý uspěje. "Věříme si. Už jednou jsme tam vyhráli a budeme se snažit zápas urvat," dodal Šmerha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články