Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Pešán se vrací po čtyřech letech na lavičku Liberce

Staronovým trenérem hokejistů Liberce se stal Filip Pešán, který nahradí Patrika Augustu. Na lavičku Bílých Tygrů se bývalý kouč české reprezentace vrací po čtyřech letech, ještě v sezoně 2019/20 působil na severu Čech jako sportovní manažer. Augusta se na pozici hlavního kouče posunul z role Pešánova asistenta a svůj konec v Liberci potvrdil už bezprostředně po čtvrtfinálovém vyřazení s Hradcem Králové po porážce 1:4 na zápasy.

"Návrat Filipa Pešána je po skončení angažmá Patrika Augusty logickým krokem. Filip naváže na úspěšný koncept práce, který v klubu sám zaváděl. Patrik na něj navázal a nadále jej rozvíjel. Filip se vrátí do organizace, kde hokejově vyrostl nejen jako hráč, ale především jako trenér," uvedl generální manažer Liberce Ctibor Jech.

Pětačtyřicetiletý Pešán dovedl Bílé Tygry v roce 2016 k historickému titulu. V květnu 2019 byl jmenován šéftrenérem Českého svazu ledního hokeje a o rok později převzal bývalý trenér české reprezentační dvacítky národní tým po Miloši Říhovi. Po loňských olympijských hrách v Pekingu, kde Češi poprvé v historii na velké akci nepostoupili do čtvrtfinále, byl odvolán. Od začátku minulé sezony vedl švýcarský celek Ajoie, kde skončil v polovině prosince.

V Liberci Pešán působil jako hráč, v roce 2005 se stal asistentem trenéra u juniorského týmu. K áčku se přesunul o čtyři roky později. V listopadu 2012 povýšil na post hlavního kouče, na kterém ale vydržel jen dva měsíce. Následně přešel do prvoligových Benátek nad Jizerou, vedl ale také reprezentační tým do 19 let a v Liberci působil i jako asistent generálního manažera. Na střídačku Bílých Tygrů se potom vrátil jako hlavní kouč na konci ledna 2015, kdy nahradil Rostislava Čadu, a převzal i roli sportovního manažera po Jechovi.

"Známe jeho styl práce, jeho hokejové a lidské myšlení, vize a cíle, kterých chce s klubem dosáhnout. Ze své pozice má plnou zodpovědnost za skladbu týmu v dalších sezonách. Jeho hlavním úkolem bude postupná přestavba a omlazení našeho kádru, a přitom udržení Bílých Tygrů ve špičce extraligy," prohlásil Jech.

Třiapadesátiletý Augusta byl před přesunem na post hlavního kouče Pešánovým asistentem rok. V roce 2019 i předloni získal s Bílými Tygry stříbro a v sezoně 2019/20 Prezidentský pohár pro vítěze základní části. K potvrzení pozice v play-off tehdy Liberec nedostal příležitost, protože bylo zrušeno kvůli pandemii koronaviru.

"Pětiletá mise Patrika Augusty u Bílých Tygrů byla úspěšná. Prezidentský pohár, stříbrné extraligové medaile a zapracování mladých hráčů do týmu jsou toho jasným důkazem. Patrikovi patří velké díky za odvedené služby," dodal Jech.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články