Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nové taháky extraligy: dvě persony z NHL, reprezentační brankáři či nabité Dynamo

Extraliga zase zvedla svůj kredit. Přibylo do ní několik individualit, na které budou fanoušci s radostí chodit. Hráče, kteří nasbírali zkušenosti v zahraničních evropských ligách či zámoří, ulovila především Sparta, Kometa a Pardubice. Nabízíme výběr nejlepších posil zvenčí do extraligy. Přímý přenos utkání Třinec - Pardubice sledujte od 16:00 v neděli na ČT sport a ČT sport Plus.

Zkušenosti pro Spartu – Dominik Simon a Jakub Kovář

Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec loňské základní části Pražanům zamával. Po odchodu Filipa Chlapíka do švýcarského celku Ambri-Piotta je tu ale výrazný hokejista. Dominik Simon opustil svou zámořskou misi a nyní pomůže svému mateřskému klubu. Za poslední dvě sezony sice vstřelil v NHL jen tři branky, ale minimálně podporu pro sparťanské střelce reprezentační centr nabídne.

Klepe na dřevo, že ještě hraje profesionální hokej a do kolotoče se vrátil ve velkém stylu. Brankář Jakub Kovář vyřešil vážné problémy s kolenem a loni s Curychem skončil těsně pod vrcholem. Teď bude jednička Sparty a může být kýženou oporou Pražanů v brankovišti. 

Kováře a spol. povede v nové sezoně Pavel Patera a právě jeho přítomnost jedničku Sparty nadchla. "Ví, co je třeba, a jeho pohled na hokej se mi líbí. Věřím, že bude mít klid na práci, my mu to budeme vracet a sezona skončí úspěšně," řekl třiačtyřicetiletý gólman.

Reprezentační tým v Dynamu – Roman Will, Lukáš Radil a Tomáš Hyka

Pardubice mohutně posilovaly a na soupisku přibylo trio se 133 reprezentačními starty. Jednu z nejlepších gólmanských dvojic s Dominikem Frodlem, který bude muset ustoupit z role jedničky, vytvoří Roman Will. Špičkový brankář, který v loňské sezoně KHL v Čeljabinsku držel nad 92 procenty úspěšnosti zákroků je zvučnou posilou.  

V Rusku to zabalil také Willův spoluhráč z Čeljabinsku Hyka a další kvalitní křídlo získaly Pardubice v odchovanci Lukáši Radilovi. Oba dostanou do prvního útoku zkušeného centra Tomáše Zohornu a úderná lajna je na světě. Dynamo je velký favorit extraligy.

"Máme sté výročí a bude to jedna akce za druhou. Snad se nám budou vyhýbat zranění a budeme se pohybovat na špičce. Trenéři to mají v rukách a všichni ví, co od sezony očekáváme a proč tady jsme. Budou mít klid na práci. Nebudeme jim vyčítat, pokud nebudeme mít po třech zápasech na kontě devět bodů," ujistil majitel klubu Petr Dědek.

Extraligou prověření jsou zpět v Třinci – Libor Hudáček a Jakub Jeřábek

V ročníku před odchodem do zahraničí Jakub Jeřábek vyhrál bodování základní části mezi obránci. Tehdy extraligu přerostl, zamířil do KHL a nyní se do české soutěže vrací. V sestavě by měl nahradit hlavně ofenzivně laděného beka Tomáše Kundrátka, který zamířil ke konkurenci do Brna.

Podobné platí pro Libora Hudáčka. Před dvěma lety odcházel šikovný forvard z Liberce s vizitkou nejproduktivnějšího cizince základní části. Po odchodech bratrů Kovařčíků zkvalitní ofenzivu a i s ním mohou Oceláři pomýšlet na změnu stylu.

"Samozřejmě nemůžeme a ani nechceme změnit celý systém, se kterým byl Třinec v posledních letech tak úspěšný, ale trošku zofenzivnit bychom ho chtěli. Když už se bavíme o tom, že bychom chtěli bavit fanoušky, chtěl bych, aby naše hra dělala radost i našim hráčům. Aby byli v zápasech úspěšní a chtěli vyhrávat," prohlásil nástupce Václava Varadi, kouč Zdeněk Moták.

Kometa lovila ve Skandinávii – Dominik Furch a Jan Ščotka

Brňané po dvou neúspěšných sezonách zase mohutně posilují a nejnovější zvučnou posilou ze začátku září je Dominik Furch. Ve švédském Färjestadtu sice výrazně pomohl k zisku titulu s úspěšností zákroků nad 91 procent v play-off. Pak ho ovšem překvapilo, že nedostal nabídku na pokračování. Připravoval se v České republice a po několika jednáních ukázal na Kometu, kde se může stát jasnou jedničkou. 

Asistent reprezentačního trenéra a zároveň majitel Komety Libor Zábranský měl jasno – je potřeba zkvalitnit obranu. Vyhlédl si tak teď už bývalého kapitána Jyväskylä Jana Ščotku. 

Liberec porazil Kladno – Michael Frolík

Přání hráče s 905 starty v NHL bylo angažmá poblíž Prahy. V dojízdné vzdálenosti se samozřejmě nabízelo mateřské Kladno. Jenže domluva s Jaromírem Jágrem nedopadla a Michael Frolík zakotvil v osvědčené liberecké organizaci. 

Ve švýcarském Lausanne ve 23 zápasech posbíral 14 bodů, ale český fanoušek ho neměl příliš na očích. Vlastně ani v národním týmu, protože na olympijských hrách se pod Filipem Pešánem octil Frolík mimo sestavu. V 34 letech, což hokejově není značka "za zenitem", může Liberci ještě hodně pomoct. Zkušenostmi a přístupem v kabině. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články