Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Nedvěd gólem v závěru potopil Boleslav a zachránil pro Liberec extraligovou příslušnost

Liberec/Olomouc – Až poslední barážové kolo rozhodlo - černý Petr patří Mladé Boleslavi. Zatímco Chomutov rozhodl o svém setrvání mezi hokejovou elitou jednoznačnou výhrou čtyři nula v Olomouci, v Liberci v přímém souboji o zbývající místo v extralize dlouho nebylo jasno. První a vítězný gól utkání vstřelil až v 54. minutě a dvojnásobné přesilovce kapitán domácích Petr Nedvěd. Liberec nakonec své vedení ještě o gól navýšil a za pět minut dvanáct uhájil extraligovou příslušnost. 

Petr Nedvěd
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Domácímu Liberci usnadnila vstup do utkání rychlá přesilovka, již po 14 sekundách byl vyloučen mladoboleslavský Demel. Tygři ale gól dát nedokázali, i když blízko k otevření skóre byl Kudrna. Ve 3. minutě měl gól na hokejce Štich, jeho střela však do soupeřovy odkryté branky neprošla.

Oba týmy s přibývajícím časem hrozily zejména v početních výhodách. V koncovce se jim ale nedařilo, což potvrdili domácí kapitán Nedvěd i hostující Pabiška. V závěru druhé třetiny si Tygři vypracovali velký závar před brankou soupeře, puk za čáru ale nikdo z elitní formace neprotlačil.

Dramatická bitva tak pokračovala i ve třetí části. Oba celky věděly, že k účasti v příští sezoně extraligy potřebují jakkoli vyhrát, a nechtěly udělat chybu, kterou by soupeři nabídly vedení. Velkou příležitost rozhodnout měl v 50. minutě v přesilovce Filippi, Valent ale vleže jeho střelu zastavil betonem a ustál i následující tlak.

S blížícím se koncem normální hrací doby rostly i emoce. Domácí k výhře přiblížil verdikt rozhodčích, kteří v 53. minutě poslali do kabin s pětiminutovým trestem Nouzu. Jeho střet s Bulíkem sice původně nezaznamenali, ale po následné poradě jej vyloučili za napadení. Následně navíc putoval na trestnou lavici za zdržování hry Pabiška a Nedvěd v přesilovce pět na tři otevřel skóre. V pokračující klasické výhodě se trefil i Filippi a o výhře domácích bylo rozhodnuto. Hosté se snažili duel zdramatizovat v power play, ale nepodařilo se jim to. Nadále tak budou hrát v první lize.

Bílí Tygři Liberec - BK Mladá Boleslav 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)Branky a nahrávky: 54. P. Nedvěd (Čakajík), 56. Filippi (Dušek, Duda). Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek - Lederer, Hlavatý. Vyloučení: 5:8, navíc Nouza (M. Boleslav) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 7500 (vyprodáno).

Liberec: Schwarz - Čakajík, Štich, Jánošík, Výtisk, Derner, Šimek - Duda, Nedvěd, Víšek - Bulíř, Filippi, Kudrna - Dušek, T. Urban, Kica - T. Pospíšil, Bulík, Vantuch - D. Špaček. Trenéři: Hynek, M. Černý a Kapoun.

Mladá Boleslav: Valent - Jindra, Chaloupka, Němeček, Toman, Kasík, Pojkar, Žabka, Bohunický - Mikulík, Koudelka, Demel - Nouza, D. Výborný, L. Pabiška - Kafka, D. Vrbata, Pitule - Ondřej, Rys, Jiránek. Trenéři: F. Výborný a Slabý. 

Pavel Hynek (Liberec): "Měli jsme dobrý vstup do utkání, byli jsme aktivní a měli i šance, ale bohužel jsme to nevyjádřili gólově. Postupem se hra srovnala. My jsme hráli hodně špatně přesilovky a paradoxně jsme v ní v závěru rozhodli. Všem hráčům musím poděkovat za vítězství, za záchranu, ale na druhou stranu musím smeknout před soupeřem. Na ledě nechali všechno a v celé baráži hráli výborně. Bohužel vyhrát mohl jen jeden."

Jiří Slabý (Mladá Boleslav): "Po takovém utkání se mluví hodně těžko. Cesta, kterou jsme museli ujít, než jsme se sem dostali, byla dlouhá a těžká. Myslím si, že kluci odevzdali maximum, bojovali, ale bohužel jsme prohráli způsobem, ze kterého nemáme dobrý pocit. Nějaká křivda tam je. Ve třech se hraje hodně špatně. Po zápase jsme v kabině týmu poděkovali, jsme na něj hrdí."

O vítězství Chomutova 4:0 v Olomouci se postaral především čistým hattrickem Tomáš Káňa. Neméně výraznou postavou vítězů byl brankář Miroslav Hanuljak, který ještě za otevřeného stavu tým několikrát podržel a vynikající výkon nakonec ozdobil čistým kontem.

Až se v úvodu zdálo, že Chomutov hřeší na své nejvýhodnější postavení před závěrečným kolem. Vypadalo to, že o život jde spíše Hanákům. Do soupeře se pustili bez velkých vytáček a v první přesilovce přišly i šance, které však v šesté minutě v krátkém sledu Diviš ani Švaňhal nevyužili a minuli branku. Chomutov za devět minut nic zvláštního nevymyslel, pak ale paralyzoval aktivního protivníka gólovým zásahem. Padl z první vážnější situace před olomouckou klecí, Káňa puk zpoza branky zasunul Halászovi pod betonem za čáru.

Piráti pak převzali otěže utkání a do konce první části měli výrazně navrch, jenže další branky přidat nedokázali a Olomouc jim v druhé třetině znovu pořádně zatopila. Domácí však byli v koncovce naprosto bezzubí. To Severočeši přetavili v gól hned svoji první přesilovou hru: Kraft připravil v 32. minutě ideální pozici pro Káňu, který zblízka překonal Halásze podruhé.

Chomutov hned vzápětí dostal ještě výhodu přesilovky pět na tři a střelecky disponovaný Káňa stál v pravý čas na správném místě. Po Palinově ráně si počkal u tyčky na odraz od zadního mantinelu a zkompletoval hattrick. Hosté i přes tříbrankový náskok v závěru jenom nebránili a Kůs prostřelil příklepem z levého křídla Halásze ještě jednou. Olomouc na výtečného Hanuljaka naopak nevyzrála ani z vyložených šancí, jako měl Jergl. A tak domácí fanoušci museli vzít zavděk alespoň pěstním soubojem Králíka s Palinem. 

HC Olomouc - Piráti Chomutov 0:4 (0:1, 0:2, 0:1) Branky a nahrávky: 9. T. Káňa (D. Hruška, Kubinčák), 32. T. Káňa (Kraft, Kubinčák), 33. T. Káňa (Palin, Pulpán), 46. Kůs (Gajovský). Rozhodčí: Hodek, Šír - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:9, navíc Králík 10 min. - Sikora 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 2024.

Olomouc: Halász - Bartoň, Ondrušek, Kříž, Janáček, Valenta, Rašner, od 35. navíc Kadela, od 41. Lhotský - Rác, Kucharczyk, Kucsera - Lehečka, Herman, Selingr - Švaňhal, Diviš, Vodný - od 35. navíc Novotný, Králík, A. Jergl. Trenéři: Fiala a Tomajko.

Chomutov: Hanuljak - Pavlas, Pulpán, Palin, Bartejs, Rýgl, Trefný, Rutta, J. Stehlík - D. Hruška, T. Káňa, Kubinčák - Hřebejk, Kraft, Šagát - Důras, Sikora, Hromas - Gajovský, Račuk, Kůs. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Beck.

Petr Fiala (Olomouc): "My jsme pokračovali v našich dubnových výkonech. Jsme vpředu jaloví, a když se nedávají branky, nedá se vyhrát. Nedá se mluvit ani o smůle, je to neumění, protože hráči ty šance neproměňují ani v tréninku a přenáší se to do zápasů. V baráži se to naplno ukázalo. Pak jde pryč i nadšení. Prohráli jsme devětkrát v řadě a to jsem jako trenér ani hráč nikdy nezažil."

Jiří Čelanský (Chomutov): "Jsme rádi, že jsme udrželi extraligu. Ale od začátku jsme měli na hokejkách velkou nervozitu a podržel nás brankář Hanuljak. Věděli jsme, že to bude o jedné o dvou chybách. Hráli jsme ale zodpovědně z obrany, to se nám celý zápas dařilo. Naštěstí jsme dneska využili naše dlouhodobě špatné přesilovky a za stavu 3:0 už jsme tomu věřili. Hráčům chci za utkání poděkovat." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články