Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Lukáš poprvé vychytal Spartě vítězství i díky lapenému nájezdu

Praha - Brankář Jan Lukáš sice dnes strávil na ledě jen několik sekund, výrazně se ale zasloužil o výhru Sparty nad Vítkovicemi. Současná dvojka Pražanů totiž ve 41. minutě zaskočila za Filipa Novotného a zlikvidovaným trestným střílením zabránila Lukáši Zíbovi vyrovnat na 3:3. Sparta nakonec vyhrála 4:2. 

Utkání Sparta - Vítkovice
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Na tréninku se mi nájezdy daří, věřím si na ně, tak asi proto mě tam trenéři poslali," řekl Lukáš. Problém s tím, že by byl ztuhlý z lavičky, neměl. Pomohla mu ale skutečnost, že domácí si předtím vzali oddechový čas, aby mu dopřáli trochu času. "Stále se snažím udržovat. Možná bylo lepší, že jsem nebyl zavařený. Možná to bylo plus. Oddechový čas byl ale dobrý," uvedl jedenadvacetiletý gólman.

Přiznal, že o možnosti, že by šel na trestné střílení z lavičky v průběhu zápasu, už s trenéry dříve mluvil. "Už je to ale nějakou dobu. Záleží na trenérovi, jak se rozhodne. Řekl mi, že se mám nachystat, tak jsem byl nachystaný. Jen jsem se na něj podíval, řekl mi, že mám jít, tak jsem šel," pousmál se.

S pokusem Zíba si poradil celkem s přehledem. "Chtěl střílet mezi nohy, kde jsem mu to zavřel. To ho podle mého překvapilo, chtěl to strhnout a vystřelit nahoru. Tam už mu to ale přeskočilo a pak to byla jednoduchá situace," popsal Lukáš nájezd obránce Vítkovic, kterému nakonec vypíchl puk.

Fakt, že proti němu jel bek, neřešil a ani nevěděl, kdo pojede. "Já hráče nestuduji. I zkušenější hráči mají několik variant nájezdů, takže je složité je studovat. Záleží na situaci," uvedl.

Zíb přiznal, že opravdu chtěl střílet. "Už když jsem se rozjížděl, tak jsem byl rozhodnutý, jak zakončím. Chtěl jsem střílet. Čekal jsem na pohyb brankáře, ale nějak se mi tam zpomalil puk. Asi díky tomu, že na ledě bylo dost sněhu. Puk se mi dostal mezi nohy, což mi znemožnilo zakončení a byl to totálně zmařený nájezd," řekl Zíb.

Ofenzivně laděného beka nezdar hodně mrzel. Kdyby uspěl, mohl vyrovnat. "Když člověk ví, že celý mančaft šlape na to, aby se vyrovnalo. Sahali jsme po bodu a já to měl na hokejce. Chtěl jsem moct pomoct týmu. Vůči všem mě to mrzí," přiznal Zíb.

Skutečnost, že Sparta vystřídala brankáře, v jeho úspěšnosti nehrála roli. "Nejsem útočník, který by nájezdy jezdil. Na tohle nekoukám," řekl Zíb. Uvítal ale oddechový čas Sparty. Výhodu nájezdu totiž dostal poté, co jej při šanci sekl do ruky Tomáš Rolinek. "Pauza se protáhla a prst jsem mohl zaledovat. Bolest mě ale při nájezdu nelimitovala," dodal vítkovický bek.

Lukáš nastoupil za Spartu teprve potřetí, poprvé se však radoval z výhry. Nejprve střídal v Karlových Varech, v pátek nastoupil od začátku v Pardubicích, ale Pražané duel prohráli 3:6. "Jako výhru si to asi počítat nemůžu, to nechám Filipovi, který chytal skvěle. I tým hrál dobře, takže pochvala pro všechny," řekl Lukáš, jenž momentálně vypomáhá i prvoligovému Kladnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Sparta - Vítkovice
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články